НА ДАНАШЊИ ДАН: Преокрет у јубиларном дербију за јубиларну титулу! (ВИДЕО)

На данашњи дан, 6. мај 1995. године, одигран је 100. вечити дерби.

Ђурђевдан, 6. маја 1995. године, заувек ће остати у срцима Звездаша. Тада је у јубиларном 100. дербију, после преокрета на Маракани, савладан Партизан са 2:1. Предност Партизану донео је Ненад Бјековић јуниор, у 71. минуту. Али се Звездини играчи нису предавали до самог краја и смогли су снаге за велики преокрет у финишу. Стрелци за велику победу били су Дарко Ковачевић из пенала у 79. минуту и Митко Стојковски, јунак дербија, коме је погодак у 85. минуту дербија био једини погодак у шампионату, али злата вредан!

Амбијент за памћење, ова утакмица је једна од најгледанијих на Маракани у њеној историји. То је уједно и последња велика утакмица на којима није било столица, којесу већ следеће сезоне постављене на стадиону чиме се капацитет значајно смањио.  Дерби је одлучивао о титули тако да је и велики број Партизанових навијача био на југу. Никада више од тада нису у толиком броју дошли на Маракану.

 

Процењује се да је на Маракани тог Ђурђевдана било 80.000 гледалаца са купљеном картом, а неки подаци наводе и већу бројку. На крцатом северу свечарска атмосфера, уз кореографију,  бакље и на крају велико шампионско славље јубиларне 20. титуле. Сезона је завршена на фантастичан начин – освајањем „дупле круне“!

Победник дербија добио је и специјални поклон, дар новинске куће “Спорт“ у виду пехара, специјално израђеног за победника 100. дербија. Трофеј који данас краси витрине музеја на Маракани има на себи грбове оба тима, а да је утакмица била завршена нерешеним резултатом играли би се продужеци или би се приступило извођењу једанаестераца, како би се одредило коме ће на крају он припасти.