РСБ анализа: Краснодар – Црвена звезда 3:2

Фудбалери Црвене звезде и Краснодара, одиграли су први меч плеј оф рунде квалификација за Европа лигу. У првом мечу, руски тим је победио минималним резултатом 3:2 и тако стекао предност пред одлучујућих 90 минута реванша на стадиону „Рајко Митић“, следећи четвртак.

Гледали смо једну динамичну и одличну утакмицу, са доста шанси и доста голова, с обзиром да је улог у овом мечу био велики, јер доноси европску јесен и завидну финансијску ињекцију клубу који се пласира у групну фазу овог такмичења.

Црвена звезда је ушла са превише респекта у први меч, допустивши Краснодару да загосподари средином терена и великој већини меча допусти му, да доминира превасходно у поседу лопте. Велики проблем Црвене звезде је био тај што је задња линија наше екипа готово већим делом првом полувремена, провела у „крилу“, нашег голмана Борјана. Самим тим, то је дало крилима руској екипи да буде опаснија по звездин гол. Велики размак између линија, где је последња линија била на ивици нашег шеснаестерца а Боакје који је био најистуренији, готово на 60 м. Веома тешко је било одузети лопту Краснодару, који у везном реду има технички јаке играче.

Дефанзивно, Црвена звезда није добро стајала, далеко су наши дефанзивци стајали од играча Краснодара и допуштали им да прете што ударцима са дистанце, што да их нападају лицем окренути ка голу. Црвена звезда је доста добро трчала, што је РСБ поменуо у анализи противника као главни предуслов за добар резултат. Али Црвена звезда се много више потрошила и уморила од руске екипе, управо због очигледно свесно препуштене иницијативе противнику.

Милан Борјан није јуче био на висини задатка и један је од главних криваца за први гол, јер једноставно ако не може лопта приликим Ристићевог шута да се ухвати, онда мора да се одбије у страну. Благо је одбијена и дошла је тачно на ногу нападачу Игњатјеву, коме није било тешко да је проследи у празну мрежу. Велики проблем су му испуцавања  и на томе мора доста да се ради, јер углавном испуцава лопту на десну страну уз аут линију где наши играчи после могу јако тешко да је исконтролишу. Није било његово вече дефинитивно, али срећом резултат је какав јесте, тако да нећемо да се враћамо на његово бледо издање.

Задња линија није била на висини задатка, али није све ни до ње и било. Има велике кривице и до везног реда који је био доста развучен, тркачки упитан и остављао своју задњу линију као глинене голубове код налета Краснодара. Савић је био јако борбен, добио гомилу ваздушних дуела и држао је нашу одбрану уз Филипа Стојковића у животу током читавог меча. Филип Стојковић је одиграо одличну дефанзивну утакмицу. Рвао се са одличним Вандерсоном и био успешнији од њега у директним дуелима и тако заслужио да добије и више од прелазне оцене за синоћни наступ. Бабић и Анђелковић нису били на висини задатка. Бабић је био јако преплашен и вероватно је притисак меча утицао на њега. Доста не сигуран у постављању, доста мекан у дуелу, није показао ништа од тога што је требао да покаже као релативно фришки светски шампион. Анђелковић је пробао на искуство да одигра, али није то било добро, јер је дефанзивно тотално подбацио. Поготово се то односи на други гол, где је био очајно постављен и неми посматрач Класеновог волеја. Добро је сарађивао са Радоњићем у фази напада.

Највећи проблем је био генералну у тројци у срцу везног реда који није целокупно гледано одрадио тактички део свог посла. Дамијен Ле Талек је показао да му је будућност каријере везана за место у задњој линији. Није могао тркачки да испрати суперсоничне везне играче Краснодара, није се добро постављао и био је јако неагресиван и тром, с обзиром о каквом се мечу  радило. Приде уз суспензију на један јако глуп начин (приговор судији), отпада могућност да се у реваншу врати на место штопера, где се лепо уиграо са Савићем. Доналд  је за разлику од француза одиграо бољи меч, али није могао да закрпи сам све рупе и да исправи све муке на којима се нашао наш везни ред. Уносио је какав такав баланс у нашу игру и пуно се потрошио физички. Имао је доста „брљотина“ у пасу, али је позитивно што је увек тражио игру  ка напред.  Канга је одиграо сасвим задовољавајућ меч, иако је његова добра игра била периодична и испресецана. Задњих 20 минута првог полувремена је био његов најбољи период утакмице као и задњих 15 минута. Јако лоше је био дефанзивно одговоран, јер је доста пута штопер Гранквист несметано износио лопту поред њега и тако правио додатни вишак на терену. Имао је пар занимљивих идеја и пар добрих пасева у простор. Неки пасеви нису били тачни а неки и јесу. Одлично је знао да сачува лопту и то поред јако агресивних играча домаћина. Гобељић је за својих 5 минута на терену показао да њега моће озбиљно да се рачуна. Одиграо је изванредно на позицији левог бека, која је далеко од његове примарне. Био је јако самопоуздан и добио је практично све дуеле које је имао и то у директној игри 1 на 1. Показао је да где год да се стави у тим, може доста да пружи.

Наша крила су синоћ била најбољи део тима. Срнић, Радоњић и Милић су изванредно одрадила свој посао за који им је поверење указао Милојевић. Срнић је дефанзивно одиграо сјајан меч иако је он испао пре другог гола, био је увек у „ставу“ и увек ту да прекине неку акцију домаћег тима. Имао је два одлична шута са дистанце, од којих је један на нашу радост, завршио у мрежи. Дадао је и тај сегмент у игри који раније није испољавао, што је још једна позитивна ствар. Радоњић је офанзивно био убедљиво наш најопаснији играч и вукао целу офанзивну игру нашег тима. Са фантастичним убрзањем и игром један на један, стављао на муке Петрова и осталу екипу Краснодара. Био је јако запажен у дефанзивној игри, памти се његов трк и шпринт којим је стигао противника који је већ кренуо у полуконтру. Одлично је пратио саиграче који су се убацивали иза његових леђа и одлично разграђивао Краснодарову одбрану. Милић је наравно такође дао велики допринос, јер је стигао и престигао тромог Гранквиста код другог гола наше екипе, и доказао да су штопери Краснодара тркачки рањиви.

Боакје је био такође добар, остаје жал што није дао гол кад је требало и који би нам доста значио, али ко зна зашто је то добро. Опет се одлично кретао и примао игру на себе, одложио је неке лопте на страну, али је био безопаснији у односу на прошле утакмице, јер наш везни ред није имао толико лопту у свом поседу да може да се изгради игра за звездиног ганијца. Пешић је по уласку на терен у првом контакту дао гол. Одлично се извукао на петарац и одлично је пратио Милићеву повратну лопту. Имао је простора кроз контранапад нашег тима да да можда још неки гол али није успео. Дефанзивно , што је било до њега, одрадио је посао на нивоу.

Милојевић и његов стручни штаб нису најбоље поставили меч. Свесно се екипа повукла од старта меча. Краснодар је одлично технички поткована екипа, која је користила свако наше лоше тактичко постављање. Краснодар нам је шутнуо 23 пута на гол. Али поред тога , Црвена звезда је примила, мало је рећи смешна гола, која се не примају у кадетима. Надам се да ће до реванша, Милојевић исправити ствари да се не би понављаје овакве баналне фудбалске грешке. Треба одати признање нашем шефу, који је убацио другог шпица у горућој ситуацији и то му се на крају исплатило.

Екипа има 7 дана да се припреми за реванш, пошто за викенд нема првенствене утакмице. Надајмо се да ће се Родић опоравити и заузети место уз леву аут линију. Доћи ће до померања екипе због суспензије Ле Талека. Краснодар је опасан противник, који игра можда чак и боље на страниу него код куће, има добар контранапад. Вратио им се Смолов, Каборе би требао да се опорави, тако да нас очекује заиста занимљив и тежак реванш. Уз пун стадион „Рајко Митић“, и уз велики ветар у леђа од стране 50 000 Делија , очекујемо да наш тим превасходно да све од себе и победи богати руски клуб.