ПОХОД НА ИСТАНБУЛ : Звездини Спартанци против турских милиона за пролазак у топ8!

Кошаркаши Црвене звезде вечерас у Истанбулу у 19:00 играју одлучујућу утакмицу за пролазак у ТОП8 фазу Евролиге против екипе Дарушафаке. Упркос одличној сезони и многобројним победама против најјачих екипа у Европи, ни 16 победа у 29 утакмица није довољно за пролазак тако да ће Звезда вечерас бити на изузетном испиту карактера, воље и издржљивости.

Звезда је у првом колу Евролиге доживела пораз против Дарушафаке иако је имала двоцифрено вођство на полувремену и та победа, уз неколико резултата који су се преломили на страну екипе тренера Дејвида Блета, је довела екипу Дарушафаке у позицију да одлучује о својој судбини у последњем колу. Турска екипа је добро отворила Евролигу, затим је пала у форми и током целог такмичења је играла јако променљиво, најбољи показатељ за то је утакмица са Арманијем где су кошаркаши Дарушафаке успели да испусте вођство од 25 поена разлике и изгубе утакмицу на крају. На другој страни, Звезда је после пада форме и неколико повреда против Уникса и Будућности доказала да јој је форма опет у успону. Вечерас у Истанбулу нећемо видети Стефана Јовића који је отишао на лечење у Минхен и упитно је када можемо очекивати његов повратак. У његовом одсуству, у последњих неколико утакмица добре партије пружају Нејт Волтерс и Марко Гудурић, а знаке живота показују и Милко Бјелица и Огњен Кузмић који су имали своје проблеме са повредама.

Особину екипе Дарушафаке чини трио Бред Вонамејкер – Скоти Вилбекин – Вил Клајбурн. Вонамејкер је најбољи стрелац екипе али вероватно и најгори дефанзивац од ове тројице. Клајбурн даје најмање поена од ове тројице али често добија најтеже дефанзивне задатке. У нападу им помаже искусни Џејмс Андерсон који уме да буде врло расположен, али мало тога пружа у дефанзиви и Блет га често враћа на клупу ако види да није у шутерској серији. Ту је и Даирис Бертанс који нема толико велику улогу, али ове сезоне одлично шутира тројке, додуше пошто и не игра пуно није пуно ни шутирао па је узорак за статистику мали. На крилним позицијама Блет има Моермана и Харангодија, обојица су добри шутери и шире паркет бековима Дарушафаке. На центарској линији Дарушафака има суперталентованог Жижића и Алдермира. Жижић је овој екипи дао велики допринос у нападу под кошем али и даље је млад и није поуздан у одбрани па Блет и даље оклева да му да велику минутажу. Алдемира Блет користи углавном за дефанзивне задатке.

Највећа предност ове екипе је свакако тренер Дејвид Блет. Један од најбољих европских тренера и познат по томе што извлачи 150% од екипа које води и често са њима приређује изненађења на европској сцени. Блет је врхунски стратег и мотиватор и сигурно ће припремити утакмицу врхунски вечерас. Звезда мора бити спремна на све могуће варијанте. Блет ће почети вероватно са високом петорком, уз бекове Вилбекина и Вонамејкера. Вонамејкер јесте најбољи стрелац али главни организатор ове екипе је Вилбекин и биће јако битно њега зауставити. Звездина одбрана мора бити данас јача него икада. Дарушафакини бекови су изузетно квалитетни и воле да играју 1 на 1 и да траже поене из продора, поготову када Дарушафака буде играла са врло ниским петоркама. Дејвид Блет у последње време експериментише са петоркама без класичних центара, са Моерманом или Харангодијем на „позицији центра“ (у суштини можемо рећи да је то петорка са 2 бека и 3 крила), у одбрани тада све преузимају а у нападу пуштају бекове да играју изолације. У тим ситуацијама биће јако тешко помагати на продорима јер ће сви играчи Дарушафаке моћи да погоде за 3 поена. Звезда је имала великих проблема са тим ултра-ниским петоркама противника па се надамо да ће Радоњић смислити адекватну стратегију.

Многе су победе остварене ове сезоне, много је труда и зноја проливено и вечерас цела сезона стаје у једну утакмицу. Наши кошаркаши су апсолутно заслужили пласман у топ8 фазу вечерас. Остао је само још један, пресудан корак. Звездо, вечерас се бори и избори се за оно што је твоје – пласман у топ8 и наставак наше европске бајке!