РСБ анализа: Како ће изгледати састав Звезде?

Дејан Станковић ће у недељу по трећи пут предводити црвено-беле са клупе у вечитом дербију, а главни утисак је да ће имати много дилема са којим тимом истрчати на терен у Хумској.

Како надокнадити изостанке Канге и Иванића?

Црвена звезда ће на дербију бити озбиљно хендикепирана изостанцима двојице креативаца. Као гром из ведра неба је одјекнула вест да су Иванић и Канга инфицирани вирусом Корона и да нису у комбинацији за дуел са Партизаном.

Са друге стране широк играчки кадар ипак значи да шеф стручног штаба Дејан Станковић и даље има опције којима се може окренути и јасно је да ће млади стручњак имати о чему да размишља пред његов трећи вечити дерби на клупи Црвене звезде. У овом тренутку сигурна места у стартној постави пред недељу би требали да имају Борјан, Родић, Саного, Николић, Катаи, Бен и Фалћинели. За осталих 5 позиција Дејан Станковић има неколико дилема мада највећи знак питања стоји код другог „бонус“ играча поред Вељка Николића.

Гаврићева трка са временом

Поред сигурних изостанака Гелора Канге и Мирка Иванића, име које се највише спомиње и уједно задаје највећу бригу навијачима клуба је Жељко Гаврић. Звездино дете и миљеник публике се наметнуо као један од најопаснијих играча екипе, упркос веома јакој конкуренцији. Правило о играчима до 21 године дало је Гаврићу простор у домаћем првенству који је он за сада одлично искористио. Повреда на утакмици младе репрезентације га је избацила из ритма, али РСБ је дошао до информације да ће Гаврић ипак бити спреман за дерби.

Уколико се Гаврић у потпуности спреми и добије поверење Дејана Станковића, он ће заузети позицију десног крила, што ће проузроковати померање Ел Фарду Бена на позицију „десетке“, коју је играо у чак два наврата на дербијима, али без претераног успеха.

Тако би Бен добио прилику да се у недостатку Канге и Иванића наметне као креатор Звездине игре, али и нападач из другог плана. Саного и Вељко Николић би у овој варијанти заузели две централне позиције иза нападачке четворке.

Нова шанса за Његоша Петровића?

Услед изостанака Иванића и Канге, створио се простор у везном реду који ће Дејан Станковић морати да попуни. У овом тренутку не постоји много опција за ту позицију. Једна је да се Бен помери на позицију десетке, а да му леђа покривају Николић и Саного, док је друга опција Његош Петровић.

То би била нешто опрезнија варијанта у којој би Николић добио много већу слободу и кључеве креације, док би Петровић и Саного били задужени за дуел игру и изношење лопте. Петровић је уживао велико поверење Дејана Станковића у протеклој полусезони, а ове сезоне је изгубио место након опоравка Саногоа. Често је био прва опција са клупе, док је и добар број утакмица почео услед ротација у екипи.

Да ли је куцнуо час за „Чупу“ Ераковића?

Дуго се име овог талентованог штопера налази у звездашким круговима. Капитен свих млађих селекција до сада се након сезоне у Графичару вратио у Црвену звезду, где је ове сезоне добио шансу код Дејана Станковића. Почео је први меч у сезони против Новог Пазара и оставио одличан утисак у тандему са Немањом Милуновићем. Дуго је чекао на нову прилику, али је онда ушао са клупе на два везана меча, против Вождовца и против Младости из Лучана, да би последњи првенствени меч пред паузу одиграо 90 минута у тандему са Радованом Панковим.

Ераковић је технички надарен и покретљив штопер навикнут на игру у високо постављеној одбрани. Многи су му замерали на нешто необичнијој грађи тела за штопера, али је Ераковић стигао и до капитенске траке у Графичару и има иза себе годину дана играња сениорског фудбала. Остаје дилема са ким ће наступати у тандему ако добије прилику од старта, као и то да ли ће притисак на овом момку бити превелики уколико добије шансу у дербију после само 240 минута ове сезоне.

Вера у младе снаге: више од два бонус играча у стартних 11?

Показала је Црвена звезда јасну жељу да ове сезоне, много више него претходних, да шансу младим играчима. Поред Николића, Петровића, Гаврића и Ераковића, шансу су добијали и Крстовић и Радуловић. На утакмици са Напретком су сва шесторица добили прилику, а Црвена звезда је четири пута ове сезоне почињала утакмице са чак три играча млађа од 21. године. Ако се узме у обзир да су Радуловић и Крстовић далеко од стартне поставе у овом тренутку, постоји могућност да се Дејан Станковић у овом тренутку одлучи да на терен пошаље Ераковића, Николића, Гаврића или Петровића.

Остале дилеме?

Осим дилеме око „бонус“ играча, имаће Дејан Станковић још неколико позиција на којима ће морати да пресече. Углавном се то тиче позиције десног бека и штопера.

Милан Гајић је доста добро искористио минутажу у одсуству Марка Гобељића, делује да Гобељић још увек није пронашао ритам након те повреде и не би било изненађујуће да Гајић добије прилику од старта. Варирала је Гајићева форма у току ове сезоне, имао је неколико блиставих, али и неких веома лоших момената, али би Дејан Станковић могао да се опклади на бившег младог репрезентативца Србије.

Друга велика дилема биће штоперски тандем. Навикли су навијачи на велике ротације на штоперским позицијама ове сезоне, атипично за многе клубове и делује да у досадашњем делу сезоне нико није зацементирао своје место у последњој линији. Дегенек и Милуновић су против Омоније одиграли доста добро и били су најмањи кривци за резултатски неуспех, док је на кључној утакмици против Арарата заиграо тандем Дегенек-Панков, који је показао одређене несигурности. Чак и да Ераковић остане на клупи, велика дилема је која два играча ће почети утакмицу.