Пет утисака након Звездине премијере

Рутинска победа, и велики простор за напредак. Тако би, у најкраћим цртама, могла да се сумира премијера црвено-белих.

Одрадили су фудбалери Црвене звезде своју прву утакмицу у оквиру новог шампионата Србије, у којем бране титулу првака. Већ у 12. минуту било је недостижних 2:0, а од тада, па све до краја, темпо су диктирали наши момци.

Ово су најјачи утисци са утакмице:

КЛАСА И МАГИЈА СУ ВЕЧНИ

Само један потез Александра Катаија био је довољан да се утакмица реши фактички пре него што је и почела. Један ”цим”, лопта кроз ноге ривалу, асистенција, и гол. Магичан тренутак у којем је Катаи асистирао за Спиридоновића свакако је један од топ 5 утисака, и показатељ колико момак из Србобрана значи овом тиму.

СПИРИДОНОВИЋ КАО НА ПРИПРЕМАМА

Катаи пакује, Спиридоновић погађа. Добру форму коју је започео на припремама, Срђан Спиридоновић пренео је и на прво коло домаћег шампионата. Деби и првенац у званичним утакмицама, и мотив да се у истом ритму настави и даље. Има нешто у том момку што тера навијаче да га помно прате на терену. Дефинитивно енергија која се не виђа свакога дана.

САНОГО ЈЕ СТЕНА, САМО ЈЕ УПИТНА ФИЗИЧКА СПРЕМА

Ако је било неких бојазни у виду тога како би Саного могао да се нађе на ”мањим” утакмицама у првенству, те дилеме су одгонетнуте против фудбалера Новог Пазара. Стабилан, јак, миран на лопти, радио је све што треба да ради везиста његовог профила. Био је фактор стабилности у вези, а уз то је демонстрирао и више него солидан пас. Једино што остаје упитно је његова способност да у континуитету игра утакмице у нашем дресу. Ускоро се ближе квалификације, и Звезди ће Саного бити потребан и ту. Први тест је прошао одлично, време је за наредни.

ИВАНИЋ ОПЕТ ИГРА, АЛИ ШТА ЋЕ БИТИ КАДА СЕ ВРАТИ КАНГА?

О синергији Станковића и Иванића већ смо писали, а пример исте могли смо да видимо у суботу када је везиста из Бачког Јарка поново затресао мрежу, и уписао нови гол у дресу Црвене звезде. Рутински изведен пенал, још једна инјекција самопоуздања, али и одређена питања која остају отворена, и која ће морати да се адресирају кроз најкасније две недеље. Управо за тај период је Дејан Станковић планирао повратак Канге на званичним утакмицама. Правило У21, и чињеница да је Канга доведен да буде кључан играч тима, остављају питање шта ће бити са Иванићем? У прошлости је Иванић већ био ”жртва” паклене конкуренције, када је конце наше игре вукао још један мађионичар, Марко Марин, а Иванић био по страни. Сада се враћа Канга, а Станковић ће бити на великим, али и слатким мукама да вишак квалитета добро укомпонује.

ТОМАНЕ УЧЕСТВУЈЕ У ИГРИ, АЛИ ЗВЕЗДИ ФАЛИ ГОЛ ИГРАЧ

Није Томане одиграо лошу утакмицу у суботу увече. Напротив, изборио је пенал, навлачио је дефанзивце на себе, и радио доста невидљивих ствари које статистика не бележи. Ипак, на сада већ озбиљнијем узорку да се приметити да Томане није класичан гол играч, предатор који ће и полушансу претворити у погодак. Португалац јако ретко улази у колосалне прилике, и то је нешто што би се врло вероватно транслирало и на европске утакмице. Као што смо већ више пута најавили, ангажовање првог шпица апсолутни је приоритет прелазног рока. Када се то буде остварило, отвориће се и питање евентуалног трансфера Томанеа, с обзиром на то да се Звезди не исплати да има странца за резервног нападача.