Пресек Звездиних припрема – Спиридоновић, па све остало

Фудбалери Црвене звезде стављају тачку на летње припреме, и фокус пребацују на почетак нове одбране титуле у Суперлиги (субота, 19:30 против Новог Пазара).

фото: фкцз

У нормалнијим околностима би већ све било спремно за спектакл на стадиону Рајко Митић, и трибине пуне Звездиних навијача. Пандемија вируса корона је ту реалност, нажалост, потпуно изменила, тако да ће ова сезона почети без публике на спортским манифестацијама (још увек је потпуно неизвесно да ли ће, и када, публика да се врати на стадион). Звездини играчи су све провере пред почетак нове сезоне одрадили успешно, а навијачи су током целих припрема могли да виде разноразне новитете, које ћемо у данашњој анализи покушати да сумирамо.

СРЂАН СПИРИДОНОВИЋ УТИСАК БРОЈ 1

Нема дилеме да је популарни Спиди већ сада придобио велике симпатије публике због својих добрих игара на припремама. Не само да је Спиридоновић постизао голове и асистирао, већ је константно био мотор екипе и константно био играч са највише енергије на терену. Уколико нешто публика уме да примети, то је тај енергетски моменат који може да напаја читаву екипу. Спиридоновић је доста интересантан, необичан играч, који би Звездином тиму могао доста да значи. Солидан са обе ноге, брз, експлозиван, воли да мења ритам, воли да игра из прве, константно је у центру збивања. У пар наврата је његово комбиновање са Томанеом, Иванићем и Катаијем јако добро изгледало. По свему што смо до сада видели, Катаи и Спиридоновић би требало да буду тандем крилних играча који ће изнети не само обавезе у домаћој лиги, већ и европским квалификацијама.

НАПАДАЧ ГОЛГЕТЕР ЈЕ И ДАЉЕ НАЈВЕЋИ ПРИОРИТЕТ ПРЕЛАЗНОГ РОКА

Културно и коректно је Дејан Станковић одговарао на сва питања везана за довођење новог нападача, али се никако није могао избећи утисак да не може да сакрије да га недостатак расног голгетера ”жуља” помало. Имао је Томане доста простора, у последње две партије је убележио више него пристојна издања, међутим ни он, ни повређени Боаћи и Павков у овом моменту не изгледају као да гарантују 20 голова у сезони. Заправо, можда је најпозитивнији утисак што се нападача тиче оставио млади Крстовић, али ће он своју шансу добијати постепено.

Фото: goal.com

Звезда је последњих дана била активна, а очекује се да наредних дана убаци у већи степен преноса и покуша да финализује трансфер неког од помињаних нападача (Македа, Андерсон)Међутим, црвено-белима позиција нападача није само приоритет у долазном, већ и у одлазном контексту. Иако има јако пуно играча који конкуришу за то место, за очекивати је да ће Звезда пробати све да уновчи Боаћија и Павкова до краја прелазног рока. Што се Томанеа тиче, ситуација је неизвесна, и видећемо да ли ће, и колико, Станковић на њега рачунати када дође нови први шпиц. Док се то не деси, Томане ће вероватно бити стартер у домаћим утакмицама.

САНОГО ЈЕ ОК, АЛИ ОСТАЈУ ПИТАЊА ЗА ЕВРОПУ

Један од играча који је био под посебном лупом звездашке јавности јесте Секу Саного. Везњак одличног педигреа, који је имао несрећу са повредом по самом доласку у клуб, солидно је одрадио припреме и генерално оставио позитиван утисак. Миран на лопти, снажан и концентрисан, одавао је утисак играча који у домаћим утакмицама може да повеже редове. Ипак, нека отворена питања за Европу остају – прво и основно, колико ће он бити у стању физички да одговори ритму европских квалификација и домаћих утакмица. Иако се игра само по један меч (до плејофа за ЛШ), то ће бити утакмице већег интензитета, много већег набоја и Звезди ће Саного бити потребан на оба фронта. Повремено је у одбрани остављао утисак играча којег противник може без већих проблема да претрчи, али то бисмо можда могли да припишемо чињеници да су играчи и даље у веома јаком тренажном процесу, и да ће свежина доћи нешто касније. Било како било, иницијални сигнали за наредни период, када је у питању Саного, су позитивни.

РИЗИК НА БЕКОВСКИМ ПОЗИЦИЈАМА

Звезда има цементиран пар бекова у виду Родића и Гобељића, али и велики знак питања иза њих. Ни Хајдин ни Гајић нису блистали на припремама, и нису оставили утисак играча који могу бити адекватне замене у домаћој лиги. Позиција бека је у Црвеној звезди веома критична, пре свега због недостатка адекватних домаћих алтернатива. Ограничење ФСС о броју странаца Звезди помало веже руке када је у питању ангажовање бека странца, тако да се она мора ослонити на све могуће домаће снаге које може да нађе. Гајић јесте талентован и школован играч, али је тренутно у великом паду и питање је колико ће моћи да замени Гобељића. Још већи проблем постоји на позицији левог бека, где у случају евентуалне нове повреде Родића, Звезда од резерви има Хајдина, који је, свеукупно, оставио блед утисак. Иако је физички доста снажан, Хајдин се ретко одлучује за игру унапред, често враћа лопту назад ка центру, или ка голману, и ретко иде на продор. На нападачком сегменту игре ће морати доста да ради уколико буде желео да компензује евентуално неиграње Милана Родића.

ИВАНИЋ ЈЕ МИЉЕНИК ДЕЈАНА СТАНКОВИЋА

Мирко Иванић је доста интересантан играч – изузетан таленат, који никад у нашем дресу није дошао до пуног изражаја. Након доласка Станковића наша осмица је почела да бележи најбоље партије у црвено-белој опреми, затим је уследила пауза због короне, да би он до вечитог дербија наставио у снажном ритму, и био најбољи играч тима. Затим је дошао дерби у којем је био тотално невидљив, чиме је једним делом поново на себе ставио етикету играча ”који није за велике утакмице”. Ипак, шеф струке Црвене звезде, Дејан Станковић, делује као да се у потпуности не слаже са таквим утиском. Заправо, Станковић у Иванића има скоро па неограничено поверење, што можемо видети по улози коју Иванић на терену има. Поново је био солидан на припремама, поново делује као онај играч из периода непосредно пре и након корона паузе, али од тада до данас многе су се ствари промениле. Пре свега, доласком Канге на позицији везног настаје огромна гужва. Уколико претпоставимо да ће Беново место бити сигурно, Иванић ће се наћи у жестокој конкуренцији играча као што су Николић, Канга, Вулић, Јованчић, па и Саного и Јовичић. Увек постоји и опција да Иванић буде прекомандован на крило, али смо на више него довољном узорку видели да та тактичка варијанта неће извући максимум из нашег играча. Гужва у везном реду је такође нешто што ће бити приоритет управи клуба, јер је позиција везњака, уз позицију шпица, главни кандидат за растерећивање.

БОРЈАН КАО ТРЕЋИ ШТОПЕР?

Тешко је било не приметити новитет који је Станковић покушавао да уведе са Миланом Борјаном као неком врстом трећег штопера. Инсистирао је наш тренер на томе да голман буде максимално интегрисан у процес отварања напада, тако да је капитен честo био на 25, па и 30м од свог гола. Станковић ће захтевати од свог голмана активно учешће у пас игри, што, морамо признати, Борјану није јача страна. И његова испуцавања често заврше ван жељене дестинације, а активна контрола лопте, и пас игра са штоперима и везњацима који се спуштају дубоко на своју половину такође је сегмент који капитен није претерано експлоатисао. Ипак, идеја јако идеја је сасвим јасна, и доста је заступљена у модерном европском фудбалу. Колико ће Станковић то успети да имплементира са Борјаном, остаје да се види.

Црвена звезда у суботу од 19:30 креће у поход на нову одбрану титуле. Пренос ће, као и до сада, бити на Арени 1.