РСБ анализа: Ако се по јутру дан познаје…(ВИДЕО)

могла би ово бити једна сјајна сезона обојена црвено-белим бојама!

(фото: Игокеа/Ненад Вуруна)

Викенд за нама поред фудбалског вечитог дербија донео је и друго издање АБА Суперкупа који су наши момци освојили у свом дебитантском наступу. РСБ вам доноси детаљнију анализу Звездиних наступа на турниру у Лакташима.

ПРВИ ТРОФЕЈ У СЕЗОНИ И ЈАСНА ПОРУКА КОНКУРЕНЦИЈИ

Три утакмице у три дана и три убедљиве победе. Редом су падали Олимпија, а затим и највећи конкуренти у борби за врх – Цедевита и Будућност. Чета Милана Томића је просечно побеђивала 17 поена разлике. Осим првог полувремена у четвртфиналу све остало је било за кошаркашке уџбенике. Звезда је против својих противника у полуфиналу и у утакмици за трофеј после првих 10 минута водила са девет и 12 поена разлике, док је на полувреме одлазила са предношћу од 18 и 25 поена, протом допустивши ривалима да убаце свега 27 и 32 поена! Црвено-бели су пленили игром, озбиљношћу и тимским духом, па су поред првог освојеног трофеја у новој сезони послали и јасну поруку највећим ривалима да  су и више него спремни да се упусте у борбу за враћање трофеја на Мали Калемегдан.

ЗВЕЗДА ПОНОВО ИГРА ОДБРАНУ

После сезоне паузе можемо са усхићењем констатовати – одбрана се вратила! Ангажовањем новог тренера који је читаву деценију био члан стручног штаба европског кошаркашког гиганта Олимпијакоса и дефанзивни део игре коначно подсећа на оно што је представљало темељ свих успеха претходних година. Иако сезона још није званично почела, иако је у клуб дошло чак осам нових играча, Звездина одбрана, како тимска, тако и индивидуална је на већ сад завидном нивоу. Сви играчи, почевши од Регленда су максимално фокусирани, у ставу, агресивни и увек дишу играчу за врат играчу, како оном са лоптом тако и осталим противницима. Са три горостаса у рекету Милан Томић има моћ да тотално неутралише противничке центре, док је одбрана линије за три поена функционисала готово беспрекорно, пошто је Цедевита шутирала тројке 6/27, а Будућност 7/21. Посебно добро су изгледала преузимања високих играча, па су тако Оџо и Фаје пар пута спектакуларно блокирали бекове ривала.

РАЗНОВРСТАН НАПАДАЧКИ АРСЕНАЛ

Малопре поменута сјајна одбрана пружила је могућност нашим кошаркашима за прегршт лаких поена у транзицији коју су они обилато користили. Приметна је и врхунска физичка спрема Звездиних играча због које је и ангажован нови кондициони тренер, проф. др. Александар Лукман.

Поред транзиције, Звезда је у позиционом нападу савршено балансирала своју игру. Центри су како својом снагом, тако и шутевима са полудистанце терорисали ривале, док је остатак екипе поентирао на различите начине. Уз фантастичан проценат погођених тројки ( у последња два меча 11/22 и 12/23 односно 50 и 52,2%) које су биле плод тимске игре, одличног протока лопте и стварања најбоље позиције за сваког играча, треба поменути и да Звезда у свом саставу сада има пар играча који својом игром на ниском посту могу да озбиљно науде ривалу. То се пре свега односи на Цирбеса, Ристића и Перпероглуа који поред поена из игре леђима лако својим прегледом игре стварају предност у односу на ривала приликом удвајања. Дуо Регленд-Берон који се смењује у организацији напада показао је сасвим добре способности у том сегменту игре, док постизање поена што је њихова главна карактеристика изгледа доста лако. Иако не толико познато кошаркашко име, Мохамед Фаје је својим рафалним паљбама иза линије 6,75, поенима после продора и из рекета и скакачком доминацијом (најбољи Звездин скакач на турниру) показао да је Милан Томић јако добро проценио његове квалитете док је Сенегалац играо у Грчкој.

СВИ СУ ДОБИЛИ ШАНСУ И (ГОТОВО) СВИ СУ ЈЕ ИСКОРИСТИЛИ

Томић и стручни штаб су на овом турниру дали шансу свима осим повређеном Давидовцу. Сви играчи су у освајању првог трофеја учествовали на свој начин, било да су главни протагонисти или да су имали мању минутажу. Упечатљив је пример Алексе Раданова који је иако не претерано офанзивно активан, на дефанзивној страни терена максимално одрадио сваки минут. Остаје још да Бориша Симанић коначно покаже свој таленат и на сениорском нивоу па да Милан Томић има по два или више конкурентна играча на свакој позицији.

После губитка АБА лиге и дуге летње паузе, освојен трофеј Суперкупа представља прави подстицај за старт нове сезоне. Она за наше кошаркаше почиње већ у петак, када ће гост у Пиониру бити Цибона, а утакмица је на програму од 20 часова.