РСБ скаутинг: ТСГ 1899 Хофенхајм

Црвена звезда у четвртак од 21 час почиње своју европску кампању у Лиги Европе против немачког представника Хофенхајма из Зинсхајма. Пошто смо се већ детаљно упознали са Хофенхајмом и његовом „личном картом“, у овом тексту ћемо се детаљније бавити њиховом игром.

На први поглед екипа Хофенхајма и није по именима нешто „звучна“, али је Јулијан Нагелсман, садашњи тренер РБ Лајпцига изградио систем игре и систем функционисања клуба који су наставили да спроводе и његови наследници Гиздол, као и актуелни шеф струке Себастијан Хенес.

Хенес није пуно експериментисао од доласка на клупу, него је оставио екипу која је усавршила аутоматизме у формацији 3-4-1-2 и додатно оплеменио неким својим идејама.

Хофенхајм наступа као што смо поменули горе у формацији 3-4-1-2, која је врло флексибилна формација где сваки играч зна шта треба да ради и покрива своје реоне што у офанзивном, што у дефанзивном правцу. Немачки тим је такође прилагодљив и врло лако може да се трансформише у 4-2-3-1 или у 4-3-3 формацију.

Оно што упада у око неутралном посматрачу док гледа њихове утакмице је пресинг.

Као што видимо на слици, играчи Хофенхајма стоје високо горе, тачно распоређени тако да свако има свог играча и пресинг почињу у раном интервалу противничког напада. Наш тим посебно мора да пази на пас игру која креће из задње линије или од голмана Борјана, јер у раној фази напада можемо упасти у проблеме. Такође, миран пас из задње линије мора да прати и отварање и прилазак на игру нашег везног реда, ко год био у њему, јер у зонама око 30-40 метара од нашег гола не смемо препустити лопту Хофенхајму, који врло лако може казнити нашу екипу са својим мобилним везним редом и врло мобилним нападачима.

Кад се Хофенхајм брани, неретко зна да уђе у дефанзивну зону која се претвара у неку формацију 5-1-3-1 са Самасекуом као коректором између линија.

Самасеку и Вогт су главни играчи и метрономи спровођења тренерових идеја на терену и ова два играча држе контролу игре Хофенхајма. Посебно је битан играч Вогт.

Вогт је на папиру штопер, али је по вокацији везни играч којег је Нагелсмен својевремено вратио у последњу линију и тако омогућио флуидност игри Хофенхајма. У дефанзивном делу, Вогт је командант одбране, а при изношењу лопте, Вогт прелази у везни ред и прави вишак одакле може вертикалним пасовима да пренoси тежиште игре на супротну половину.

Вогт (22 на дресу) као „вишак“:

Самасеку такође учествује у сличној улози и заједно са Вогтом ствара додатни вишак при изношењу, а дефанзивно изиграва сјајног коректора у везном реду у дефанзиви.

Хофенхајм игра једноставно. Сви играчи су у служби тима и сви имају своје задатке и тако Хофенхајм држи контролу меча и јако су прилагодљиви противнику. Тактички „камелеони“.

Оно што им је слабост је дуел игра, агресивност и далеко стајање од противничког играча.

Као што је горе наведено, Хофенхајм се брани зонски, у позиционом нападу противника, и прилагођава се ситуацијама у самој игри, узимају доста преузимања, али су јако дисцплиновани у тим преузимањима. Читају игру противника и препознају ситуације „првог паса“ противника.

Задња линија им је доста мекана и треба је притиснути. Пош, Акпогума и Вогт нису неки физички доминантни играчи. Паметно се позиционирају, али су неагресивни и ненавикнути на контакт игру. Роберт Сков који покрива леву страну, има великих дефанзивних проблема јер он превасходно није нити леви бек, а ни леви спољни по вокацији, него лево крило. Много простора иза својих леђа оставља противнику. Офанзивно је доста опаснији, има добру леву ногу, као и центаршут из места.

Треба обратити пажњу на преносне лопте из задње линије ка шпицевима, који се позицинирају  окренути леђима противничком голу негде на 40 метара од противничког гола, где одлажу лопту везном реду и динамично освајају терен у наставцима акција. Веома добро трче транзицију и имају доста играча увек у завршници.

Што се тиче дефанзивних прекида, Хофенхајм их брани по принципу човек-зона. Два играча стоје на роговима петерца у зони, а остали узимају играче. Не стоје на стативама код прекида.

Неке велике екстракласе од играча, Хофенхајм нема. Као што смо поновили , сви играчи су у служби тима и у систему игре. Можемо рећи да је Крамарић звезда тима, али је он позитиван на коронавирус, па не знамо да ли ће бити у комбинацији за меч.

Бауман је неприкосновен на голу. Задњу линију чине углавном Вогт, Акпогума и Пош. Спољне играче чине Сков и Руди. У вези уз неприкосновеног Самасекуа су углавном Грилич, Гајгер и Баумгартнер. У шпицу Крамарић и Белфодил. Ростер им је широк и увек могу да ускоче Гаћиновић, Брун Ларсен, Бебу, Нортвајт, Брун Ларсен и остали. Неће пуно променети филозофију игре.

Звезду чека јако тежак задатак у Зинсхајму. Хофенхајм је тукао европског шампиона Бајерна недавно и то врло убедљиво са 4:1. Са Дортмундом су одолевали велики део меча, али су поражени са минималним резултатом. По броју прилика и XG (expected goals) статистици имају коефицијент 7.07.

Видећемо како ће наш тим припремити овај меч и како ће неутралисати пресинг противника. Видећемо, такође, како ће трком испратити немачки тим с обзиром да утакмица долази 4 дана после дербија, који је одузео пуно снаге и емоционално истрошио екипу.