РСБ представљање: Џејмс Гист

Једно од бројних летњих појачање нашег кошаркашког клуба је Џејмс Гист. Високи центар потписао је уговор на две године, а РСБ вам доноси детаљније представљање новог играча. 

KAРИЈЕРА

Гист је рођен у турском граду Адани 1986. године. Колеџ кошарку је играо на универзитету Мериленд од 2004. до 2008. године. На НБА драфту 2008. изабран је као 57. пик од стране Сан Антонио спарса. Професионалну каријеру је почео у италијанској Бјели, за коју је наступао у сезони 2008/09. У сезони 2009/10. је био играч руске Локомотиве Кубањ.

Током лета 2010. године је играо летњу лигу за Сан Антонио спарсе, потом се у септембру 2010. прикључио тренинг кампу Спарса, али ипак није успео да уђе у коначан састав па је отпуштен 19. октобра 2010. Након што је отпуштен из Спарса, Гист је 28. октобра 2010. године потписао једногодишњи уговор са Партизаном. Гист је као играч Партизана у Евролиги просечно бележио 11,4 поена и 6,9 скокова, док је у регионалној лиги имао нешто бољи кошгетерски учинак са 12,1 поеном просечно по мечу. Са Партизаном је освојио Куп Радивоја Кораћа (где је проглашен за најкориснијег играча),Јадранску лигу и Суперлигу Србије.

Гист се за сезону 2011/12. преселио у турски Фенербахче Улкер. У дресу турског клуба је у Евролиги на 16 одиграних утакмица бележио просечно 7,4 поена и 4,5 скокова по мечу, док је у првенству Турске на 29 одиграних утакмица у регуларном делу сезоне, бележио просечно 9 поена и 5 скокова по мечу.

У августу 2012. Гист је потписао једногодишњи уговор (уз опцију продужетка сарадње на још једну годину) са Уникахом из Малаге. Ипак незадовољан статустом који је имао код Јасмина Репеше, тадашњег тренера Уникахе, Гист је у децембру 2012. напустио клуб и прешао у грчки Панатинаикос.

Гист је у екипи Панатинаикоса провео шест и по сезона и у том периоду је освојио пет титула првака Грчке и шест националних купова, а четири пута је био учесник грчке Ол стар утакмице. У јуну 2019. године је напустио Панатинаикос и потписао двогодишњи уговор са Звездом.

ИГРАЧКИ ОПИС
Гист шут у Евролиги 2018/19.

Иако је по играчким карактеристикама превасходно крилни центар, задњих година се у Панатинаикосу одомаћио и на позицији 5, па се са правом може рећи о мултифункционалном играчу у рекету. Одликују га пре свега одличне физичке предиспозиције и скок. Што се напада тиче има широк спектар адута. Током целе каријере је био препознатљив по alleyup закуцавањима, а у пару са Калатесом то је изгледало фантастично (у претходној евролигашкој сезони чак 48 асистенција Калатеса је било намењено Гисту). Врло је покретан па му истрчавање контри нису стране. Проценти за два поена су солидни, a какви би и били када готово 40% својих поена убацију испод самог коша (што се може видети и на слици). Обзиром на позицију има сасвим солидан шут са дистанце, па су му и проценти шута за три веома задовољавајући. Што се Евролиге тиче они су се кретали од 20% па до чак 46% успешности.

Што се тиче одбране, за Гиста се са правом може говорити о елитном одбрамбеном играчу. Снага му омогућује да и са номиналним центрима може да се носи у рекету. Ту је и константна претња од блокаде. Одличан рад ногу и мобилност му омогућавају одличну одбрану и према спољној линији и преузимањима. За своју позицију поседује и инстикт за „крађу“, па је управо против Црвене звезде 2015. године забележио и 6 украдених лопти.

Уколико за овако искусног играча постоје мане, онда су то евентуално скокови. Са обзиром на своје предиспозиције очекивало би се знатно бољи допринос у овој категорији, али и  просечних 4 скока не може занемарити. На почетку каријере Гиста су окарактерисали као пасивног играча, што се сада не може рећи. Иако су проценти за слободна бацања солидни, те убацује 2 од 3, ипак би сте избегли да њега фаулирају уколико се ломи утакмица. Наравно не сме се занемарити и чињеница да се ради о играчу у зрелим играчким годинама те да ће време рехабилитације од напорних утакмица бити важан фактор.

ЗАКЉУЧАК

За Џејмса Гиста се може рећи да се ради о врло искусном играчу, спремним да одговори на широк спектар захтева у оба правца. У комбинацији са адекватним одбрамбеним играчима на спољним позцијама, што Црвена звезда свакако има, може се говорити о високом одбрамбеном потенцијалу. Стручни штаб, а нарочито Милан Томић је веома добро упознат са његовим могућностима, па нема сумње да ће му доделити адекватну улогу. Ово ће му бити 10. евролигашка сезона и очекујемо његов значајан допринос како у Евролиги тако и у борби за домаће трофеје.