РСБ скаутинг : Брага

Фудбалери Црвене звезде почињу своју кампању у овогодишњем издању Лиге Европе, утакмицом првог кола групне фазе против португалског представника, Спортинг Браге, од 18:45 ч. на стадиону „Рајко Митић“. Фудбалској јавности ћемо кроз овај текст ближе упознати квалитете и мане нашег првог противника у Европи.

Брага је прошлогодишње првенство Португала окончала на 4. месту на табели и као таква је изборила директно учешће у групној фази Европа лиге. По квалитету тима, буџету и систему који гаји већ годинама уназад, ту им је и реално било место и права мера за овај клуб јер су ипак Спортинг, Порто и Бенфика, већи и квалитетнији клубови на западној обали Пиринијеског полуострва.

Брагу већ другу сезону заредом предводи тренер Карлос Карвахал, бивши стратег Шефилд Вендздеја, Свонсија и Рио Авеа. Карвахал форсира нападачки и технички дотеран фудбал и то му је главна филозофија у раду свих ових година.

Брага игра у формацији 3-4-3 и таква формација је орјентисана офанзивно али у случају Браге , као и одређених одлука тренера Карвахала, екипу неретко несвесно ставља у проблеме разних природа.

Наиме, Карвахал од своја 2 спољна играча захтева да се „пењу“ скроз горе у „линији офсајда“ са својим шпицевима и тако губи ширину у изградњи напада и кашњење тих играча у тзв. „негативној транзицији“ ако се пре тога изгуби лопта што је дупли проблем. Спољни играчи лоше бране „другу стативу“.

Брага-„ширина“ спољних играча у изградњи напада.
Брага- бочни играчи доста касне у дефанзиви да затворе „другу стативу“

Као што видимо на слици, самом оваквом поставком спољних играча , Брага има озбиљних проблема у организацији игре, и генерално покушава да то нивелише прескакањем игре од стране штопера на играчима који су заокупили последњу трећину терена и самим тим тако губе пас игру, проток лопте и губе ширину. Карвахал се тврдоглаво држи тих принципа иако се види да му се екипа мучи.

Штоперски трио је одлично технички поткован и бољи су фудбалери него дефанзивци. У изношењу лопте и слању окомитих пасова из задње линије , они отварају другу и трећу зону и у томе су заиста добри, али дефанзивно нису најбоље постављени. Утрчавају им противнички играчи са леђа, нападају празне просторе и тако стварају предност. Веома им је слаба концентрација и увек су у проблему кад иде лопта са бока од стране противника.

Кад смо већ код бокова, ту је Звездина велика шанса да „пробије“ Брагу и треба то максимално искористити. Спољни играчи им такође нису добри дефанзивци, а стиче се утисак и да су тактички недисциплиновани, да се лоше постављају и остављају доста простора иза сопствених леђа, и ту је заиста велика шанса да се дође до шансе за гол.

Прекиди су посебна категорија. Код сваког прекида пуштају велику количину противничких играча да уђе у крило голмана Матеуса. Из те гужве која се створи, из тог хаоса, противничка екипа која добро центрира лопту у, или око петерца, има велику шансу да запрети. Код офанзивних прекида, доста користе тзв. помоћну игру и наша екипа би требала да обрати пажњу на тај сегмент у припреми утакмице.

Брага- Дефанзивни прекид у којем се противници углавном стационирају у петерцу и ту стварају гужву у којем се Брага слабо сналази

Иако је Брага у досадашњем току првенства, имала посед лопте увек преко 50% у односу на своје противнике, не стиче се утисак да су доминантна екипа која кроз посед ствара пуно прилика , већ имају много додавања између штопера а противник стане у зонску одбрану и не иде по сваку цену у пресинг, већ их чека на својој половини и вреба контранапад. Брагини штопери знају успешно да изађу из пресинга који им направи противничка екипа јер су штопери а и цела екипа технички веома јаки, али исто тако вреди пресинговати јер врло лако могу и да погреше и себе доведу у незавидан положај.

Главни везни играч , Андре Орта, често дијагоналама тражи своје бочне играче, има одличну преносну лопту, има велики радијус кретања и треба обратити посебну пажњу на њега. Пошто Брага веома прескаче игру, његови дијагонални дуги пасови надокнађују лош проток лопте који имају.

Цела екипа Браге се не либи да шутира и веома су добри шутери из свих позиција. Од Мартинса, Ал Мусратија, Руиза, повређеног капитена Рикарда Орте и осталих играча, који сви до једног имају добре ударце а и не шутирају да би шутнули, него и одлично гађају гол супарника. Порука је јасна, да Звездини дефанзивци увек морају изаћи у блок противнику , јер се у супротном неће добро провести.

Оно што Брагу одликује су кретње без лопте. Одлично се крећу између линија, крила неретко мењају стране , нападају сваки празан простор и то им је веома велики адут јер ако противник није спреман на све то, може ући у проблем.

Што се играча тиче, Брага поседује доста индивидуалног квалитета. Има широк састав који су комплетирали у последњим данима прелазног рока довођењем Чикиња из Бенфике, као и штопера Диога Леитеа из Порта.

На голу је бразилски чувар мреже Матеус. Оно што је Борјан за Звезду, Матеус толико значи и Браги. Голманска техника савршена, корпулентан и већ годинама незамењив Брагих члан. Велике проблеме зна да створи својој екипи приликом тих корнера и прекида у опасним зонама, кад се противник угура у Брагин петерац. Неретко у тим ситуацијама реагује панично и несигурно. У свим осталим сегментима је беспрекоран.

У задњој линији се очекују Силва, Турмена и Леите. Као што је горе поменуто , сва тројица су јако добри са лоптом у ногама , стоје дубоко и високо на противничкој половини. Ако се испресингују на прави начин , може им се направити велики проблем. Имају добре пасеве углавном на играче који се крећу између линија и на шпица Руиза који се загради леђима и одлаже лопту на страну. Треба у што већој мери сећи те пасеве.

Бочни играчи , као што је речено „заглављени дубоко“  горе, не дају потребну ширину и због савета Карвахала, „пуцају у ноге“ својој екипи која је онда предодређена констано тражење компикованијих решења у изградњи напада. Звезда кад би стала у одбрамбену зону 4-1-4-1, врло лако би се решила тих бочних играча који су добри индивидуалци у игри 1 на 1 и веома су брзи. У првом реду се ту мисли на Фабиана и на Јана Коута, позајмљеног играча из Манчестер ситија, на десној страни, односно Галена на левој страни.

Лева страна напада Браге је опаснија од десне, управо због Галена који приде има опасан центаршут као и повратну лопту. Успешно напада простор и добро комбинује са Рикардом Ортом као и Мартинсом кад промени страну.

У срцу везног реда су двојица веома битних играча за игру Браге. Пре свега Ал Мусрати, Либијски дефанзивни везиста који је крупан, јак, игра једноставно и биће интересантно видети дуел на средини између њега и Санога. Андре Орта је Брагина верзија Канге. Повлачи се у задњу линију не би ли помогао изношење лопте , и то тада представља проблем јер у тренутку кад је он у задњој линији, Брага нема решења у везном реду који ће узети лопту, јер Брага онда стоји у формацији 4-1-5 и ту онда долази до прескакања игре и шаљу се дуге лопте. Пуно нелогичности има у њиховој игри. Наша задња линија ће морати доста да буде у ваздуху на мечу.

Орта такође је помоћ Галену, јер стоји полулево и њих двојица доста комбинују. Орта онда тражи решења а најчешће га проналази дугим прелазним лоптама на Мартинса и Фабиана.

Крила која углавном покривају Рикардо Орта и Мартинс доста улазе у средину, ослобађају простор за бочне играче и крећу се између линија и ту стварају проблеме противничким дефанзивцима.

Шпанац Абел Руиз је вероватно виђен стартер за меч са Звездом и ради се о јако добром играчу који се доста креће, направи много лажних кретања али му се лопта или не испоручује на време или је уопште ни не дочека. Поменути стил игре Браге му не даје превише простора да се размаше, што довољно говори и његова статистика, али га свакако треба држати на оку , јер је јако опасан.

Звезда нема чега да се плаши или прибојава. Мора се прилагодити на противника који је атипичан. Иако је Брага , екипа из првог шешира, доста је прецењена. Има много више мана него врлина и то свакако треба искористити. Шанса је у прекиду, доброј позиционој игри дефанзивно и пробоју по боковима. Притиснути ако је могуће високо њихове штопере и бити спреман на њихове евентуалне пасове из задње линије које треба лимитирати. Њиховог главног везног играча Андре Орту ставити под већу присмотру. Пазити на кретања њихових крилних играча Мартинса и Рикарда Орте као и шпица Руиза.

Ако Звезда добро припреми меч и уради бар 70 % ствари које смо навели да треба да се обрати пажња, онда не може да изгуби меч а врло је близу и победе.