РСБ представљање: АС Монако

Кошаркаши Звезде у другом колу Еврокупа гостују дебитанту у овом такмичењу, екипи Монака. Уједно, биће ово и први сусрет ова два клуба.

Монако се за дебитантско учешће у Еврокупу квалификовао одличним партијама у домаћем шампионату. Након 2 године успешног играња ФИБА Лиге Шампиона, одличили су да као вицешампиони Француске ове сезоне наступе у Еврокупу. Поред тога, актуелни су освајачи француског ПРО А купа, а мало је недостало да се претходне сезоне оките и првим европским трофејом. У финалу ФИБА Лиге Шампиона у тој намери спречила их је екипа АЕК-а.

Добре партије Монака нису прошле незапажено. Након 3 године веома доброг вођења, напустио их је први тренер Звездан Митровић који је отишао у Асвел, учесника Евролиге од сезоне 2019/2020. На његово место дошао је још један тренер са наших простора, Сашо Филиповски. Ни први тим није остао имун на ове промене, тако да је клуб напустило неколико играча. Један од њих је и Кристофер Еванс који је појачао шпанског Евролигаша Гран Канарију. Поред њега, изненада их је напустио и ДЈ Купер. Играч који се неколико пута доводио у везу са нашим клубом, пред сам почетак сезоне објавио је да напушта (привремено) кошарку из приватних разлога. Ипак, клуб је успео да задржи неке од носиоца, као што је нама врло добро познато име, Елмедин Кикановић, и Џералд Робинснон. Пристигло је и неколико појачања. Међу првима је дошао Дерик Нидам, прошлогодишњи плеј Морнара. Из турске Каршијаке пристигао је Џерад Џоунс, а из руског Афтодора Јан Хамер. Као замена за ДЈ Купера експресно је доведе Лазерик Џоунс, а ту је и повратник Јакуба Оутара.

Кључан фактор на вечерашњем мечу биће заустављање Елмедина Кикановића. Већина напада Монака се заснива игрању пика и спуштању лопте нашем бившем центру, који онда поенима са ниског поста или шутевима са полудистанце ломи противника. Нападе наизменично организују Робинсон и Нидам који највише времена проводе заједно на паркету. Ни једном ни другом се не сме остављати пуно простора на шуту јер врло брзо то могу да казне. Иако француска лига важи за лигу која се игра у нешто споријем ритму, Монако је против Бреше често форсирао игру из транзиције, а са друге стране није дозволио Италијанима да истим оружјем постигну нити један поен. Из прикрајка вреба Пол Лакомб који није опасан на шуту, али неретко зна да организује нападе. Увек је борбен и активан на скоку, а уједно је и најбољи крадљивац лопти у екипи Монака. На првих 5 утакмица у сезони примају веома мали број поена, 68.4, и у том параметру су нешто бољи од нашег тима.

Главно питање је да ли ће моћи Елмедин Кикановић да изнесе целу утакмицу на високом нивоу против наших центара. Монако нема правог центра као замену за њега. Другог центра игра Џерад Џоунс који може да покрије позиције крилног центра и центра, тако да уједно представља и замену за Јана Хамера. Џоунс је неко ко до пре пар сезона скоро уопште није узимао шутеве за 3, али је у том сегменту невероватно напредовао па је претходне сезоне у Каршијаки на великом узорку имао одличних 38% за једног центра. Он је свакако неко ко ће покушати својим шутем да извлачи наше центре. Додуше, против Бреше се баш и није прославио, промашио свих 6 покушаја за 3. Као и ми, Монако нема баш високу спољну линију, па услед сталних преузимања у нашој одбрани не бисмо требали да имамо великих проблема на дефанзивном скоку као у претходним утакмицама. Оџо ће морати да буде посебно опрезан приликом постављања блокова јер ће омалени бекови Монака, пре свих Нидам, вероватно покушавати да га навуку на фаул. Концепцијски, екипа Монака на папиру доста подсећа на Морнар из претходне сезоне, са бољим играчким кадром.

Вечерашњи меч почиње у 19:45, а пренос је на Спортклубу 1.