РСБ представљање: Кевин Пантер

На самом истеку рока за прелазак играча из једног у други тим Евролиге, наш клуб је успео да доведе појачање на бековској позицији. Нови кошаркаш Црвене звезде је Американац Кевин Пантер, који у Београд стиже из Олимпијакоса. РСБ се потрудио да вас ближе упозна са нашим најновијим појачањем.

 

КАРИЈЕРА

Кевин Пантер је рођен 25. јуна 1993. године у Њујорку. Похађао је два колеџа, Стејт Фер и Тенеси, сваки од њих по две године. Током 2015. године Пантер је био солидан играч на Универзитету у Тенесију и спремао се за своју сениорску сезону у нади да ће професионално  напредовати. У томе му је много помогао његов нови тренер, веома цењени Рик Барнес – који је тек стигао у Тенеси после 17 година на Универзитету у Тексасу. Пре свега, саветовао га је да промени начин и механику шута. Тог лета, како сам каже, ни један дан му није прошао без тренинга, упутивши сваког дана најмање 2000 шутева ка кошу. Труд и рад су се исплатили и Кевин је своје проценте веома унапредио.

Након тог лета, у својој сениорској години у Тенесију, Пантер је просечно бележио 22,1 поен и 3,4 скока по утакмици. Ипак, није изабран на НБА драфту и своју професионалну каријеру морао је да крене из иностранства, и свој први уговор потписује са грчким Лавриоом. После епизода у Белгији и Пољској, 2018. године враћа се у Грчку и потписује уговор са АЕК-ом, где му је управо Драган Шакота био тренер. Са АЕК-ом је освојио Куп Грчке, а 6. маја 2018. осваја и титулу ФИБА Лиге шампиона. У финалу, Пантер је био један од најбољих играча свог тима, постигавши 16 поена.

Након тога прелази у Виртус из Болоње, у чијем дресу је бележио 14,2 поена на 29 утакмица италијанске лиге. У Лиги шампиона је имао још бољи просек, постигавши 16 поена уз 41,8% успешности шута за три на 20 утакмица, што је било довољно да и са Виртусом освоји титулу у овом такмичењу, а себи је приграбио МВП признање завршног турнира.

Може се рећи да је један од најуспешнијих играча овог ФИБА такмичења, пошто је најбољи поентер:

– у историји ФИБА ЛШ са 706 поена,

– у историји ФИБА ЛШ плеј-офа са 181 поена,

– у историји ФИБА ЛШ Ф4 са 79 поена,

– у историји финала ФИБА ЛШ са 42 поена.

Све то га је препоручило чувеном Дејвиду Блату, који га доводи у Олимпијакос и са клубом из Пиреја потписује двогодишњи уговор. Није баш чест случај да се у европској кошарци потписују вишегодишњи уговори са америчким кошаркашима, што несумњиво показује какве су планове људи из грчког великана имали са њим. Та очекивања су била велика, планиран је да буде један од главних играча ове сезоне. На припремним утакмицама је био један од најбољих играча свог тима, такође и на две пријатељске утакмице са нашим тимом у Пиреју био је најефикаснији у Олимпијакосу. Након одласка Дејвида Блата са места шефа стручног штаба и његова игра запада у кризу. Сва дешавања у клубу и неочекивано лош старт сезоне утиуцао је и на њега и није се најбоље снашао у Атини, али сада је добио нову прилику да игра Евролигу.

 

ИГРАЧКИ ОПИС

Кевин је прави такмичар, има развијен агресивни инстинкт, увек је усресређен на кош и неће оклевати да шутне из било које позиције, без обзира колико био удаљен од обруча. Уосталом, у готово свим екипама за које је наступао носио је велики терет у офанзиви. Његово главно оружје је шут за три поена, има огроман домет, јако је свестран, способан да погађа из дриблинга и сам себи креира позиције за шут. Управо је и то нешто што нашем тиму у великој мери недостаје, посебно док није ту Стартос Перпероглу, јер може ­„измислити“ поене када дође до неког статичног напада. Једноставно, може да шутне из сваке позиције и да буде ефикасан.

Воли да има лопту у рукама и да одлучује где и када да нападне. Не треба очекивати неку луду креативност од њега, али му је контрола лопте јача страна, а такође је неко ко не губи много лопти. Може бити стрелац, може бити неко ко ће на терену уносити додатну енергију када се екипа распадне, али није опсесивни себични играч који ником не даје лопту. Одбрана га не сме занемарити и ризковати да га остави слободог на линији за 3 поена, чиме би потенцијално могао доста ширити игру у нападу црвено-белих и створити више простора за своје саиграче. Такође, воли да шутира са полудистанце, а врло је ефикасан и при шуту из дриблинга када крене у десну страну.

Проблеми у нападу долазе јер се дешава да оклева при улазу, па када му одбрана заустави први дриблинг, обично се извлачи, зауставља и покушава да брзо шутне, али у свему томе није увек ефикасан, такође врло често улазу не заврши полагањем на обручу, него упути флоутер. Једна од непознаница може бити и то да ли ће бити у стању да буде ефикасан при мањој минутажи и са нешто мање лопти у рукама него што је до сада навикао.

Многе занима какав је Кевин у дефанзиви. Он је свакако неко ко не запоставља своје одбрамбене дужности, не крије се, али дефинитивно не важи за одличног дефанзивца. Одбрана на лопти му није лоша, али његов велики недостатак представља пробијање кроз блокове и може се рећи да му је одбрана од лопте на јако ниском нивоу. Видећемо колико ће то утицати на нашу игру, с обзиром да смо у Евролиги једна од најбољих одбрамбених екипа, али у нападу ће свакако многи значити. Његова одбрана ће зависити и од тога с којим саиграчима ће бити на паркету.

Важи за врло поузданог извођача слободних бацања, током каријере је  увек тај проценат био преко 80%, само је мана што и није од играча који често иду на линију за слободна бацања, јер бежи од контакт игре па ћемо ретко када видети да покушава да продором изнуди фаул.

ЗАКЉУЧАК

Када сумирамо све, Пантер може бити један од кључних играча нашег тима у предстојећем делу сезоне и свакако  доноси много нових комбинација. Поред Били Берона представљаће можда и најпоузданијег шутера нашег тима. И ако није још доказан на највишем нивоу, у теорији, може бити неко ко ће у сваком тренутку бити претња по противнички кош, а таквих играча дефинитивно мањка нашем тиму.

Не смемо заборавити шта је све урадио до сада, колики је пут прешао да би дошао до овог нивоа и сигурни смо да му амбиције неће фалити. Напоран рад га је довео овде где је сада са 26 година, нема сумње да не жели да прокоцка ову другу прилику да се покаже у најбољем европском кошаркашком такмичењу. Све то нас наводи да верујемо да ће се можда Пантер показати као велико појачање за овај тим, да ће бити играч који ће бити ту да подигне тим када се сви планови сруше, посебно када неки од саиграча немају своје вече. Свакако неизоиставна чињеница је да је већ сарађивао са Шакотом, који га сигурно добро познаје и зна шта и колико може.

Сада је све на њему, пружа му се још једна прилика да покаже да његова доминација у ФИБА такмичењима није била случајна. Нама остаје да га у томе подржимо и да му пожелимо срећу.