РСБ представљање: Лендри Ноко

Прво појачање за тим Црвене звезде у наредној сезони представљаће доскорашњи центар Албе из Берлина, Лендри Ноко. РСБ вам доноси детаљно представљање првог појачања Саше Обрадовића за предстојећу сезону.

КАРИЈЕРА

Лендри Ноко рођен је 9. априла 1994. године у камерунском граду Јаунде. Детињство је провео у Камеруну, након чега одлази у Америку где похађа Академију Монтверди, америчку средњу школу познату по свом јаком кошаркашком програму, који су између осталих прошли и бројни НБА играчи. Након завршене средње школе Лендри је четири године играо на реномираном Универзитету Клемсон. Одиграо је четири сезоне за Тигрове и три године је био стартер своје екипе, а тамо је пре свега био познат по својој одбрани и атрактивним блокадама. Као сениор, Ноко је увршћен међу најбоље дефанзивце своје конференције и такође, предводио је лигу по броју блокираних шутева.

Своју професионалну каријеру започео у првој италијанској лиги, носећи дрес Пезара. Добрим партијама се препоручио за позив у тренинг камп НБА франшизе Детроит Пистонса. Тако да је у сезони 2017/2018 кратак период провео у њиховом развојном тиму и тамо бележио 14,7 поена, 11,5 скокова и око две блокаде по утакмици. Такође и тамо је проглашен одбрамбеним играчем године .

Након тога је играо за турску Сакарију, али после неколико изванредних партија сели се у берлинску Албу, где проводи две сезоне. У протеклој је бележио 8,7 поена и 5,8 скокова у Евролиги и 10,3 поена и 6,1 скок у Бундеслиги. Двадесетшестогодишњи камерунски центар помогао је берлинској Алби да се домогне титуле првака Немачке први пут после 12 година. Тим из Берлина је у финалу у обе утакмице био бољи од Лудвигзбурга и тако освојио девету титулу првака државе на коју је чекао од 2008. године.

Лендри Ноко је баш као и у првој финалној утакмици Бундеслиге противнику убацио 12 поена и на најбољи могући начин се опростио од тима у којем је провео две сезоне.

ИГРАЧКИ ОПИС

Лендри Ноко је играч који је драматично побољшао своје перформасе у периоду проведеном у Берлину, а посебно је то изражено ове сезоне, па је тако брзо привукао интересовање потенцијалних клубова. Међу њима је био и Панатинаикос, што уопште не чуди после партија пружених у дресу Албе. Од првих мечева ове сезоне показао је да ће бити један од главних играча свог тима, што је на крају и успео, јер је статистички био један од најкориснијих играча Албе.

фото: Alba twitter

Ноко је свакако врло занимљив играч, кога одликују одличне атлетске предиспозиције, солидна висина и распон руку и наравно снага. Све то наравно највише користи код скока, где просто доминира. Међу најбољим играчима је у Евролиги у том сегменту. Ове сезоне је имао просечно 5,83 скоква по мечу, што га ставља на одлично 9. место у целој Евролиги. Док је у Турској био на скоро 10 скоква просечно. Такође, мора се напоменуту да је јако добар у заштити обруча. Минуле сезоне је и на табели најбољих блокера био у првих 10 у најјачем европском кошаркашком такмичењу са просечно 0,7 блокада.

Оно што импресионира у вези њега, је чињеница да јако добро финишира у близини обруча. Чак је у свој репертоар убацио и полухороге. Сезону је завршио са одличних 60.5% шута за 2 поена, а током целе каријере је тај проценат увек био преко 50%.  Уме добро и да игра на ниском посту, а такође није му страно да повремено покуша и шут са полудистанце, али на томе треба да још да ради. Свакако је чињеница да је током каријере подизао проценат шута за 2 из сезоне у сезону. Може се рећи да је солидан извођач слободних бацања за своју позицију. Било је утакмица у Евролиги када је погађао и 9 од 10 покушаја са линије пенала.

Наравно, играч ове величине не би могао бити без мана, иако је поуздан када су завршница и реализација изгледних позиција у питању, његова техника и рад ногу су и даље на нешто нижем нивоу. То наравно оставља доста простора за напредак. У одбрани, Ноко је одличан у одбрани на ниском посту и као што смо већ рекли, способан је да блокира противника.

ЗАКЉУЧАК

Нема сумње да ће представљати велико појачање за наш клуб у наредној сезони. Утисак је да се он потпуно уклапа у стил игре који гаји Саша Обрадовић, јер је центар са израженим атлетским предиспозицијама. У екипи Албе много је напредовао, посебно ове последње сезоне. У Евролиги је имао доста изванредних партија, међу којима су и утакмице против наше екипе. Нема разлога да сумњамо да се тај напредак неће наставити и у нашем дресу. Свакако доста је простора за тако нешто.