Пет утисака након двомеча са Каиратом

Фудблалери Црвене звезде успешно су прескочили прву препреку у квалификацијама за Лигу Шампиона, а након два одиграна европска меча, доносимо вам наших пет утисака.

Екипа Дејана Станковића савладала је казахстански Каират резултатом 5:0 на Маракани, и на тај начин обезбедила пролаз у треће коло квалификација за Лигу Шампиона, где је чека молдавски првак Шериф. Сам двомеч са Каиратом личио је заправо на утакмицу са тотално два различита полувремена – једним где нисмо били близу својих могућности, и другим у којем смо показали потенцијал офанзивног арсенала.

У наставку следи пет конкретних утисака премијерног европског двомеча.

ДЕЦА НА ТРИБИНАМА

Фудбалери Црвене звезде знали су да неће моћи да имају подршку пуног стадиона након казне коју је изрекла УЕФА због дешавања на утакмици са Миланом, али сцене које су забележене синоћ на трибинама највећег српског стадиона многима су измамиле осмех на лице. Око 15 000 малишана, полазника разних школа фудбала, бодрило је наше момке из свег гласа, и сам тај призор оставио је изузетан утисак на фудбалере, и целокупну екипу Црвене звезде. Право је освежење било видети најмлађе Звездаше како са одушевљењем прате дешавања на терену, славе голове, и уживо гледају своје јунаке. Ко је први пут синоћ био на стадиону, то искуство ће му заувек остати у најлепшем сећању.

КАД ЈЕ БИЛО НАЈТЕЖЕ, МИ СМО БИЛИ НАЈБОЉИ

Можемо дискутовати о томе да ли је Звезда уопште требало да дође у ситуацију да стрепи за пролаз даље на самом почетку квалификација, али чињеница је да смо, када је било заиста битно, ми били на врхунцу задатка. Притисак је био велики, у клубу је било јасно да евентуално испадање у раној фази квалификација из корена мења ситуацију, али за Декијеве момке на терену пораз ниједног тренутка није био опција. Мирно, храбро, концентрисано и убедљиво деловали су наши играчи од првог, па све до последњег судијског звиждука. Сви договори из свлачионице испоштовани су, и позитиван резултат остварен је на спектакуларан начин.

ФИЛИПО ФАЛКО – КОНАЧНО

Можда ћемо учинити неправду према другим играчима које нећемо конкретно навести као посебан утисак, али буђење Филипа Фалка има јако важне импликације по тим Звезде, и наставак њене сезоне. У ногама италијанског фудбалера увек је био талента и луцидности, али играње за Звезду са собом повлачи једну димензију звану продуктивност и резултат. Без голова и асистенција у континуитету, као и адекватног утицаја на игру, живот Звездиних странаца често може бити тежак. Није Фалко имао среће на почетку свог мандата у Звезди, имао је корона вирус, и повреду, али након пуних припрема и свежег старта, делује да би бивши првотимац Лећеа ове сезоне могао да има праву улогу. Луцидан, окретан, конкретан, игра лицем ка голу и не либи се да повуче, синоћ је био награђен голом, надамо се само једним од многих ове сезоне. Момче, браво!

ЗВЕЗДА ЋЕ ПЕТУ ГОДИНУ ЗАРЕДОМ ИГРАТИ У ГРУПНОЈ ФАЗИ

Проласком Каирата у другом колу квалификација за Лигу Шампиона, Црвена звезда је себи обезбедила учешће у макар једном од три европска такмичења ове јесени. Чак и да остатак квалификација не буде ишао позитивним током, и наши момци испадну и од Шерифа, и од наредног противника у плејофу Лиге Европе, ”у џепу” имамо сигурно учешће у групној фази Лиге Конференција. Наравно, наша екипа се тиме не задовољава, али сама чињеница да ћемо сигурно и ове јесени играти Европу скида притисак са леђа тренера и играча. Сада се окрећемо следећој препреци, Шерифу, и надамо се да ћемо после ње имати загарантовано учешће и у Лиги Европе. Корак по корак, до финалног успеха.

ДЕКИ ЈЕ КОРИГОВАО СВОЈЕ ГРЕШКЕ, И ПОКАЗАО ТРЕНЕРСКУ ЗРЕЛОСТ

Када на терену не иде, тренер је први који преузима одговорност и тражи начин да поправи ситуацију. Имала је Звезда благу кризу на старту сезоне, тим није био искристалисан, а притисак је растао, баш у тренутку када се сезона ломи. Црвена звезда сваке сезоне зна да јој је старт сезоне пресудан за даљи ток, и да усепх или неуспех у Европи фактички одређује ситуацију за целу годину. Деки је неке своје грешке са старта увидео, на терен је извео офанзивно мобилнију и потентнију екипу, и резултат није изостао. Канга је унео динамику на средини терена, бирао је јако добра решења, док је Фалко по крилу био нерешива енигма за дефанзивце Каирата. Диони је показао да ће његова снага бити јако битна у наставку сезоне, и поред чињенице да је потребно још напредовати на кондиционом плану. Делује да се прва постава за кључне мечеве у наставку сезоне кристалише, што је за тренера јако битно, јер континуитет у екипи много помаже зa остварење зацртаних резултата.

Звездо, браво!