Пет утисака са Звездине европске премијере

Време је да сумирамо најјаче утиске са прве утакмице у Европи ове сезоне…

Прва препрека – успешно решена. Црвена звезда је рутински савладала симпатичног ривала са Гибралтара, екипу Европе, и са убедљивих 5:0 оверила пласман у друго коло квалификација за Лигу Шампиона. Био је то један интересантан меч, из ког је било могуће извући доста закључака. У наставку следи пет најјачих утисака са утакмице.

EВРОПА НА ЈЕДАН МЕЧ – ПРИТИСАК СЕ ОСЕЋАО У ВАЗДУХУ

Можда и најјачи утисак поред чињенице да је наш тим демонстрирао лакоћу и рутину, јесте чињеница да је новонастали формат квалификација, са само једном утакмицом за пролаз, учинио фудбалске битке доста интересантнијим. Овај феномен приметан је и на завршном турниру Лиге Шампиона, који се одиграва у Лисабону, а како су се играчи Црвене звезде борили са тим, могли смо да видимо током европске премијере. Првих 20-25 минута, протекли су у једној врсти стегнуте атмосфере, која је утицала на то да наши момци не покажу најбоље што могу. Просто, притисак је огроман, посебно на екипу која се сматра апсолутним фаворитом, што су црвено-бели били против Европе. Један потез, једна грешка, и све је могло да се преокрене, а за тим попут нашег, који свој развој базира на учешћу у Европи, негативан резултат у првом колу квалификација могао би да остави несагледиве последице. Након уводног гола Бена који је, морамо признати, постигнут из офсајда, касније је све било лакше. Друго полувреме представљало је чисту рутину.

ОФАНЗИВА ЈЕ УЛТРА ПОТЕНТНА

Вероватно Станковић неће играти овако офанзивно против нешто јачих противника, пре свега због чињенице да ће тркачки снажније екипе тестирати наш везни ред до максимума. Међутим, када је у ситуацији да напада, Станковић има више него потентан скуп фудбалера. Катаи, Иванић, Канга, Спиридоновић, и Бен, предводе навалу Црвене звезде која је јуче постигла пет, а могла је барем још три гола. Офанзивни потенцијал црвено-белих изузетно је велики, и то би могао бити један од јачих адута нашег стручног штаба. Наравно, није све у офанзиви, и као што смо годинама уназад могли да видимо, потребна је и извесна доза дефанзивне чврстине како би се одбили напади такође офанзивно потентних екипа са којима ће Звезда укрштати копља у наставку европских квалификација.

БЕНУ НЕМА РАВНОГ У ЦРВЕНОЈ ЗВЕЗДИ

Ел Фарду Бен постигао је три гола, а могао је још два. Притом, на самом почетку меча није деловао као један од бољих на терену, да би касније пробудио најбоље у себи и хет триком уписао себе у историју Црвене звезде. Момак који је постигао 52 гола у дресу нашег тима несумњиво је један од најбољих странаца који су икада обукли нашу опрему. Током свог мандата у Звезди играо је и на десном крилу, и иза шпица, сада игра нападача, и у свакој улози одлично се сналази. Више пута је назначено да је ангажовање шпица предатора приоритет прелазног рока, али са оваквом игром Бена, челници Црвене звезде имају додатни комфор и простор да сачекају са довођењем правог играча. Такође, јасно је да Бену нема равног у Звезди, и да је његова позиција у стартних 11 цементирана.

ИВАНИЋ НАСТАВЉА ДА РЕШЕТА, И БИЛА БИ ШТЕТА ДА БУДЕ ЖРТВА КОНКУРЕНЦИЈЕ

Против Европе је Станковић могао да игра и са Саногом, и са Иванићем, и са Кангом, али преовладава утисак да ће за јаче ривале бити потребна чвршћа средина. Иванић је јако талентован фудбалер, изузетно продуктиван од када је Станковић на клупи, али дефинитивно није есенција дефанзивне чврстине. Симпатични гости са Гибралтара су имали пар добрих шанси, и у срцу одбране тих акција био је Иванић. Међутим, његов офанзивни потенцијал надјачава одређене дефанзивне недостатке, јер је више него јасно да бољи фудбал у нашем дресу момак из Бачког Јарка није играо oд оног који приказује у последње време. Редовно је међу најбољим играчима ове године, и Станковић не само да му је нашао жицу, већ је од њега направио константно продуктивног играча. Голови, асистенције, улазак у стопостотне шансе…све је то сада рутина у игри момка који носи број четири на леђима. Ипак, не треба занемарити чињеницу да је конкуренција у Звездином везном реду паклена, и да је, као и Иванић, и Канга изузетно квалитетан креатор и играч, и неко ко је доведен да диригује игром нашег тима. То би могло да проузрокује селидбу Иванића на клупу у неким утакмицама, а с обзиром на то како игра, такав расплет представљао би велику штету.

СПИРИДОНОВИЋ МОРА БИТИ ЗВЕЗДИН НОВИ ПРОЈЕКАТ

И поред објективно добрих резултата Звезде у Европи и домаћој лиги, евидентно је да тржишна вредност тима није близу оне каква је потребна тиму који живи од продаје играча. Прилично тешки промашаји у летњем прелазном року прошле године већ су дошли на наплату – Жандер, Кањас, и Ван Ла Пара већ су напустили Звезду без икаквог обештећења, а каква ће бити судбина Гарсије и Томанеа, остаје да се види. Заправо, тренутно само Томане има иоле реалну шансу да се прода, с обзиром на то да игра. Са друге стране, Спиридоновић је од старта показао енергичност каква је Звезди фалила, и мора бити пројекат који Звезда у перспективи може добро да уновчи. Популарни Спиди је синоћ убележио асистенцију, и ове сезоне већ је неколико пута убележио своје име у статистичким колонама. Играч атипичне енергије, којег има свугде на терену, још једном је потврдио да је више него добро појачање. Ове сезоне мора бити форсиран и у домаћој лиги, и у Европи.