Радоњић на „свом терену“

Након пораза у Каунасу, кошаркаше Црвене звезде очекује ново гостовање… У оквиру 26. кола Евролиге изабраници гостују у Виторији екипи Басконије вечерас од 19 часова. Црвено-бели су и даље прилично ослабљени, ростер је јачи једини за Волдена и Симанића, који су додуше дуел у Каунасу гледали са клупе. Док су изабраници Дејана Радоњића поразом од Жалгириса везали пети узастопни пораз у оквиру Евролиге, тим из Виторије у серији је од три победе (Жалгирис, Реал Мадрид, те Химки у прошлом колу).

Актуелни шампион Шпаније тренутно је на учинку од 12 победа и 13 пораза у Евролиги, док у Лиги Ендеса заузимају трећу позицију са скором 17-5. Одласци протагониста из претходне сезоне (Шенгелије, Шилдса, Грејнџера, Ерика) нису много пореметили тим Душка Ивановића и може се рећи да је клуб довео адекватне замене. Басконија је у врху шпанског првенства и конкурентни су и даље у борби за Топ 8 Евролиге, те се такође може рећи да могу бити задовољни досадашњим делом сезоне.

СТАТИСТИКА

Најбољи стрелац Баскијаца у Евролиги је Американац Алек Питерс с просечно 12,3 поена. Прате га Рокас Гедраитис (11,4) и сјајни Ахиле Полонара, који игра сезону каријере (просечно 11,3 поена, 6,3 скокова). Игром тима „диригује“ Пијерија Хенри, који поред 7,2 асистенције, уписује и 10,6 поена. Одличан је Хенри и дефанзивац и бележи скоро 2 украдене лопте по мечу. Басконија игра добру тимску кошарку, па црвено-бели морају да обрате пажњу и на остатак тима (Вилдозу, Џекирија, Драгића, Фала…).

Басконија је чврста екипа која не прима много поена по мечу (испод 78). Једна су од квалитетнијих скакачких екипа, у нападу хватају скоро 11 скокова по утакмици… У овом сегменту игре доминантни су Полонара, Фал, Питерс и Џекири. Прилично су активни и под својим, и под противничким обручем. Тимску кошарку и разноврсност добро описује и број асистенција по утакмици – близу 20 (трећи у Евролиги), за шта је најзаслужнији горе поменути Хенри. Један од већих проблема у игри Басконије јесте велики број изгубљених лопти… Скоро 6 лопти по утакмици заједно изгубе бекови Хенри и Вилдоза, док близу 2 губе центри Џекири и Фал. Басконија има најлошији проценат са линије слободних бацања у Евролиги (нешто преко 75%).

МЕЂУСОБНЕ УТАКМИЦЕ

Тим из Виторије је ривал који је традиционално „пријао“ Дејану Радоњићу током првог мандата. У том периоду међусобни биланс био је 5-1 у корист Црвене звезде, уз све три победе у Виторији. Одласком Дејана Радоњића, Басконија је везала четири узастопне победе, коју је Звезда прекинула у првом делу ове сезоне, победом у Београду 90:73. Најефикаснији тада, у екипи Саше Обрадовића, био је Џордан Лојд са 30 поена, а пратио га је Марко Симоновић са 16.