РСБ скаутинг: ФК Партизан

Вечити ривал у недељни сусрет улази са великим императивом да оствари победу.

Екипа Партизана дочекује недељни 163. вечити дерби са огромним притиском на својим леђима. Комшије с друге стране брда заостају за нашим тимом осам бодова и евентуални пораз би их одвео на двоцифрену разлику и нови тренер црно-белих би се од самог старта нашао у тешкој ситуацији.

Александар Станојевић је у септембру започео свој други мандат на клупи Партизана. Први му је трајао од априла 2010. до јануара 2012. и био је изузетно турбулентан. Победа за титулу на 138. вечитом дербију изазвала је много буре због недосуђеног пенала за Црвену звезду након контакта Крстајића с Кадуом, трофеј у Купу Србије наредне сезоне освојен је након још веће буре када су играчи Војводине напустили терен незадовољни суђењем, а тај први мандат је завршен тако што је смењен на седници Управног одбора због спорних изјава о раду клуба. У европским такмичењима Станојевићев Партизан је изборио пласман у Лигу шампиона, док је наредног лета остао и без Лиге Европе након елиминације од Шамрока. Пре повратка у Партизан Станојевић је, углавном краткорочно, предводио више клубова у Кини, затим Макаби, ПАОК и клуб из Саудијске Арабије.

Екипа Партизана доста је изменила састав у односу на почетак нове сезоне. Иако им је лето пролазило у мирним тоновима, где је направљена само рокада на штоперу Павловић – Бањак, лош старт и порази од Новог Пазара и Војводине направили су турбулентан период за црно-беле. Прво је дошло до промене тренера и одласка Милошевића, а након тога су уследели и доласци неколицине играча: Александар Миљковић, Светозар Марковић, Иван Обрадовић, Милош Јојић, Филип Холендер и Жан-Кристоф Бајебек. Највећи хендикеп за Партизан је одлазак Умара Садика, који је био најбољи појединац нашег ривала на последњем међусобном сусрету.

У Партизану је такође неколико дилема пред сусрет са шампионом. Најпре, поставља се питање, за који ће се квартет странаца одлучити Станојевић, пошто ће један бити вишак (Бањак, Натхо, Сума, Асано, Бајебек).

Друга дилема је да ли ће Светозар Марковић бити на десном беку, а штоперски тандем чинити до сада стандардни Витас-Бањак, или на штоперској позицији, што ће утицати на распоред дефанзиваца у последњој линији и наступ Миљковића на десном беку.

Здјелар је сигуран у везном реду, а тренер ривала мора пронаћи партнера у средишњем делу терена. Шћекић и Натхо фигурирају као потенцијални везњаци, а није искључена ни опција са Јојићем.

Офанзивна линија зависи од формације за коју се определи Станојевић. 4-4-2 или 4-2-3-1, одредиће и навалу вечитог ривала. У формацији са два истурена, напред уз Садика, играо је Л. Марковић, а могу и Сума или Асано представити изненађење у врху напада.

Није искључено ни да, уколико се процени да Бајебек утакмицу почне са клупе, најистуренији буду Асано и Л. Марковић, а да Јојић заузме позицију на једној од крилних позиција заједно са Филипом Стевановићем. У том случају би Сума остао на клупи. Мора се признати да Партизан има велики број опција у офанзиви и да Станојевић може да бира с којом опцијом ће напасти Црвену звезду.

Најбољи стрелац Партизана ове сезоне је Такума Асано са 6 постигнутих голова (колико је имао и Садик), а све голове постигао је у домаћем шампионату (читаве прошле сезоне само 4). Следећи на листи стрелаца је Бибрас Натхо, који је постигао 5 голова – све са беле тачке. Досадашњи део сезоне показао је да црно-бели имају проблема и у офанзивном делу – безидејни када нападају тзв. „бункер“, и у дефанзивном делу где се несигурност највише испољава на десној страни, где су играли Миљковић и Витас. На голу је пословично у домаћем првенству био млади Александар Поповић као бонус играч, док је у Европи бранио Владимир Стојковић. Доласком С. Марковића требало би да се Стојковић устали на голу, јер ће обавезна два бонус играча у стартној постави највероватније бити поменути Марковић и Филип Стевановић. Саша Здјелар је спона дефанзивног и офанзивног дела и још од фебруара 2018. је неизоставна карика Партизановог тима. Чврст у дефанзиви, са добрим дугим лоптама према офанзивцима, али офанзивцима који у последње време имају проблема. Поменути Асано јесте најбољи стрелац тима, али је последње голове постигао у августу, па вероватно и ту лежи узрок неефикасности и мучења против Сфинтула, Златибора, Бачке, Металца.

Наследник Садикове „деветке“, Бајебек, стигао је из Утрехта за који је постигао 3 поготка у првенству Холандије претходне сезоне, а последњи наступ забележио је још у марту када је замењен у првом полувремену полуфинала купа. Одласком Матића, алтернативе ће му бити, такође новајлија, Холендер, који је примарно крило, али га црно-бели виде и као шпица, и млади Никола Штулић којем желе да пруже прилику у сениорском тиму.

Потенцијалних стартних 11 Партизана:

Стојковић, Миљковић, Марковић, Бањак, Урошевић, Здјелар, Шћекић, Јојић, Стевановић, Л. Марковић (Сума), Асано.