РСБ представљање: Ђермани Бреша

Кошаркаши Црвене звезде у четвртом колу Еврокупа одлазе на мегдан још једном дебитанту у овом такмичењу, екипи Ђермани Бреше. Биће ово први сусрет српског шампиона и најпријатнијег изненађења прошлогодишњег Палаканестра. 

За своју прву европску сезону екипа Бреше изборила се сјајним партијама у домаћем шампионату претходне сезоне. Трећим местом у регуларном делу и полуфиналом у плеј-офу, успели су да остваре историјски пласман клуба, који руку на срце постоји тек 9 година. Без обзира што су релативно скоро основани, успели су јако брзо да изборе пласман у највиши ранг. Највеће заслуге припадају председници клуба Грацијели Брагаљо, као и тренеру Андреа Дијани. Заправо, највећи успон клуба почео је када је Дијана пре 4 године номинован за првог тренера тима, након што је 3 године био први помоћник. Као што то обично и бива, добре партије нису прошле незапажено што је проузроковало комплетној промени играчког кадра. Екипу су напустили скоро сви носиоци из претходне историјске сезоне. Пре свих, ово се односи на Маркуса Лендрија (15.2п), Брајса Котона (14.2п), Микеле Виталија (12.6п) и Дарија Ханта (11.9п).

Играчки кадар

Од староседеоца пре свега треба поменути уједно и двојицу најискуснијих, Дејвида Моса и Луку Виталија. Дејвид Мос, капитен екипе, представља десну руку тренера Андреа Дијане. У клубу је још од марта 2015. године када је Бреша још била у другој лиги Италије. Управо је те сезоне Мос заједно са тренером Дијаном изборио пласман у највиши ранг. Иза себе има богату играчку каријеру коју је највећим делом провео у Италији, а пре Бреше играо је за Монтепаски и Милано. У овим годинама, а има их 35, можда не доноси поентерски учинак као некада, али има немерљив утицај на екипу на терену и ван њега. Лука Витали, рођени брат Микеле Виталија ког смо претходне недеље гледали у Пиониру у дресу Андоре, представља главног организатора екипе. Репрезентативац Италије, такође бивши играч Милана, претходне сезоне је бележио 5.75 асистенција у просеку, а сезону пре тога је са 8 асистенција по мечу био и најбољи асистент италијанског шампионата. Међу староседеоцима се налази још један искусни играч, тридестдвогодишњи Брајан Сакети, пре Бреше дугогодишњи члан Сасарија.

На почетку сезоне је дошло чак 10 нових играча. Џордан Хамилтон је у прве 3 утакмице оставио вероватно најбољи утисак. Просечно бележи 16.3 поена по мечу, 5.7 скокова, као и 3 асистенције. Авуду Абас, такође бивши играч Милана, представља једну од ударних снага Бреше у нападу. Комбо бек у прве 3 утакмице Еврокупа бележи просечно 11.7 поена и 5.7 скокова за 28 минута у игри. Међутим, поентерски најефикаснији у досадашњем делу сезоне нису ни Хамилтон ни Абас, већ Брајан Ален који просечно бележи 16.7 поена. Поред ударне тројке Бреше, у клуб је пристигло још неколико појачања. Ерик Мајка је дошао из Пезара где је имао фантастичну руки сезону. Међутим, те игре за сада није успео да пренесе и у нову сезону. Дошао је и Џерелд Беверли, појачање на центарској лиги из белгијског шампионата. Потпуно нову центарску линију употпуњава Андреа Зерини који је дошао из Авелина. Заједно са Мајком, из Пезара је дошао и домаћи играч Марко Керон, а поред њега пристигла су и још 2 домаћа играча, Томазо Лакинтанта и Матео Кароли.

Бреша кроз бројке

Бреша представља једну од 4 екипе које након прва 3 кола Еврокупа немају ниједну победу. Можда и главни разлог за то је изузетно лоша одбрана. Италијански прволигаш просечно прима чак 91.33 поена што их чини другом најгором одбраном Еврокупа. Уједно имају и другу најгору кош разлику. Са друге стране, изабраници Милана Томића примају просечно 71.67 поена што их чини једном од најбољих одбрана Еврокупа. Још једна ставка где се Бреша не котира јесте проценат шута за 3 поена. Имају свега 23.61%, а само Монако има лошији проценат. Имајући у виду да Црвена звезда јако добро брани шут за 3 поена, њени противници дају 31.85% од укупног броја испаљених тројки, пред екипом Бреше неће бити нимало лак задатак. Једини параметар у коме је Бреша пред меч са црвено-белима боља, јесте број изгубљених лопти.

Што се појединачних бројки тиче, Џордан Хамилтон се налази на 8. позицији по просечном индексу оствареном на прве 3 утакмице. Поред тога, Хамилтон и Ален се налазе и у 10 највољих стрелаца Еврокупа. Али као што је много пута доказано, тим не чине појединци.

Где се налази највећа Звездина предност, а где Брешина?

Звезда ће своју шансу тражити пре свега у јакој одбрани и заустављању ударне тројке Бреше. Спуштањем Бреше на испод 75 поена стиче се утисак да се победа не би довела у питање. Уз то, Бреша на почетку сезоне не изгледа ни најмање добро у одбрани. Бране се константним преузимањима, али често у одбрани делују помало незаинтересовано и неуиграно. Вероватно највећа Звездина предност јесте на центарској линији. Бреша нема доминантног центра који може да одговори висином и снагом на снажну Звездину центарску линију. Примили су за сада 107 поена преко центра, што је чак 30 више од првог следећег на листи. С обзиром на висинску инфериорност Звездиних бекова, може се очекивати да ће бити проблема на дефанзивном скоку, али исто тако се могу очекивати и офанзивни скокови на другој страни услед висинске предности Звездиних центара. А и саме бројке пре меча потврђују да би и једна и друга екипа могле да имају проблема на дефанзивном скоку.

Бреша са друге стране има велику висинску предност на бековским позицијама. Готово сви бекови су високи око 2 метра. Против Монака су често нападали Нидама игром на ниском посту и на тај начин Моначанима задавали доста проблема. Готово сви бекови Бреше умеју да се спусте испод коша и одиграју леђима. Осим Луке Виталија, практично да ни немају класичног плеја. А ни Лука са својих 2.01 не може да се подведе под класичним плејмејкером. Нападе организују наизменично, а често личе на типичну италијанску екипу која доста зависи од шута и игре 1 на 1. Ипак, своју најбољу утакмицу су одиграли у Турској. За разлику од прве две утакмице играли су доста више у транзицији што је дало резултата. Успели су да уведу Галатасарај у свој ритам и умало направе изненађење. Галатасарај је преломио ту утакмицу у завршници када је успео да спречи брзе транзиције Бреше и шутеве у раној фази напада. Претпоставља се да ће тренер Дијана применити идентичан рецепт за меч са српским шампионом.

Звезда је фаворит, али…

…најгоре су утакмице унапред добијене. Бреша јесте нешто лошије отворила сезону, вероватно испод свих очекивања, али треба имати у виду да је цео играчки кадар претрпео велике промене и да је првенство Италије почело нешто касније. Све то је резултирало да Бреша сезону отвори са 3 пораза у Европи, али нема сумње да ће се дизати како сезона одмиче јер имају играче спремне за тако нешто, а на клупи доказаног тренера. Уз то, сутра се може очекивати и нешто ватренија атмосфера од оне која је Звезду дочекала у Монаку. За то је задужена симпатична навијачка група „Иридућибили“. Без обзира на све, Звезда у меч улази као благи фаворит, а надамо се да ће ту улогу крајњим резултатом и оправдати.