Шакота: Ствари су много компликованије од изјашњавања да ли би требало да се игра или не

Нестрпљиво се чекају одлуке око наставка такмичења у Евролиги и АБА лиги, а многе ствари ће бити јасније 24. маја, када Евролига планира да донесе коначну одлуку. До тада кошаркаши Црвене звезде вредно тренирају на отвореним теренима на Малом Калемегдану, где се за сада пре свега пажња ставља на подизање физичке спреме, јер су тестирања показала да се играчи налазе у доста лошем стању за почетак припрема, услед двомесечне паузе. Око евентуалног наставка сезоне своје мишљење је за „Новости“ изнео и први тренер нашег клуба, Драган Шакота.

ФОТО: ККЦЗ

– Последњих година је пракса да играчи пре доласка на припреме раде по неком програму или самостално, нико не мирује током лета. Ова ситуација више личи на рехабилитацију после повреда, мишићи врло брзо атрофирају у стању мировања. Крвна слика је јако лоша због боравка у затвореном простору, на то се надовезује још један проблем. Напори у оваквом стању изазивају додатни пад имунитета, објашњава Шакота за Новости.

У случају наставка сезоне, тренери ће бити суочени са великим изазовом.

– Пре бих рекао да се ради о ризику, а не о изазову. Када почну утакмице брзо ће се заборавити да ниједан тренер нема искуство у оваквим ситуацијама, да нико не зна шта би требало урадити да би то било правилно. Како ротирати играче, колику минутажу им дати? О свему томе мора да се разговара са кондиционим тренерима. Зато кажем да је ризик, тренер мора да одговара за нешто што не може да исконтролише.

На тренинзима наше екипе тренутно нема Чарлса Џенкинса, Лоренца Брауна, Џејмса Гиста и Стратоса Перпероглуа.

– У сталном смо контакту, распитују се за ситуацију. Тројица су у Америци, један у Грчкој. Перпероглу је релативно близу, у региону у којем је ситуација слична нашој. У Америци је драстично другачија, забринути су за своје и здравље најближих. Сви изражавају жељу да се врате, али још нико не зна да ли ће бити летова из тих држава и каква би могла да буде процедура повратка. Рекли смо им: „Будите спремни за случај да се настави сезона.“ Питање је колико је то изгледно и колико они желе да играју, процењују ризик од евентуалног наставка. Наравно, и даље имају обавезу по важећим уговорима.

Многи евролигашки клубови, а такође и доста играча истиче сумњу у могућност наставка сезоне.

– Ако изражавамо задовољство локалном ситуацијом, без обзира на упозорења струке да вирус још циркулише, поставља се питање шта је са угроженијим подручјима. Пандемија у Америци и Русији још није достигла такозвани пик, а имамо два руска евролигаша и трећину америчких играча у том такмичењу. Тимови су из 11 земаља, а ниједна од њих нема исту ситуацију. Ко може да одговори на питање да ли ћемо сви бити безбедни? Ствари су много компликованије од изјашњавања да ли би требало да се игра или не.

Безбедност учесника не може да гарантује ни Евролига.

– Некоме је у интересу да се настави. Видимо да се инсистира на наставку сезоне у спортовима на отвореном, али то су сасвим другачији услови. Требало би размишљати и о томе да бисмо у јулу играли на температурама између 30 и 40 степени, у затвореном простору без климатизације. У истим условима бисмо тренирали током јуна. Требало би размишљати о томе колико је то додатно ризично за здравље учесника.

Шакота посебно истиче проблем који би настао ако би се сезона наставила у јулу, чиме би се две сезоне практично спојиле.

Надовезује се на кукњаву свих тренера по питању броја утакмица и њиховог ритма. Ово је лоше за све, и за оне који ситуацију посматрају кроз финансије и за спортисте који размишљају о својим каријерама и издржавању породица. Ако се не настави, сви су губитници. Ако се настави, сви ће опет бити на неком губитку. Када би се прекинула сезона, имали бисмо више времена да се припремимо за следећу. У супротном, практично би се надовезала на ову. То су озбиљни проблеми, посебно имајући у виду да нас следеће године очекују и квалификациони турнири за Олимпијске игре, закључује Шакота за Новости.