Одбојкашице поражене у финалу „Турнира шампиона“

Одбојкашице Црвене звезде изгубиле су у финалу „Турнира шампиона“ од екипе Уба резултатом 1:3(25:18, 18:25, 22:25, 21:25). 

И поред освајања првог сета, црвено-беле нису успеле да одрже континуитет у наставку против актуелног шампиона БПШ Суперлиге из Уба, који је предвођен Љиљаном Ранковић освојио први трофеј у Ужицу.

У односу на меч против ТЕНТ-а, Александар Владисављев је одлучио да од старта у примачкој дијагонали са Јеленом Лазић почне Невена Сајић, која је донела преокрет у полуфиналу, уместо Милице Милуновић. Убљанкама је припао сам почетак, на сервис доскорашње одбојкашице Црвене звезде Тијане Врцељ стижу до 0:3, што је натерало Владисављева да већ на самом почетку затражи тајм-аут. Што је и уродило плодом. Звезда је изједначила на 5:5, стабилизовала пријем, а после периода игре поен за поен, серијом 6:1 стигла и до осетне предности, (14:11, 18:12). Ни са два тајм-аута Маријана Боричић није успела да поремети Звездин ритам, Бојана Дрча је дириговала до шест сет лопти, а већ прву ас сервисом је искористила Невена Сајић за 25:18, 1:0.

У припремном периоду су осцилације нормална појава, што смо видели и у полуфиналном мечу против ТЕНТ-а и у првом сету финала. Уб је повео и боље отворио и други сет, боље се снашао у игри поен за поен, а на сервис капитена Љиљане Ранковић поенима у серији успели да се одлепе на 10:13. Реаговао је Александар Владисављев тајм-аутом, али Ранковићева је задржала моментум и у нападу и одвела Уб на 11:17. На сервис линију је стала на другој страни Мила Ђорђевић, уместо Кристине Станковић на позицији либера ушла слављеница Тијана Милојевић и Звезда се вратила у меч, па је и Маријана Боричић морала да “поприча” са својим играчицама при резултату 15:18. Контролисале су играчице Уба вођство до 18:22, а након још једног тајм-аута, са три поена у низу стигле до изједначења, 18:25, 1:1.

Били смо поново на почетку, али је противник добио на самопоуздању, па је и током трећег сета имао предност. Црвено-беле су подигле ниво игре средином сета, Милојевићева је стабилизовала пријем, а Јелена Лазић водила до 21:21 након минуса од три поена. Уб је освојио наредна два поена, покушао је да пробуди екипу тренер Владисављев, али је и трећи сет припао Убљанкама, 22:25, 1:2.

Црвена звезда је одлучније ушла у четврти сет, повела 8:4, и поред одличне одбране и заштите Уба. Маријана Боричић је реаговала тајм-аутом, а њена екипа успела да на пожртвованост и борбу спаси неколико лопти и дође до 12:12. Није се предавала Црвена звезда, није одступао ни Уб, до завршнице сета смо гледали поен за поен, који се тешко освајао. Александра Глигорић и Софија Медић су донеле својој екипи 19:21, што је било пресудно на крају, јер је Уб контролисао разлику и захваљујући Љиљани Ранковић искористио прву меч лопту за 21:25 и 1:3.

Генерални директор ОК Црвена звезда, Никола Росић је уручио пехар за 4.место екипи Јединства из Ужица, домаћина турнира. Бивша играчица Црвене звезде и репрезентативка Србије, Тијана Малешевић је уручила пехар за 3.место екипи ТЕНТ-а.

Председник Одбојкашког савеза Србије, Зоран Гајић је уручио пехар капитену победничког тима, Љиљани Ранковић, која је уједно и МВП турнира, признање је примила из руку председника клуба из Уба, Дарка Глишића.

Најефикаснија у Звезди са 16 поена била је Јелена Лазић, Божица Марковић је освојила 11, а  Тара Таубнер 10. Трофеј за 2.место капитену Црвене звезде, Бојани Дрчи уручила је прослављена репрезентативка Србије, Милена Рашић.

Црвена звезда: Таубнер 10, Милојевић (либеро), Марковић 11, Дрча 4, Сајић 7, Милуновић 1, Ђорђевић, Ашоња 1, Лазић 16, Делић 9, Станковић (либеро), Родић. Нису играле: Јањић, Младеновић. Тренер: Александар Владисављев.

Наредне недеље нас очекује XX традиционални Меморијал „Драган Шакота Шале“.