Путовање са поквареним компасом: како даље?

Управо тако изгледа овогодишње путовање Црвене звезде у Лиги Шампиона, а најбитнија утакмица у овосезонској групној фази тек следи.

 

На РСБ порталу сте били у могућности да прочитате текст где су таргетиране и анализиране све негативне ствари које навијачи тренутно препознају у Црвеној звезди. Иако су се ти навијачи вероватно размазили успешним резултатима у претходне две сезоне, исто тако је и реално да сваки успешан клуб поставља стандарде испод којих не треба да иде када их једном пређе уколико жели напред. А Црвена звезда ове сезоне игра испод свих стандарда које је поставила, док права катастрофа тек куца на врата. Остаје питање да ли ће јој у Црвеној звезди отворити врата са све црвеним тепихом, или ће коначно показати праву реакцију и издићи се из ове ситуације.

КАДА ЋЕ ЗВЕЗДА ПОНОВО ПОСТАТИ САМОУВЕРЕНИ БАНДИТ?

Оно што је Црвену звезду красило од доласка Владана Милојевића јесте да екипа изгледа тотално самоуверено кроз читав ток утакмице чак и против највећих ривала. Да игру противника отежа и размонтира у потпуности и у томе хаосу у противничким редовима дође до резултата. Не само да се то ове сезоне није видело готово ниједном, него је Црвена звезда поклонима почела и награђивати ривала. У претходне две сезоне играчи су одавали утисак да могу „преварити“ било коју екипу на свету, па је тако међу публиком са тоталном мирноћом дочекан реванш са Келном, двомеч са ЦСКА је одигран скоро до савршенства и недостајало је веома мало за пролаз даље, Наполи је задржан на повоцу, Ливерпул је бачен на колена а веровало се и у преокет против Париза након гола Гобељића. То самопоуздање као да је у потпуности испарило код свих играча и то ће бити главни задатак Владана Милојевића у наредне две седмице. Јер у апсолутно све једном мечу ове сезоне Црвена звезда се од самог почетка налазила на конопцима против својих ривала. Редом су ривали били Копенхаген, Јанг Бојс, Партизан, Бајерн, Олимпијакос и Тотенхем и ниједном Црвена звезда није изгледала као тим који се пита за дешавања на терену. Још једно такве издање би сасвим сигурно екипу удаљило од проласка у Лигу Европе, и због тога ће од кључног значаја бити повратак самопоуздања играчима.

ОДБРАНА КАО ТЕМЕЉ И ОШТРИЦА У ШПИЦУ

Препознатљив стил игре Црвене звезде у претходне две сезоне се састојао од компактне игре у дефанзиви где је сваки играч знао своју улогу, и веома директних и смишљених контранапада у офанзиви који су задавали муке свим ривалима. Ове сезоне није приказано ни једно ни друго. Милан Борјан је апсолутно једини разлог због чега Црвена звезда није примила барем још један гол од Копенхагена и Јанг Бојса, па потом и свих противника у групној фази. Пуцао је дефанзивни бедем са свих страна и голови су константно „висили у ваздуху“. Са друге стране, Црвена звезда је у нападу изгледала као тим који први пут игра заједно без иједне идеје и смишљене акције којом би покушао искористити слабост ривала. Поред анализе ривала, Владан Милојевић ће морати истрошити своје гласне жице у покушају да коригује негативности у игри својих играча. Управо ће психичка мирноћа, стабилност и храброст бити најпотребнији Црвеној звезди у Атини како би од првог минута на терену знали шта им је циљ и како до њега. Да савршеним дефанзивним кретњама исфрустрирају играче Олимпијакоса а онда једним контранападом реше утакмицу у своју корист. А екипа коју Владан Милојевић тренира сваки дан мора бити способна за тако нешто.

ХОЋЕМО ТИМ И РЕЗУЛТАТ

„Да будеш опет она права Звезда као некад пре“. Стихови ове навијачке песме су већ неко време на уснама свих навијача, желећи поново Звезду од пре сезону или две. Владан Милојевић је много пута показао да зна и може, и у овом тренутку је он тај који мора преузети сав терет на себи како би од своје екипе поново направио тим. Јер и поред већег буџета и свих осталих предности које Олимпијакос има у односу на наш тим, Црвена звезда је увек успевала проћи ривале из тог ранга чак и када није играла најбоље. На крају крајева Звезда никада ни није улазила у утакмице да се надиграва са ривалом него је улазила са циљем да извуче резултат. А такав став и резултат ће јој бити прекопотребни за две седмице. Због свега тога се навијачи и после свих тешких удараца надају да ће Владан Милојевић са својим сарадницима још једном заблистати као много пута до сада и да ће успети вратити своју екипу на ранији ниво. И да ће Олимпијакос бити само још једна препрека у низу које је Црвена звезда без проблема прескакала у претходне две сезоне.