Полуфинале Купа – Циљ је јасан

Прошло је тачно девет година од кад је Црвена звезда била победник националног Купа. Од те 2012. године, црвено-бели су свега два пута изборили пласман у финале, у којем су оба пута поражени од вечитог ривала. Наш клуб има велику шансу да ове сезоне прекине ту неугодну традицију. Како се сезона приближава крају (још осам утакмица), екипа Дејана Станковића је све ближа циљу који има зацртан од почетка сезоне – трофеј у сваком такмичењу у коме Црвена звезда игра. У среду, 21. априла од 17 часова на стадиону „Рајко Митић“ црвено-бели дочекују екипу Радника из Сурдулице у полуфиналу Купа Србије. Циљ је јасан – победа и пласман у финале!

ДРУГА УТАКМИЦА ЗА ЧЕТИРИ ДАНА

У суботу Црвена звезда и Радник су се састали у оквиру 32. кола Супер лиге. Наш тим је после озбиљног отпора противничке екипе успео да преокрене резултат са полувремена (0:1) и тако упише двадесету узастопну победу у првенству, головима Секуа Санога у 54. минуту и Мирка Иванића у 86. минуту за коначних 2:1 (видео испод). Утакмица у првенству је показала да Црвена звезда мора да се прилагоди доброј дефанзивној игри Радника, који ће чекати своју шансу преко контри и евентуалних грешака нашег тима у задњој линији и у почетним фазама напада.

У поменутој утакмици Звезда је одиграла потпуно другачије два полувремена. У првих 45 минута Звезда је пробала кроз динамичну пас игру да дође до противничког гола. Нападала је кроз средину и преко оба крила и мирно чекала шансу да постигне гол. Доминацију на терену приказавила је и статистика  – 74% посед лопте и однос 10:2 у шутевима. Инспирисани голмани Радника (прво Костић, затим и Ранђеловић) нису „спустили су ролетну“ и сачували предност своје екипе на полувремену. Наш стручни штаб, евидентно незадовољан приказаним, одлучио се да крене конкретније и брже ка противничком голу након паузе и решио да се чешће гол Радника напада преко крила и честим центаршутевима. Тако су на терен послати Немања Милуновић, Алекса Вукановић и Милан Павков на почетку другог полувремена и црвено-бели су заиграли са два нападача (Фалћинели и Павков) и тако отворили простор Мирку Иванићу и Вељку Николићу који су „хранили“ лоптама два најистуренија играча домаћина. Звезда је била још конкретнија – 75% посед лопте и чак 17 шутева на гол ривала у другом делу игре.

ТАКТИКА ПРОТИВНИКА

Тешко је очекивати да Радник може да одигра много другачије од онога шта смо видели у суботу. Можда се Ђорђевић одлучи за тактичко изненђење са три штопера у задњој линији уз нешто истуреније бекове, али у којој год формацији да истрче, кључ за Радник ће бити у дефанзивној игри на средини терена и у којој ће мери они успети да неутралишу Звездине креаторе. Макарић ће бити главна фигура у транзицији, са задатком да након заграђивања лопте упошљава крилне офанзивце, Даноског и Богдановског, и отвори контру за свој тим. Било је у суботу евидентно да је Радник форсирао Звездину игру кроз средину, где су Филип Баиновић, Един Бибер и Виктор Лукић добро одрађивали улоге играча који су имали за задатак да кваре игру ривала и нису дозвољавали да Мирко Иванић, Филипо Фалко и Жељко Гаврић дођу до изражаја у првих 45 минута. Звезда је упркос томе долазила до шанси, али није била довољно добра у реализацији.

Исти приступ Радника се видео у другом полувремену, иако је у последњих пола сата игре пробао мало више да одигра у задњој трећини терена и покуша да нападне Звезду. Ту амбицију потврили су и уласци Милана Макарића и Немање Суботића, играча који ће највероватније у среду бити стартери. Узимајући у обзир да бонус правило не важи у Купу Србије, очекивано је да ће обе екипе извести својих најбољих једанест од почетка. То значи да ће Виктор Лукић и Един Бибер највероватније кренути са клупе за екипу Радника.

Радник Сурдулица (очекивано 4-2-3-1): Ранђеловић, Ђорђевић, Радмановац, Јокић, Стојановић, Орешчанин, Баиновић, Суботић, Богдановски, Даноски, Макарић.

КОРАК ПО КОРАК

Стручни штаб црвено-белих има неколико дилема пред овај сусрет око састава екипе, али узимајући у обзир да се Гејлор Канга, Ел Фарду Бен и Александар Катаи нису нашли у протоколу за суботњу утакмицу, за очекивати је да ће трио Звездиних креативаца бити на терену у среду од самог старта. Уз неприкосновеног Мирка Иванића, остају „мини-дилеме“ ко ће на средини терена бити парњак Канги и за којег ће се нападача одлучити Дејан Станковић… Уколико су Канга и Бен сигурни, остаје простор за још два странца у протоколу (Саного/Фалко/Фалћинели). Ко год изађе на терен, наша екипа мора ући концентрисано у овај сусрет, јер нема поправне утакмице. Звезда мора бити опрезна и ићи корак по корак – ка остварењу мисије која се зове „Дупла круна“.

Полуфинале је на програму од 17 часова у среду 21. априла. Будите уз РСБ ове недеље и наставите да пратите дискусију око овог меча на нашем форуму.