РСБ АРХИВА: Звезда и ФК Тирана ипак играју други пут у историји!

У оквиру 2. кола квалификација за Лигу шампиона Црвена звезда се 25. августа 2020. године састаје са Тираном. Међутим, ово неће бити њихов први сусрет, јер је први сусрет већ одигран – у Прагу поводом сећања на одмазду нациста због устанка Чеха против окупације!

Црвена звезда се први пут састала са Тираном, односно клубом за који смо сазнали да се некада звао „17. Нентори“, односно у преводу на српски – „17. новембар“, дан када су ослободиоци ушли у Тирану и протерали фашистичке снаге и повезали смо имена и догађаје. Елем, сусрет између нашег клуба и 17. новембра одржао се на првом Светском фестивалу омладине и студената одржаном у Прагу од 25. јула до 17. августа 1947. године. Било је то у време захлађења  односа између савезника, Труманове доктрине и Маршаловог плана, па је фестивал на неки начин постао и протест младих против припрема за нови светски рат. Иначе, Праг није изабран случајно. Идеја организатора фестивала је била да се одржи сећање на догађаје из октобра и новембра 1939. године, када је на хиљаде младих Чеха устало против окупације земље од стране нацистичке Немачке, што је изазвало одмазду нациста – скоро 2.000 ученика је ухапшено и послато у концентрационе логоре.

У оквиру фестивала одржан је и фудбалски турнир на којем је, поред Црвене звезде и 17. Ненторија, учествовао још и прашки Бохемијанс. Наш клуб је на крају заузео друго место на турниру, а одлучујући меч био је баш против тима из Албаније (првог дана турнира играли смо нерешено против Бохемианса – 2:2). Утакмица се одиграла 29. јула 1947. године пред око 6.000 гледалаца на стадиону Бохемианса ,,Данеров“.

,,Црвено-бели“ тим изгледао је овако: Ловрић, Кашанин, Петровић, Б. Станковић, Ђурђевић, Дреновац, Шапинац, Митић, Ђајић, Чајковски, Рајс.

Резултат је на крају био 3:3, иако је наш клуб скоро целу утакмицу водио са 3:1. Повео је 17. Нентори у 18. минуту голом Парапанија. Чајковски изједначује у 36. минуту. У другом полувремену Звезда стиже до вођства, стрелац је био поново Чајковски у 49. минуту. Трећи гол за наш клуб постиже Бранко Станковић у 62. минуту. Од тог тренутка играчи Црвене звезде су се превише опустили, заиграли неозбиљно и без залагања, сигурни у свој успех. То су искористили играчи албанског тима – прво Скендер Бегеј постиже гол у 74. минуту и смањује предност, а онда и Лоро Боричи, који у последњем минуту утакмице погађа за коначан резултат, 3:3.

Као што се види, на овом турниру антифашистичке омладине гостовали су Звезди и играчи других клубова тадашње земље. То је иначе био чест случај у то време, укључујући и најпознатија имена попут Митића или Бобека који су на пријатељским турнирима наступали за друге клубове.

На крају, Бохемијанс осваја турнир са 3 бода (гол разлика 4:3), Црвена звезда је друга са 2 бода (5:5), а 17. Нентори је завршио на последњем месту са освојеним 1 бодом (4:5).