РСБ ОЦЕНЕ: Црвена звезда – Спарта Праг 2:0

Црвена звезда је у четвртак, 27. јула, на стадиону Рајко Митић, пред око 32.816, демонстрирала одличну игру. Све, од саме поставке, до физичке спреме и пожртвовања играча је било на посебном нивоу. Одавно Црвена звезда није изгледала тако добро припремљено, и одавно није изашла тако храбро на терен! Звезда је савладала екипу Спарте резултатом 2:0. Доносимо вам РСБ ОЦЕНЕ: Играча и тренера.

Милан Борјан (7)

– Није имао пуно посла, највише због феноменалне игре коју су играчи Црвене звезде приказали. Оно мало што је морао да одреагује, одрадио је задовољавајуће. Бацао се на лопту попут „Бајка мачке“ и придобио аплаузе. Бележи се једна грешка приликом излетања након прекида Спарте, која на сву срећу није кажњена. Лопту је испуцавао, такође, на задовољавајућем нивоу, када се упореди са Филипом Манојловићем. Мада свакако да то може и далеко боље.

Филип Стојковић (8)

– Одлична игра популарног „Жулета“. Дефанзивно готово без грешке, сем на старту другог дела игре када га је прошао Чивић. Јулиш је био готово невидљив поред нашег десног бека. Апсолутна доминација у дефанзиви. Поред тога, истакао се и у офанзиви. Често је правио вишак по десној страни и на тај начин ширио игру Црвене звезде. Као Звездино дете, сигурно да зна шта значи грб који носи и зато и не чуди пожртвовање које показује сваке секунде на терену.

Вујадин Савић (7,5)

– Тамо где је стао против Иртиша, наставио је против Спарте. Изузетно сигуран у себе. Доминирао је у ваздуху и на тај начин спречио сваки покушај Спарте. Добро се уклопио са Ле Талеком, као и Јовичићем, и заједно представљају прави бедем Звездине одбране.

Дамјан Ле Талек (7)

– Као и Вујадин, пружио је добру партију. Ипак у 62. минуту, направио је грешку, која је могла скупо да кошта Црвену звезду. На сву срећу, сем жутог картона, добро се завршило. Евидентно је да се Ле Талек, у Црвеној звезди, најбоље сналази на позицији штопера. Као и то да је Владан Милојевић успео да га врати у „живот“ за ово кратко време.

Милан Родић (8)

– Може се слободно рећи да је ово био одличан деби. Као његов саиграч на другој страни терена (Стојковић), истакао се у дефанзиви. Потпуно је неутралисао, Звездиног бившег играча, Срђана Плавшића. Никаквих проблема није имао у дуел игри. Било је питање колико је спреман да одигра, након повреде, али очигледно да дилеме више нема. Унео је додатну сигурност у Звездину одбрану, за разлику од Душана Анђелковића који се овај пут није нашао ни на клупи. Свакако се очекује много од Родића.

Бранко Јовичић (7,5)

– Звездин „питбул“. Играч који је унео нову димензију у наш тим. Непрестано је јурио противничке играче. Није им дозволио да дишу. Наравно, то је све могуће због невероватне физичке спреме. Ситним фауловима, зауставио је пар контри, нешто што је фалило Црвеној звезди током прошле сезоне (сетите се продора играча Валете и Лудогореца). Кад год би стигао противника и зауставио контру, добијао је салве аплауза. Закључао је Марачека и Фридека. Приметно је да, због тога што покрива велики део терена, Доналд и Канга могу да се мало више опусте и сконцентришу на напад. Свакако да је њихова форма у расту и због њега.

– Довољно је упоредити његове игре и игре Ле Талека из прошле сезоне на тој позицији, и одмах се види колико је Црвена звезда добила ангажовањем Јовичића. Изузетно захвалан играч и капитално појачање. Оцена би била и већа да је био мало прецизнији у пасу. У једном моменту, када је Канга направио грешку, остао је на земљи разочаран. Јовичић је дотрчао до њега, придигао га на ноге и тражио да се врати у одбрану. Право „капитенско“ понашање!

Мичел Доналд (8)

– На овој утакмици, подсетио је на партије из јесењег дела сезоне 2015/16. Очигледно да му је капитенска трака пријала. Доминантан у дуелу, као и скоку. Није, по обичају, слао „алиби“ додавања у назад. Напротив. Често је слао лопту напред и уопште није успоравао напад Црвене звезде. Пар дугих лопти, које су мењале стране, су биле изузетно прецизне. Заједно са Јовичићем је чинио прави бедем на средини терена, а такође, је нашао простора да помогне и Канги у нападу. Приметно је било и то да се доста кретао и отварао саиграчима. Нешто што нисмо могли да видимо од њега у утакмици са Радничким из Ниша. Чим је он агилан на средини терена, то много значи за игру Црвене звезде.

Гуелор Канга (8,5)

– Његова убедљиво најбоља партија у дресу Црвене звезде. Први део игре, готово без грешке, сем пред крај кад није хтео да проигра Родића по левој страни и потом изгубио лопту. До тог момента докторска игра. Ухватио на спавању играче Спарте кад је спојио Боаћија 1 на 1 са голманом и на тај начин забележио асистенцију. У наставку игре бележи велики број грешака у предаји лопте. Такође, два пута није „испоштовао“ Радоњића који је протрчавао по страни у контри. Али зато, постигао је голчину у 65. минуту. Прелеп шут. Кифла, под пречку, коју голман, ни потпуно испружен, није могао да заустави никако. Тим голом је сломио ривала. Похвално је и то да се изузетно добро сналазио у игри 1 на 1 на утакмици. Неретко је избацивао противнике.

– Приметно је да је добио одређене задатке од тренера Владана Милојевића. Много мање се враћа по лопту. Такође, игра уз мање контакта са истом. Приказује и залагање у одбрани, у пресингу пре свега. Заиста делује много боље него током прошле сезоне. Надамо се да ће наставити овако. Добио је жути картон у 66. минуту.

Немања Милић (6,5)

– Уз Рикардиња, наслабији део екипе. Помагао је у дефанзиви, али ништа више од њега нисмо видели. Једном је допустио да му противник побегне иза леђа и на тај начин направио проблем Стојковићу. Познато је одавно да кубури са техником и да греши и приликом обичног додавања. Лоше се кретао. Лоше је пратио своје саиграче и њихове идеје. Кад би му слали лопту у простор, није пратио. У 75. минуту, напустио је терен услед повреде.

Рикардињо (6)

– Као и током претходних утакмица, „стелт“. Углавном невидљив и неупотребљив. Трудио се мало у одбрани, али то заиста није довољно за Звездино крило. У 60. минуту уступио је место Радоњићу. На излазу је добио звиждуке од стране публике. Морао би што пре да почне да пружа задовољавајуће партије, зато што је ово изузетно бледо за сада.

Ричмонд Боаћи (8,5)

– Класа. Једноставно класа. Све што је „Ричи“ радио на овој утакмици било је сјајно. Феноменална кретња којом је задавао много мука одбрани Спарте. Дуел игра. Скок игра. Разигравање саиграча. Чување лопте, док је окружен са по 2 или понекад и 3 играча. Сјајна партија. Постигао је гол на асистенцију Канге. Касније му и вратио, иако тај прелеп гол припада само Канги. Могао је да постигне још који гол, али је фалило мало среће. Измењен је у 87. минуту.


ИЗМЕНЕ:

Немања Радоњић (7,5)

– Делић је фалио од тога да се Радоњић прослави већ на дебију. Чим је ушао (у 60. минуту) уместо Рикардиња, забележио је сјајан слалом. Нешто што је подсетило навијаче Црвене звезде на Александра Катаија. Пробио је по левој страни. Прошао поред гол-аут линије и упутио ударац кроз ноге Дубравка, из немогуће позиције, али се лопта чудно одбила о стативу и „изашла напоље“. Радоњић је још пар пута потом демонстирао своју технику. Као и залагање у одбрани. Два пута је протрчао по левој страни, и да га је Канга проиграо, могао је да направи озбиљне проблеме по гол Спарте.

Марко Гобељић (/)

– Ушао у 75. минуту. Приказао велико залагање, уз доста трчања, али ништа конкретно. Мало времена на терену за оцену.

Александар Пешић (/)

– Мало времена на терену за оцену.


ТРЕНЕР:

Владан Милојевић (9)

– Плодови рада новог тренера се већ виде, након кратког времена проведеног на клупи Црвене звезде. Мало ко је могао да очекује оволики напредак за то време, али ето шта фокус на рад чини. Екипа делује далеко спремније него током прошле сезоне. Такође, уз физичку спрему, приметно је и велико пожртвовање свих играча. Нешто на шта је Владан Милојевић ставио акценат. Тачно се зна ко од играча где треба да трчи и шта треба да ради. Дотерао је одбрану Црвене звезде на пристојан ниво. Тактички перфектно поставио утакмицу. Подигао форме Канге, Доналда и Ле Талека. Изашао је високо против Спарте и пресингом (и обичним и зонским) потпуно одсекао игру Спарте. Полако, али сигурно, враћа наду у „боље сутра“, навијачима Црвене звезде.


Треће коло квалификација за ЛЕ, први меч: Црвена звезда – Спарта Праг 2:0.
Играчки кадар Црвене звезде.
Владан Милојевић и стручни штаб.