РСБ представљање: Марко Кешељ

Кошаркашки клуб Црвена звезда је у прелазном року у своје редове вратила Марка Кешеља. РСБ је припремио детаљно представљање Марка са посебним освртом на време проведено у иностраним клубовима.

Каријера

Марко је рођен 2. Јануара 1988. године у Београду. Кошарком је почео да се бави у млађим категоријама АС баскета где  се дружио са Николом Корпивицом, сином некадашњег кошаркаша Црвене звезде Жарка Копривице. Од 2004. до 2006. године играо је за Авала Аду односно Мега Исхрану. Његов таленат је примећен од многих скаута широм Европе али је најупорнији био тренер Светислав Пешић који га је приволео да потпише уговор са Ђироном. У сезони 2006/07. забележио је неколико наступа у АЦБ лиги и са скромном минутажом није могао да покаже свој раскошни таленат. Ипак остаје забележено да је са тимом Ђироне дошао до титуле ФИБА Еврокупа. По завршетку сезоне био је члан јуниорске селекције која је у Новом Саду успела да освоји златну медаљу, победивши САД у којој је наступао Стеф Кари, Диандре Џордан и тд. Иако је био предводник ове генерације није има значајну минутажу због повреде. Следеће сезоне одлази на позајмицу у Келн код другог српског тренера Саше Обрадовића. У Келну добија знатно више простора и минутажу. У УЛЕБ Купу је на 10 одиграних утакмица просечно бележио 6,8 поена уз скоро 40% шута за три и просечно 2,8 скока по мечу. Лета 2008. био је члан младе репрезентације која је на Европском првенству у Риги дошла до златне медаље.

Након завршетка те сезоне поново добија позив од некадашњег тренера Пешића да дође у Звезду што је он наравно прихватио. Следеће две сезоне је носио боје нашег клуба и потпуно се афирмисао у сениорској кошарци. Поред честе улоге стартера добија и већу минутажу па успева да знатно поправи свој статистички учинак. Чинило да је читав тим Црвене звезде био спреман да прекине доминацију ривалског Партизана. Ипак стицајем разних околности, а пре свега очитом тенденцијом, губе серију у финалу шампионата. Бахатост и тенденција тадашњег руководства кулминирала је чињеницом да се нису удостојили да пораженој екипи Црвене звезде уруче медаље већ је то лично морао да уради тренер Светислав Пешић.  По завршетку ове сезоне био је члан Универзитетске селекције која је освојила златну медаљу на Универзијади одржаној у Београду. У следећој сезони Звезда улази са знатно измењеним и ослабљеним саставом. То је дало већу одговорност Марку и он је користи за побољшање сопствене статистике. Током две сезоне проведене у Звезди постигао је 874 поена на 99 утакмица. Међутим остаје жал што овај део његове каријере није резултовао бар једним освојеним трофејом. Те године по први пут облачи дрес сениорске репрезентације Србије на Светском првенству у Турској. Био је међу водећим стрелцима тима са преко 60% шута за три поена. Ипак репрезентација је морала да се задовољи четвртим местом, после чувеног пораза у полуфиналу.

https://www.youtube.com/watch?v=kJRsOgopUEE

Лета 2010.године добија позив од Дуде Ивковића да се прикључи амбициозном пројекту Олимпијакоса. После низа година неконтролисаног трошења Олимпијакос је коначно покушао да на челу са прослављеним тренером направи систем који ће омогућити Олимпијакосу коначан прекид доминације Панатинаикоса у Грчкој, као и искорак у Евролиги. Већ у првој сезони иако је освојен само грчки куп је било јасно да ће Олимпијакос бити знатно бољи тим. Марку Кешељу је намењена споредна улога иако је на многим утакмицама био стартер. Ипак његов допринос је био значајан бележећи просечно око 4 поена по утакмици уз стандардан допринос у скоку. Кулминација његове каријере се десила у наредној сезони 2011/12. када је са Олимпијакосом коначно скинуо Панатинаикос са грчког трона али и на изненађењење читаве Европе и до титуле у Евролиги. Иако је у финалу постигао свега једну тројку био је битан играч у ротацији Олимпијакоса. Тиме је дошао у крем друштва играча који су освојили најзначајнији европски трофеј.

Након ове веома успешне епизоде Марко Кешељ одлази у Шпанију, где је у сезони 2012/13. наступао за тим Валенсије. Ипак тамо је одиграо свега 19 утакмица да би други део сезоне провео у Ле Ману. У Француској је имао знатно више простора па је просечно бележио 9,4 поена. У следећој сезони задржава континуитет игре али у екипи Асвела. За Асвел је одиграо 37 званичних утакмица забележивши просек од око 9 поена уз веома добре проценте шута, уз стандардан допринос у скоку.

Сезону 2014/15. проводи у екипи Мега Лекса где је својим искуством помогао младој екипи да забележи значајне резултате. На 36 одиграних утакмица имао је просек од 12 поена, 4 скока и 1 украдену лопту по мечу. Наредну сезону проводи у мање познатом тиму Лаврија у Грчкој, где је дочекан као највеће појачање у историји овог клуба. Просечно је бележио 9,6 поена. Последњу сезону проводи у екипи Остендеа у Белгији али без значајнијег учинка.

Играчки опис

Марко Кешељ игра на позицији крила, висок је 208 cm (у патикама) и тежак 94kg. Иако није физички претерано снажан одликује га изузетна мобилност и добар скок. Иако има релативно добру висину није претерано погодан у игри у рекету, али због скока зна да покупи лопту и међу центрима. Свакако недостатак тежине му онемогућава одбрану на ниском посту против крилних центара. Брзина му омогућава да релативно лако игра одбрану против спољне линије као и да се лако прилагођава преузимањима на линији за три поена. Недостатак масе анулира изузетном борбеношћу и атлетицизмом, па верујемо да ће имати свој допринос у овом сегменту игре.

Свакако најјачи Марков адут је његов шут са дистанце као пробијање по чеоној линији која често завршава закуцавањима. Његови проценти шута за три поена у неким сезонама су били заиста импресивни. Тако је у Келну имао 46%; у својој првој сезони у Црвеној звезди имао 47% успешности за три, док је у првој сезони Евролиге са Олимпијакосом имао 43%. Иначе се овај проценат кретао око 30-35%.  Осим у екипи Меге није имао улогу главног адута, али је свакако био један од протагониста у свим екипама. Нарочито се истакао на Светском првенству 2010. када је био трећи водећи стрелац наше репрезентације, свега пар поена мање од водећег стрелца Ненада Крстића.

Закључак

Марко Кешељ  је свакако квалитетно појачање. Пре свега због свог искуства јер је одиграо прегршт значајних утакмица и био део тимова који су се борили за најзначајније трофеје. Такође спада у ретку групу наших играча који су се  домогли трофеја Евролиге па стеченим искуством сигурно да може доста тога да пренесе младим колегама. Иако му је каријера у задњим сезонама била у паду сигурно да није заборавио да игра кошарку на врхунском нивоу п од њега треба очекивати одређену улогу у нападу као и допринос скоку. Овај ниво кошарке захтева знатно дужу клубу и ротацију на свим позицијама, па у том смислу Марко ће сигурно имати свој допринос и у Евролиги. Висок ниво одбране коју је последњих сезона тренер Радоњић поставио као аксиом ће бити највећа непознаница како за Кешеља тако за нов стручни штаб. Његова срчаност као и емотивна повезаност са нашим клубом и навијачима ће сигурно бити највећи адут у наредној сезони. Млађим колегама ће сигурно бити пример како на тренингу, паркету тако и ван њега. Екипа РСБ му жели срдачну добродошлицу и да му овај мандат донесе и прве трофеје у вољеном клубу.