РСБ анализа: Црвена звезда – БАТЕ Борисов 1:1

Црвена звезда се после 10 година поста, представила својој публици у групној фази неког европског такмичења, и представила се добро, лепо репрезентовавши српски фудбал. У првом колу групе Х, на стадион „Рајко Митић“, гостовао је дугогодшњи узастопни првак Белорусије, екипа „БАТЕ Борисов“.

Црвена звезда и белоруски тим су одиграли, прави европски меч, пун интезитета, са доста трке и доста дуела. Резултат је на крју ипак био реалан, иако су оба ривала имала своје добре прилике да увећају свој салдо на семафору.

Наша екипа није најбоље ушла у меч, вероватно импресионирана такмичењу у којем се налази после много година, и са много респекта према ривалу који годинама игра неко од европских такмичења и који је пред жреб био сврстан у другом шеширу.

Није било потребне чврстине у игри црвено-белих, везни ред у виду Доналда, Канге и Крстичића није успео да се физички на најбољи начин одупре физички јаким противником. Било је доста грешака у пасу, превасходно код Канге, који је врло брзо ушао нервозу после неколико грешака које је направио одмах по почетном судијском звиждуку.

Морамо напоменути, да нас је стручни штаб БАТЕ-а добро искаутирао и добро знао где треба да маркира а где треба да нападне, што није био случај са Спартом и Краснодаром. Мора стручни штаб Владана Милојевића да буде свестан, да на овом нивоу такмичења, више нико Црвену звезду неће омаловажавати, и да ће свака екипа добро да се припреми за игру наших момака.

Одбрана није била на нивоу, ако се погледа целокупна слика. Белоруси су кроз своју полуконтру и контру стављали на муке наше дефанзивце. Проистицале су грешке из лоше пас игре наших везњака, који су грешили доста у том сегменту. Са једним класичним задњим везним, наш тим има великих проблема у колективној дефанзиви. Крстичић може да одигра задњег везном, али је он по природи, више офанзивније орјентисан играч и слабији дефанзивац него офанзивац. Ле Талек је одиграо лошу утакмицу, можда и најлошију од кад је пребачен на место штопера. Испадао је доста пута, био несигуран и имао је неколико пута јако лоше процене кад је лопта била у ваздуху. Савић је био бољи у том тандему али је он константно био на мукама кад је лопта била на земљи, где су га белоруси циљано нападали током већег дела сусрета.

Бекови су били добро дефанзивно постављени. Родић сем неколико лоших центаршутева са половине супротне половине, није много учествовао у нападачким акцијама. Дефанзивно је био на нивоу, иако код гола белоруса није био у испомоћи Рикардињу код продора Иванића, који је касније проистекао у изједначујући гол БАТЕ-а. И даље се видело да није Родић физички најспремнији најбоље после поштеде коју је имао због прелома ножног прста. Стојковић је са друге стране деловао много боље. Дефанзивно је био на стандардном нивоу и помагао је Срнићу у нападачким акцијама колико је могао. Офанзивно непотентан играч, али користан кад се размењује дупли пас и кад улази из другог плана по десној страни.

Канга је много грешио у пасу, био нервозан током већег дела меча, имао потез више али не можемо рећи да је габонац одиграо много лоше. Имао је пар добрих лопти ка Боакјеу, један добар шут после продора из колена где је замало био непрецизан.

Крстичић је показао да може да гради игру, константно је покушавао да рашири згуснут дефанзиван блок белоруса који су се зналачки бранили. Има добру и меку леву ногу, добар прекид, али је на физичком плану и даље доста заостао и стручни штаб то мора што пре довести у ред, јер се ради о једном од највећих појачања у овом прелазном року.

Срнић је наместио гол, али је промашио немогуће. У већини великих утакмица не искоришћава шансе које се морају дати, и мора да поради на концентрацији. Доста се потрошио и био јако користан као и увек у колективној дефанзиви. У очи упада безидејност у игри 1 на 1. Школска акција код нашег гола је показала да може одлично да изцентрира оштру приземну лопту што је урадио сјајно. Радоњић је лоше играо прво полувреме, много је био развучен и широко је стајао. Упропастио је неколико занимљивих акција у првом полувремену, где је успешним продорима улазио у средину. Био је доста неконцентрисан и лежеран у том делу игре. У другом се знатно поправио и био много бољи. Ушао је код гола иза леђа одбрани противника и решио прелепу акцију нашег тима. Имао је такође одличан продор, карактеристичан за њега али је голман белоруса одлично реаговао. Изгубио је доста снаге па је замењен у другој половини другог полувремена. Има доста резерве код њега и великог простора за напредак.

Боакје је био одсечен у шпицу. Неретко је сам морао да се бори са корпулетним дефанзивцима Горедјчуком и Милуновићем. Генерално Звезди је у четвртак, био „празан шеснаестерац“ и са много мало играча је наш тим улазио у завршницу. Одлично се борио Боаћи, добро се кретао и доста потрошио. Тукли су добро, искусни дефанзивци БАТЕ-а. Имао је неколико солидних шанси али се неколико пута добро спетљао што је некарактеристично за њега. Све у свему одлична партија у пољу, завршница је у последњих неколико утакмица стала, али знамо да ће играч таквог калибра, чим први пут убаци лопту у мрежу, наставити да терорише противничке голмане.

Прекиди су нам били лоши, тражили смо доста пута „помоћну игру“, коју не играмо често, да би извукли корпулентне белорусе из касненог. Центаршутеви су углавном били мекани и нисмо успели да угрозимо озбиљније белоруски гол.

Милојевић и стручни штаб су генерално добро водили утакмицу, припремили су се добро, али се и противник припремио досбро за наси видели смо једну „шаховску партију“ која се завршила поштеним ремијем. Значи Звезди овакве утакмице, значи ово драгоцено стицање искуства и овај европски барут.