РСБ оцене: Црвена звезда – Хелсинки

Црвена звезда је у првој утакмици другог кола квалификација за Лигу шампиона савладала екипу Хелсинкија са 2:0 (1:0).

Милан Борјан  / – Без посла и без оцене.  Звездин голман је још једном показао изузетну концентрацију током меча, што је изузетно важно у мечевима као што је виђен данас. Пратио је игру, кориговао дефанзивце и сигурно купио лопте које су везни играчи Хелсинкија слали у наш казнени простор.

Филип Стојковић  6 – Звездин бек се вратио у стартну поставу након изостанка Гобељића и види се да му недостају утакмице у континуитету. Показао је велику жељу поуздани бек, али га лопта није слушала. Ипак, што је до њега, урадио је на задовољавајућем нивоу. Затворио је прилазе голу и помагао по страни Мирку Иванићу када је напад у питању.

Немања Милуновић  6  – Повремени репрезентативац Србије полако враћа форму због чега је и био део националног тима. Данас је у суштини одиграо добар меч. Био је сигуран у скоку и чврст на земљи. Ипак, детаљ из 50. минута могао је да баци мрљу на његову игру и може Јовичићу да захвали што није кажњен за испадање на средини терена.

Срђан Бабић  6  – Попут Милуновића, није имао превише посла. Добро је одиграо, чисто реаговао и није себе доводио у непријатне ситуације као што је умео у прошлости. Главни задатак да се не прими гол је испуњен.

Милан Родић  6 – Попут својих колега из одбране, данас је више пажњу обратио на дефанзиву него на нападачке акције, иако се често цела наша дефанзивно линија налазила на противничкој половини. Тек се пред крај другог полувремена, када је ушао Јевтовић, почео активно убацивати напред, али без конкретног учинка.

Бранко Јовичић 6,5 – Звездин моторино је још једном преорао терен у Љутице Богдана. Кад год би фудбалери Хелсинкија кренули на нашу половину, популарни Бакула је био на лопти и прекидао атаке Финаца. Остаје жал што не покуша рискантније да одигра, подели пас унапред и тако још више убрза игру нашег тима, али свој примарни задатак обавио је вечерас беспрекорно.

Душан Јованчић 6,5  – Звездино откровење од лани полако враћа прошлосезонски сјај. Није то још увек партија на нивоу на који нас је навикао Јованчић, али је показао знаке живота у борби са чврстим ривалом.

Мирко Иванић  7,5  – Најбољи меч племенитог везисте. Уз Марка Марина најбољи актер меча. На изненађење свих, утакмицу је почео на десном крилу и одлично се снашао. Вршио је пресинг, нападао гол, улазио у дриблинг и што је најбитније имао конкретан учинак код постигнутог гола. Послао је оштру „кифлу“ на петерац након чега је Боаћију остало само да се поклони. Остаје жал за шансом из првог полувремена када је покушао да „боцне“ преко голмана, мада се стиче утисак да је и Маринова лопта могла бити боља. За Звезду је битно да је Иванић вечерас показао значајан напредак у игри.

Марко Марин  7 – Још једна маестрална партија Звездиног диригента. Свуда га је било по терену, вукао је конце Звездине игре и попут парне локомотиве вукао саиграче напред. Пад, шут, кретање… Све смо видели вечерас од момка са бројем 10. Фалио је гол или још једна лопта испод земље па да утисак буде још јачи.

Ел Фарду Бен 5,5 – Анемична партија африканца. Навикао је Бен навијаче на много боља издања у нашем дресу. Данас је утакмицу почео на левој страни, али се често увлачио у средину и гушио себе у централном фелу где је била највећа гужва. У другом полувремену се вратио на десну страну након изласка Иванића, али утисак је и даље остао блед. За похвалу је озбиљност и испуњење дефанзивно тактичких задатака.

Ричмонд Боаћи  6,5 – Нови европски меч на Маракани и нови погодак Ричмонда Боаћија. Иако партија Гањанина није била спектакуларна, убојити нападач је обавио свој задатак, постигао је гол и самим тим добио прелазну оцену за вечерашње издање. Ипак, дуел са чврстим Скандинавцима показао је да популарни Боћко још није достигао физички ниво који га је красио на почетку одисеје у нашем дресу.

Милан Јевтовић 6 – Звездино крило ушло је у 60. минуту уместо Иванића и унео је доста живости Милан по левој страни након замене страна са Беном. Имао је Јевтовић и феноменалну шансу у 87. минуту али је шутирао поред гола из одличне прилике. Ипак утисак је да је показао да Милојевић може озбиљније да рачуна на њега у наставку сезоне.

Милан Павков  6,5 – И други нападач нашег тима урадио је оно због чега се и нашао на терену. Постигао је гол за коначан резултат и тако осигурао лепу предност пред пут на реванш. Ипак, утисак и код Павкова, као и код Боаћија, да је могао више да пружи у игри и грађењу акција.

Алекса Вукановић – Мало времена проведеног на терену за неки конкретнији утисак.