РСБ СКЕНЕР : Квалитет Дарушафаке пресудио, Звезда се враћа кући уздигнутог чела!

Кошаркаши Црвене звезде синоћ су доживели пораз од екипе Дарушафаке у Истанбулу и тако завршили невероватну сезону у Евролиги у којој су победили 16 утакмица, али ни тих 16 победа није било довољно. Дарушафака је синоћ однела заслужену победу, али то не умањује успех наших кошаркаша и тренера Дејана Радоњића. РСБ вам доноси анализу јучерашње утакмице.

Лош почетак и лоша завршница утакмице

Звезда је већ на почетку дозволила серију од 10:0 и била је принуђена да ту предност јури током целе утакмице. Звезда је хтела да преко Кузмића нападне младог Жижића под кошем али је Блат спремио одговор у виду скупљања у рекету. Играчи Дарушафаке су намерно остављали Митровића, Дангубића па и Лазића саме како би удвајали, па чак и утројили Кузмића док је овај покушавао да погоди кош. На другој страни, Вилбекин и Вонамејкер су имали свој дан и показали зашто су тако скупо плаћени играчи. Дарушафака није играла нешто претерану тимску кошарку, Вилбекин и Клајбурн су често сами за себе креирали, погађали су тешке шутеве и полагања али ни одбрана Црвене звезде није била на нивоу, поготову у одбрани пика где је наша екипа примала превише лаких поена, поготову у првој четвртини док је Кузмић био у игри. Звезда је успела да у трећој четвртини стигне напокон предност домаће екипе, али у последњој четвртини деловало је као да су наши играчи остали без снаге и без решења и да је дуга клупа Дарушафаке ипак била битан фактор у овом мечу.

Пик игра без Јовића много теже пролази

Стефан Јовић је један од најбољих плејмејкера у Европи када се игра пик са центром. Прошле године су он и Цирбес били најбољи тандем Евролиге а ове сезоне Кузмић је напросто експлодирао са њим. Иако је већ доста написано на ову тему, треба се осврнути на утакмицу синоћ. Центри су добијали мало употребљивих лопти, поготову Кузмић, екипа Дарушафаке је намерно пуштала наше бекове да шутирају за 2 и да држе лопту него да проналазе високе играче. Блет је знао да је најслабији део његове екипе под кошем али нам није дао да искористимо ту предност. Уосталом, статистика сама за себе говори – једини играчи који су имали више од једне асистенције су били Марко Гудурић (3) и Марко Симоновић (2).

Дејвид Блет је оправдао своју репутацију

Дејвид Блет важи за једног од најбољих тренера у Европи и синоћ је показао зашто. Као да је гледао у пасуљ, знао је да ће Звезда одмах преко Кузмића напасти и направио хазадерску тактику одбране рекета која му се у потпуности исплатила. Ризиковао је и пуштао је Дангубића, Митровића и Лазића да шутирају за 3 поена и дао им је пуно простора, док је Марко Симоновић био натеран да шутира тешке тројке из неизграђених позиција. Нападао је лошу одбрану од пика Звезде све док Дион Томпсон није ушао у игру у другој четвртини и успео да заустави крварење, али је зато наредио својим играчима да искористе чињеницу да су Томпсон и Симоновић доста нижи од центара Дарушафаке и да не могу скакачки адекватно одговоре. За крај и два статистичка податка која доста говоре о игри у нападу обе екипе: Дарушафака је скоро имала дупло више асистенција од Звезде (17-9) и испалила је чак 30 тројки (исто скоро дупло него Звезда) али је погодила 10 наспрам Звездине једне.

Тешко вече за Волтерса и Томпсона

Последња појачања Црвене звезде, Нејт Волтерс и Дион Томпсон, нису се прославили вечерас. Обојица су забележила само 7 поена, уз слабе проценте шута. Волтерс је успео да подели само једну асистенцију, док је Томпсон остао без скока за 10 минута. Иако су Волтерс и Томпсон стигли као играчи да појачају клупу и од њих се свакако није очекивало да допринесу пуно у утакмици, синоћ су деловали доста преплашено. Волтерс је на почетку одмах промашио зицер, после је покушао са неким шутевима са полудистанце, успео је да погоди једну тројку али осим тога мало шта смо видели од Звездиног резервног плејмејкера. Томпсон је био још гори. Успео је да својом покретљивошћу унесе енергију у нашој одбрани, али су га центри Дарушафаке у потпуности уништили на скоку. Не треба ипак заборавити да је Дион висок само 203цм и је играо са Марком Симоновићем на крилном центру, али је и он деловао преплашено и несигурно, промашио је неке шутеве у последњој четвртини када је Дарушафака кренула у одлучну серију. У сваком случају пораз није њихова кривица, нити било ко од њих очекује да буду најбољи у екипи, али у борби за титулу желимо да од њих видимо већу борбеност, поготову од Волтерса који мора да надомести недостатак Јовића.

Звездо, поносни смо на тебе!!!

Синоћни пораз је означио крај бајке у Евролиги где је Звезда ове сезоне рушила великане европске кошарке, у јануару била страх и трепет, играла и можда најбољу кошарку у Европи, била највеће изненађење да би се на крају реалност напокон сустигла са нашим сновима. Не треба ништа замерити нашим момцима. Један од најмање плаћених (и то нередовно) тимова у Евролиги је успео да намучи много скупље тимове којима је циљ био напад на титулу Евролиге. Борили су се наши момци са повредама, тешким распоредом, дугим путовањима и спавањем на аеродрому, често морали одмах после авиона на аутобус на гостовање у Евролиги, али упркос свему томе у сваком мечу су играли максимално, са пуно потрошње, агресивно у одбрани. Звезда није имала пара за бацање, морала је на крају да се сналази како би попунила остатак екипе, није успела да као многи тимови комплетира екипу пре почетка Евролиге, али је Звездин стратег Дејан Радоњић успео да направи машинерију која је одолевала свим изазовима у Евролиги. Звездини кошаркаши су заслужили тај мегдан са Реалом по свим могућим параметрима и критеријумима, али ни 16 победа није било довољно у овом новом, тешком формату Евролиге. На крају, остаје горак укус у устима, али и велики понос у срцу јер је ова екипа Звезде стварно надмашила сва очекивања и донела нам је пуно радости ове сезоне. ХВАЛА ВАМ МОМЦИ!