РСБ АНАЛИЗА: Сезона лова на Црвену звезду

Пред нама је још једна сезона Јадранске лиге, која се са правом може окарактерисати сезоном лова на Црвену звезду. После три године бруталне доминације нашег клуба у којима је пробијено много рекорда и успостављен стандард од стране Црвене звезде, са правом сви остали клубови желе да тој ери дође крај. Највећу наду полажу у великој реконструкцији тима и стручног штаба која је задесила Звезду, али и већина клубова је задесила слична судбина. РСБ екипа је припремила кратку ретроспективу и анализу онога што нас очекује у овој за нијансу скраћеној сезони АБА лиге.

Цедевита

Сигурно један од највећих претендената за висок пласман и титулу. После неколико година смењен је први тренер Мршић и на његово место је доведен Јури Здовц. Сигурно огромна промена и то чини се на боље, јер Мршић није успео да успостави концепт иако важи да је Цедевита имала највећи буџет у региону и прекаљене играче у свом ростеру. Здовц је урадио велику реконструкцију у тиму и највећа промена је сигурно одлазак Билана и Бабића. На месту Билана ће се наћи Андрија Стипановић који је на турниру АБА Суперкупа приказао да ће бити веома битан шраф и помоћи својим искуством. Унутрашње позиције ће употпунити и новајлија Крис Џонсон, који је прекаљени интернационалац са НБА искуством од неколико сезона, додуше у епизодним улогама. Сигурно највеће појачање Цедевите је некадашњи играч ЦСКА и Панатинаикоса, Димитрис Николс и он ће вероватно бити водећа полуга Цедевите. Спољне позиције су појачане довођењем Вила Черија. Ова сезона би могла да буде у знаку афирмације Џенана Мусе који је у припремном периоду имао знатно више простора него лани. Сигурно је највећа непознаница концепт новог тренера Здовца и колико ће успети да развије игру постојећих играча, ту пре свега мислимо на спољну линију са Укићем,  Крушлином и Катићем. За разлику од Мршића његов основна карактеристика је чврстина па треба променити став комплетне екипе. Свакако клупска организација и буџет им дају за право да пуцају на високу позицију и сам трон који ће водити у Евролигу.

Будућност

И Будућност је направила велики рез током овог прелазног рока. Рез су направили пре свега на позицији тренера где је доведен Александар Џикић који има велико искуство у региону тренирајући пре свега Крку али и Партизан током две последње сезоне. Задржали су све младе талентоване играче и прикључили им своје некадашње наде који су се афирмисали у Меги али и иностраним клубовима: Ивановића и Николића. Спољну линију су додатно појачали искусним Кајлом Гибсоном, А конкуренцију на позицији четворке ће појачати канадски интернационалац Кајл Лендри. Окосница спољне линије је остала иста са браћом Шеховић, Гордићем и младим Петром Поповићем. Будућност је дакле изузетно талентова тим који ће током сезоне бити све бољи и бољи. Неспоран потенцијал треба претворити у јасан квалитет и Џикић на том путу очекују велики изазови. Профил играча може да одговори на његове захтеве који се углавном своде на јаку опструкцију противника у одбрани, као и нападу коју по обичају предводе искусни плејмејкери. Улогу тог искусног вође би требало да буде Гордића али верујемо да ће Ивановић знатно више моћи да покаже свој нападачки арсенал. Свакако Будућност као и претходних сезона показује стабилност у функционисању и циљеви су јасно врх табеле али велико је питање колико ће моћи да буду конкурентни у борби за титулу.

Партизан

И Партизан је извршио озбиљну реконструкцију тима. Одређена врста сарадње са дорћолским Динамиком је учинила да Мута Николић поново постане водећи стратег клуба. У пакету те сарадње довео је и Стевановића, Гавриловића као и искуснијег Чакаревића. Нова управа је успела да значајном финансијском инекцијом стабилизује финасије клуба и реши многа дуговања. Стабилизација клупске касе је омогућила да се доведу два велика талента српске кошарке који су били под уговорима, Аранитовића и Пецарског. Инострана појачања су за сада  Најџел Вилијамса Гос и Патрик Милер на спољним позицијама. Постоје индикације да ће бити ангажован још један инострани кошаркаш на позицији центра. Свакако велики посао очекује искусног стратега. Иако је и сам истакао као императив промоцију младих кошаркаша сигурно је да ће имати за циљ висок пласман у АБА лиги. Нова управа моћи да улије додатна средства у клупску касу којом ће знатно смањити терет који су имали у претходним сезонама. Свакако врх табеле је јасан циљ док ће борба за трофеј зависити од евентуалних доселекција као и напредак младих снага.

Морнар

Морнар ће у ову сезону ући са великим амбицијама потковану у стабилним финансијама. Клуб је током лета извршио мање углавном козметичке промене. У стручном штабу су браћа Павићевић направили рокаду, па ће први тренер бити искуснији Михаило Павићевић, кога сви памтимо по титули са Звездом из 1998. Играчки кадар су освежили појачањима из регионалне лиге: искусним шутером Врањешом, крилом Мићовићем и центром Урошем Луковићем. Колонију странаца су употпунили Рејли Росом и Шепардсом, док ће Надим играти као домаћи кошаркаш са обзиром да је наступао за репрезентацију Црне Горе. Свакако треба очекивати надахнуту и атрактивну игру овог тима са пуно шутева за три поена. Свакако битан податак који ће утицати на игру овог тима је евентуални пласман у ФИБА Лигу Шампиона. Били смо сведоци да игра дан за даном није имала позитиван утицај на њихову игру у прошлој сезони. Иако то не постављају као примарни циљ сигурно могу да се умешају у борбу за пласман у плеј-оф.

Игокеа

Игокеа улази у нови сезону АБА лиге са незнатним променама. Стручни штаб је остао непромењен као и већи део играчког кадра. Појачања из региона су Љубичић и Глоговац, као и повратник у АБА лигу некадашњи центар металца Јевтовић. Према речима тренера Бајића највише се очекује од појачања на позицији плејмејкера Деси Вашингтона. Ипак изгледа да ће и у новој сезони игра овог тима у многоме зависити од искусног Вука Радивојевића као и изврсног шутера Шибалије. Мислимо да је горњи део табеле највећи домет овог тима али ако им се све коцке поклопе могу да многима на врху помрсе рачуне.

ФМП

И тим ФМП-а је доживео значајне промене у току лета. Ту пре свега мислимо на стручни штаб који је у потпуности промењен и нови тренер ће бити Владимир Јовановић. После одласка ударне тројке домаћих играча у Звезду као и Болдена у Макаби тим је у многоме променио физиономију. Из Звезде су дошли талентовани Симанић и Ракићевић који би требали да имају више простора за доказивање укључујући и екстра талентованог Раданова. Одређено искуство је добијено у Ђумићу, Поту и Јеремићу. Док су из јуниорског погона прикључени репрезентативци Ускоковић и Момиров. Добра искуства у промоцији колеџ играча а пре свега Болдена су у клуб довела доброг шутера Маверик Ровена као и доминанту петицу Мајкла Оџа. Филип Човић ће и даље бити нај искуснији у тиму и пред њим је тежак задатак да пре свега разиграва и омогући простор младима да напредују. Пред ФМП-ом је сигурно сезона изазова али без дилеме тим са великим потенцијалом. Развој појединаца ће бити највећи услов за развој комплетног тима и игре, па о крајњим дометима је тешко говорити. Свакако уколико се жеље испуне могу да буду у средини табеле што је реално и крајњи домет, уз могући скалп и неког из врха.

Мега

Концепт форсирања младих талената се наставља у овом клубу уз јасну контролу првог човека клуба и стручног штаба. Милојевић је ће норму искусних играча испунити Самарџиским и Синовцем док су сви остали играчи врло млади. Нешто искуснији ће бити новајлија Фундић који ће бити битан шраф у новом тиму као и Ребић. Носиоц игре би могао да буде бек новајлија Дилан Енис који је у припремним турнирима приказао завидан квалитет. Свакако битни играчи у ротацији су Мушиди као и репрезентативац Словеније Чанчар. Тиму је прикључен велики таленат грузијац Битадзе, коме ће ово бити прва сениорска сезона. Свакако треба очекивати сезону са успонима и падовима овог младог тима. Агресивност и чести преокрети су већ постали заштитни знак али њихов индивидуални квалитет ће расти како одмиче сезона. Једно је сигурно да и даље остају велика фабрика младих играча са реалном могућношћу да и следеће сезоне имају проспекте за НБА драфт. Средина табеле ће вероватно бити циљ овог тима, као и реалан домет.

Цибона

Цибона је успела да задржи део  тима али и доведе искусног Слободана Суботића за тренера првог тима. Центарску линију ће предводити искусни Жорић који ће помагати младом Љубичићу. Странце у екипи ће чинити Мелвин Кливеленд, Доминик Гилберт и Ленсингтон Хол на позицији плејмејкера. Домаћу групу играча су појачали довођењен играча из Широког. Делује да је тим довољно добар да обезбеди опстанак у лиги али тешко да ће моћи да иде ка врху па је средина табела реалност.

Олимпија

Олимпија је током лета имала осетне промене у играчком кадру. Свакако је најзначајнији одлазак Николе Јовнаовића. У тиму је остао Девин Оливер, а квоту американаца су испуниле искусне новајлије Џордан Морган и Тејлор Батл. После низа година проведених у Крки, у Олимпију је стигао Кастрати, као и двојица играча и словенске лиге: Јан Шпан и Бојан  Радуловић.  Реално је очекивати још неко појачање у редовима љубљанског клуба. У сваком случају скроман ростер без превише потенцијала. Покушаће на карту искуства да изборе опстанак у лиги од 12 клубова што ће свакако бити велики изазов.

МЗТ

По старом обичају највеће промене у овом клубу се дешавају током сезоне па је велики проблем анализирати МЗТ као клуб. Током лета МЗТ се силно појачао. Наравно, променили су тренера што не делује као добар потез јер је Назор уливао велико поверење и имао завидну репутацију водећи екипу Задра. Уместо њега на клупи ће бити Александар Тодоров, који је прошле сезоне био тренер у Пећи. Што се тиче играчког кадра битан је повратак некадашњег играча Дамјана Стојановског као и ангажовање Трајковског који је прошле сезоне наступао за Карпош. Директно са колеџа су ангажовани Ерик Гарсија и Брет Бејли док ће трећи американац у тиму бити Данијел Јансен. Центарску линију ће и даље предводити хрватски интернационалац Јуре Лалић. Тим МЗТ-а је за сада потпуна непознаница и игра ће зависити од континуитета који је задњих сезона врло упитан. Уколико задрже тренера пре свега можда ће доћи до успостављања неког система. За разлику од прошле сезоне појачања су свакако мање бомбастична што и не мора да буде лоше. Ипак предвиђања се своде на велику борбу за опстанак.

Задар

Финансијски проблеми који су велики у овом клубу и даље имају велики утицај на селекцију играча у Задру. Водећи играчи су напустили клуб па ће окосницу тима чинити млади домаћи играчи. После 13 година у клуб се враћа Иве Иванов који ће покушати да помогне тиму у великој борби за опстанак. Тренер Арамис Наглић је за појачање довео и једног американца на плеју Престона Нолса. Једино на шта Задар може да рачуна у овој сезони је добра карма која их прати годинама када је опстанак у питању. Када им нико није давао шансе успевали су да добију директне конкуренте па можда то ураде и овог пута. Кошаркашка средина сигурно утиче на завидне игре упркос свим проблемима. Ипак у скраћеном систему од 12 клубова то ће бити врашки тежак посао.

Црвена звезда

Last but not least је и наш клуб и тим Црвене звезде. Као и већина других и Звезда је доживела огромне промене у току лета. Промена комплетног стручног штаба као и већине играча. Одалазк Дејана Радоњића сигурно представља највећу промену јер је без обзира на огромну флуктуацију играча и претходних година, он успевао да изгради препознатљив систем. Кормило ће преузети млади Душан Алимпијевић који ће и дебитовати у АБА лиги. Значајну помоћ ће имати у Миленку Топићу док континуитет у стручном штабу има једино кроз помоћног тренера Сашу Косовића. Тим су напустили скоро сви водећи играчи, а континуитет је обезбеђен кроз четверац играча: Лазић, Дангубић, Бјелица и Добрић. Свакако нови тим ће бити изузетно јак јар су доведени добри домаћи играчи као и искусни интернационалци. Рочести, Фелдин и Антић сигурно представљају значајна имена која могу да гарантују добру подршку младима у њиховом развоју као и стабилност резултата. Ипак чини се да ће форма као и крајњи резултат овога тима зависити од напретка новајлија који свакако имају потенцијал. Ту се пре свега мисли на младог Радичевића и Лесора као и Јанковић-Јовановић, двојца пристиглих и Америке и пред којима је период адаптације на европску кошарку. Значајно је и прикључење тројице играча ФМП-а који знају шта их очекује: Давидовац, Лазаревић и Апић. Дакле Црвена звезда је опет склопила тим који је сигурно један од фаворита за врх табеле. Уколико млађе новајлије прикажу потенцијал који се од њих очекује могу бити и први фаворит за титулу. Играње на два фронта, односно такмичење у захтевној Евролиги, може да буде веома битан податак који ће утицати на појединачне резултате. Тим свакако има ширину па ће стручни штаб вероватно покушавати да одмара носиоце у појединим утакмицама. У припремном периоду Црвена звезда је показала свакако одређен квалитет довољан да има завидне резултате у АБА лиги, али ће позицију на табели одлучити фактор брзине уигравања новог тима као и одмора од евролигашких мечева. Без сумње право лице се очекује када то буде најпотребније.

Већина клубова је спремила своја оружја којим ће покушати да оборе Црвену звезду са трона. На њој је да покаже снагу и неспорни таленат, а у завршним биткама за трофеј и брзину на окидачу.

Више о свему на нашем форуму.