РСБ скаутинг: Лои Диони

Црвена звезду појачао је Лои Диони, момак који ће предводити напад Звезде у квалификацијама за Лигу шампиона и током јесење полусезоне. РСБ вам у анализи представља најновије појачање нашег тима.
Лои Диони је француски нападач, рођен 1992. године. У Црвену звезду долази на позајмицу из француског Анжеа, за који је прошле сезоне у Лиги 1 одиграо 36 утакмица, а пет пута је успео да погоди противничку мрежу. Према доступним подацима, Диони је висок 1,83м и има 82 килограма.

Новог Звездиног нападача краси изузетна физичка снага. Уз то треба напоменути да се ради и о веома хитром играчу. Реч је о изузетно брзом нападачу, што Звезди отвара нову димензију у игри тима, која генерално није постојала у претходним годинама. Осим тога што је брз на дужим дистанцама, Диони је одличан у координацији, експлозиван је и има одличне ситне кретње и промене правца.

Када је реч о дуел игри, иако статистичке бројке то не показују, Диони је веома добар у дуелима и често уме да, ако ништа, измучи доста противника. Прошле сезоне је имао 11 дуела по утакмици са 28% добијених дуела (Фалћинели је има 17 дуела и 36% успешности), док је код ваздушних дуела имао 33% успешности, а просечно је то био 4,1 дуел по утакмици (Фалћинели је имао 7 дуела просечно са 38% успешности). Ипак треба напоменути да је француски шампионат један од физички најзахтевнијих, стога се не можемо стриктно држати ових бројки и можемо рећи да постоји велика могућност да Диони оствари јаче бројке од Италијана.

Диони није технички претерано надарен играч, нема ту врсту луцидности у својој игри, већ се више труди да одиграва што једноставније. У томе је најчешће успешан, мада ће се сигурно дешавати ситуације у којима ће имати неко лошије додавање, иако позиција омогућује бољи пас. Код дриблнига, то је углавном коришћење брзине и претрчавање противника. Нећемо претерано виђати креативне потезе који публику остављају у транс, то највише може бити протуривање лопте противнику кроз ноге.

Оно што је најважније за једног нападача јесу голови. Диони их није имао претерано у последње време, мада се то може оправдати чињеницом да су га тренери често користили на крилној позицији, где он може солидно да одговори, али не и да буде продуктиван као кад је најистуренији играч. Квалитетан нападач се истиче квалитетном завршницом, а завршница код Дионија је поприлично једноставна. Углавном ситуације решава тако што користи снагу свог шута да пробије голмана. Ређе гледа да гађа угао, да отвори ногу. Најчешће користи своју јачу, десну ногу, мада је дао поприличан број голова и левом. Иако је не користи претерано, мора се рећи да има сасвим добар шут и слабијом ногом. Није играч који у казненом простору противника доминира главом, али уме да припрети и на тај начин и да постигне по који погодак. Да је незгодан играч за чување, показују и ситуације када из неочекиваних позиција упућује шут на гол, а нарочито је незгодан када користи своју телесну снагу, па угрожава голмана шутевима из окрета.

Оно што Дионија чини атипичним нападачем у односу на неколико претходних нападача у нашем тиму, јесте комбинација снаге и брзине. Невероватно је тежак за чување када има простора испред себе. У ситуацијама када гурне лопту напред, а противник није најбоље постављен, Диони је у апсолутној предности. Може да „носи“ и два играча на леђима, а да се то понекад ни не осети. Веома је издржљив и генерално ће увек гледати да настави напад, пре него да после дуела падне на терен. Често и кад падне, гледа да се придигне и настави акцију свог тима.

Са тактичког аспекта игре, француски нападач оставља утисак изузетно покретног играча, уз често учествовање у креирању напада своје екипе. Иако због брзине изгледа као да му више одговара брисан простор, заправо је играч који се одлично сналази у гужви на малом простору. Често се извлачи и повлачи противнике са собом, те мења равнотежу противничке одбране и оставља више простора за саиграче. Због своје једноставније игре, видећемо и доста ситуација у којима се извуче како би оставио повратну лопту, а затим ће нападати простор иза леђа одбране. И то је један од сегмената у игри који је итекако позитиван, јер одлично користи такве ситуације да се нађе пред голманом. Такође, није му страно ни да мења позиције у нападу, те уме да рашири одбрану противника.

Лои је изузетно борбен играч, којем није страно да помогне у фази одбране. Често се може видети како прати противника неколико десетина метара да би му одузео лопту. Агресиван је и у почетној фази противничког напада, где покушава да неопрезност противника искористи тако што ће освојити лопту у опасној зони. Поред тога, вреба и на линији додавања у опасној зони противничке одбране, а одличне физичке карактеристике му омогућавају и то да квалитетно сачува лопту и сачека долазак саиграча у последњу трећину терена.

Чини се да је Црвена звезда направила одличан посао ангажовањем француског нападача и да ће он представљати можда и капитално појачање овог лета у поход на групну фазу Лиге шампиона или Лиге Европе.