РСБ представљање: Секу Саного

Интернационалац из Обале Слоноваче би требало да буде кључно појачање Црвене звезде, а РСБ вам детаљно представља његове играчке квалитете.

Секоу Саного је рођен у Обали Слоноваче 5. маја 1989. године. У Европу је стигао релативно касно, са 22 године, када је из локалног клуба Африка спорт прешао у швајцарски Тун. Релативно дуго му је требало да се у потпуности привикне на нову средину па је брзо послат на позајмицу у Лозану, а фудбалску „експлозију“ је доживео у сезони 2013/14. када је са Туном играо и Лигу Европе. Након тога је купљен од Јанг Бојса где је за четири и по године одиграо 138 утакмица уз учинак од 13 голова и 16 асистенција. Пре годину дана је прешао у Ал-Итихад из Џеде где је добио астрономски уговор од 2,5 милиона по сезони. Из тог клуба сада долази на једногодишњу позајмицу.

Саного поседује огромно искуство. Одиграо је 24 утакмице у Лиги Европе и још 4 у Лиги Шампиона (плус 9 у квалификацијама за елитно такмичење). На први поглед делује да је управо играч његових карактеристика недостајао нашем тиму у судару са физички и технички надмоћним играчима као што су Али, Ндомбеле, Сисоко, Тијаго, Кимих, Милер, Камара и остали.

ШТА ДА ОЧЕКУЈЕМО ОД САНОГOА?

Саного поседује сјајне физичке каратеристике. Осваја велики број дуела са огромном лакоћом, у просеку улази у 16 дуела по утакмици уз проценат успешности од 61% што је веома добар учинак. Није изражен „тркач“ који ће целу утакмицу трчати без престанка али има веома дуг корак који му омогућава да доста лако и брзо покрије велики простор. Одличан је и у ваздушним дуелима које такође у већини осваја.

И поред одличних физичких карактеристика, Саного је такође и технички надарен играч. Управо је недостатак технике под јаким притиском био велики проблем код Звездиних везњака ове сезоне. Саного има одличну технику у месту али и под притиском. Поседује добру контролу лопте и ретке су ситуације када он губи чисте лопте. Дуго је играо у Јанг Бојсовом систему 4-4-2 где је имао огромну одговорност у оба правца. Управо због тога је играо са доста слободе када има лопту у ногама. Има одличну пас игру упркос томе што није класичан креативац, али итекако зна дати пас у простор који убрзава темпо игре. Има добре дијагоналне лопте на бок. Шут му је веома јак и може бити велика опасност са дистанце. У Јанг Бојсу је неретко давао голове главом након прекида.

Као што је већ наведено, у питању је играч који једнако добро игра у оба правца игре. Дефанзивно доноси снагу и стабилност екипи, док је офанзивно такође користан због доброг разумевања игре, доброг паса и доброг шута.

На нашем РСБ ТВ каналу погледајте представљање Саногоа у видео формату.