РСБ оцене: Црвена звезда – Брага

Црвена звезда је савладала екипу Браге у првом колу „Ф“ групе Лиге Европе.

Милан Борјан 7 – Звездин капитен је извукао лопту из гола након шута Хорте у 88. минута и том одбраном трасирао пут ка победи. Она је била довољна да му донесе седмицу на данашњем мечу, иако голман нашег тима није имао превише посла данас. Шут Галена је био одличан и тежак за брањење. Остало је чинило уобичајен радни дан за нашег капитена.

Марко Гобељић 6 – Велике проблеме је имао Гобељић са Галеном. Одлични фудбалер му је умакао у 77. минуту и постигао прелеп гол, мада се мора признати да је Гобељић имао и најтежи задатак у нашем тиму. Није излазио превише високо, скоцентрисао се на дефанзивне задатке које је у великој мери добро извршавао.

Александар Драговић 8 – Лидер лидерски. Може се рећи да ово прелази у рутину када је Драговић у питању. Још једна одлична партија команданта Звездине одбране и још једна победа на зеленом пољу. Репрезентативац Шпаније се није видео на терену, а својим деловањем је угасио и остале навалне играче португалског тима. Привилегија је гледати Александра.

Милош Дегенек 7 – Солидна партија нашег дефанзивца. Усталио се и веома се добро разуме са Александром Драговићем. У појединим тренуцима се доводио у компликоване ситуације због задржавања лопте, али је попут Драговића одлично одбијао све нападе ривала. Звезда има одличан штоперској пар за овај ниво фудбала.

Милан Родић 8 – Имао је Милан Родић велике мечеве у црвено – белом дресу на европским утакмицама, али ову ће памтити до краја фудбалске каријере. Први погодак у евро куповима за нашег дефанзивца и то у каквом тренутку… Био је неуморан вечерас. Понављао се по левој страни и још једном оставио утиска непрелазног играча у Европи када су мечеви на Маракани.

Секу Саного 6.5 – Фудбал је сурова игра. Звездин тенк је можда одиграо најбољих 75. минута у Звездином дресу. Снагом и искуством, разбијао је полетни везни ред Браге. Није се плашио да се загради и с играчем на леђима изнесе лопту с наше половине. Одбијали су се од њега као од зид и самоуверено је владао средином терена. А онда је у 77. минуту послао попречну лопту на 30-ак метара од нашег гола и тако просуо читав труд до тада. Својом грешком је утицао да наш тим прими гол и доведе позитиван резултат у питање.

Гелор Канга 6.5 – Уписао је асистенцију код гола Родића, али ово није била ноћ Гелора Канге. Навикао нас је Африканац на ватрени плес када су овакве утакмице на програму. Није успевао да повеже игру нашег тима, често је слао и погрешне лопте, а чини се да му је сметала и брзина ривала. Међутим, пред крај меча је искуством умртвио игру и сачувао лопту за велика три бода.

Мирко Иванић 6.5 – Мајсторски је извукао пенал пред крај меча. Тиме показао класу. Иако је попут Канге, тешко избијао у први план вечерас. Имао је жељу, поготово на старту утакмице, али га лопта није слушала превише. У наставку је имао добар шут након дриблинга, а фаул за најсторжу казну је само доказ екстра квалитета који поседује Мирко Иванић.

Александар Катаи 7 – Попут Канге и Мирка, и Александар нас је навикао на магичне потезе. Вечерас су фудбалери Браге итекако обратили пажњу на њега и често је био удвајан. Катаи се подредио колективу и није превише солирао. Одрадио је велики посао и у дефанзиви, а за такву игру награђен је голом са беле тачке.

Ел Фарду Бен 6 – Нажалост, повреда је избацила Бена из игре средином првог полувремена. Пре тога, имао је шут са дистанце који је могао уз мало више среће да заврши у голу. Станковић му је дао сву слободу вечерас, али је морао прерано да заврши меч.

Ришарио Живковић 6 – Холанђанин је добио прилику од старта због повреде Павкова. Може се рећи да је то прерано, пошто се види да му фали ваздуха и чврстине у игри. На почетку је био шпиц, а након повреде Бена се преселио на крило. Тражио је дубину и пас у простор. Видело се шта Звезда може да добије с њим. Само је потребно мало времена да достигне оптималну форму.

Измене:

Лоис Диони 6.5 – Француз је ушао уместо Бена и пружио веома добру партију. Имао је пре гола феноменалну прилику, али му је Матеус фантастично скинуо погодак. Осим тога, пружио је одличну игру у пољу. Евидентно је поправио физичку спрему и то се одмах видело. У појединим тренуцима је једини могао да сачува лопту за наш тим, а снагом и вољом, мучио је последњи линију Португалаца. Форма иде узлазном путањом, само мора да настави овако.

Ненад Крстичић 6 – Ушао је да унесе мирноћу и чврстину средином другог полувремена и тактички је добро одрадио посао. Освојио је неколико лопти, поделио пар добрих пасова унапред и допринео мирноћи пред крај меча.

Славољуб Срнић / – Мало времена провео на терену.

Радован Панков / – Мало времена провео на терену.

Дејан Станковић 8 – Велика победа за нашег стратега. Добро је прочитао игру ривала. Оставио је простор дефанзивцима да граде игру, а наше линије тима поставио у плићу зону, како би што више скратио простор за маневар Галену, Хорти и Руизу. Чекао је прилику из полу контри како би угрозили ривала и успео је у томе. Победа за прво место и велико самопоуздање у наставку сезоне.