Шта каже статистика о дербију?

РСБ вам доноси детаљну статистику са суботње утакмице..

Имала је Црвена звезда 10 шутева наспрам Партизанових 4 од чега само 1 у другом полувремену. Видели смо три успешна кључна додавања од 10 покушаних, два су била дело Марка Марина и једна дуга лопта Немање Милуновића. Иако је Марин имао често лопту у ногама и покушавао додавања, његови саиграчи су се веома лоше кретали па је због тога изостао и успех тих кључних пасова. Практично је Црвена звезда нападала само преко леве стране, са друге стране Партизан искључиво са десне, па се утакмица одвијала углавном на једној страни терена док је на другој простор остајао празан и неискоришћен (41 напад Звезде преко леве стране и 36 напада Партизана преко десне). Нејасно је како Бен и Стојковић нису искористили тај простор и чињеницу да је леви бек Милетић био потпуно сам на тој страни.

Занимљиво је да су обе екипе примиле голове у тренутку када су оствариле највећу посед на утакмици. Црвена звезда је имала посед од 62% у петнаестоминутнoм. периоду када је примљен гол, док је Партизан имао посед од 60% у периоду када је Милан Павков постигао погодак.

Колико је Црвена звезда лоше реаговала под високим пресингом Партизана говори и чињеница да је изгубила чак 16 лопти на својој половини. Иако је било за очекивати да ће Партизан поновити игру из прве утакмице са агресивним високим пресингом, играчи Црвене звезде као да нису били довољно спремни на овакву игру противника па су се тако нашли у тоталној конфузији.

Имао је наш тим 397 додавања наспраим 325 Партизанових, уз прецизност од 74% наспарам 70%. Већа занимљивост је то да је само 123 додавања било на раздаљини између 0 и 10 метара, 235 је било између 10 и 40 метара и 39 на раздаљину од 40+ метара. Просечна дужина додавања је била од 19 метара што јасно говори колико се прескакао везни ред. Имала је Црвена звезда само 2 кључна додавања преко Марина. Колико је заправо једино Марин спроводио план у дело говори чињеница да је само он имао 11 успешних додавања у противничком шеснаестерцу док сви остали фудбалери у нашем тиму нису одиграли ниједно успешно. Иако је Филип Стојковић имао готово отворен терен испред себе у већем делу меча јер је Косовић већину утакмице провео у центру, он из 6 покушаја није успео ниједном да упути прецизан центаршут. Са друге стране Милан Гајић није ни покушао да упути иједан центаршут. Са друге стране, двојица Милетића у Партизану су укупно имали 7 успешних центаршутева из 15 покушаја. Имао је Стојковић и најнижи проценат успешних додавања у екипи са само 63% прецизности.

Најнижи проценат освојених дуела имао је Бен са само 6 од 19 и процентом од 32%. Упркос слабој конституцији Марко Марин је освојио 12 од 20 дуела а највећи број дуела (27) имао је Јованчић са солидним учинком од 16 добијених. Имао је Јованчић 8 од 9 освојених скокова. Најуспешнији појединац у дуел игри на терену био је Партизанов десни бек Милетић са учинком од 75% успешности од 28 дуела. Наши бекови Стојковић и Гајић су имали веома мршав учинак од од само 22 добијена дуела од укупно 40. Немања Милуновић је имао доста запажен учинак са 14 од 19 успешних дуела. 6 од 8 је добио на земљи, а 8 од 11 у зраку где је био доминантан. Капитен Вујадин Савић је скроз мало учествовао у игри па је тако имао само 11 дуела од чега је освојио 7. Да статистика не мора увек бити релевантна говори то да је одбрана имала солидан учинак кроз проценте али је изгледала веома несигурно и на ивици кикса. Ричмонд Боаћи је био тотално инфериоран у зраку са само 4 освојена дуела од могућих 15 али је на земљи био веома добар са учинком од 6 освојених од могућих 10. Павков је имао сличан проценат као и Боаћи са освојених 5 од 13 зрачних дуела и 3 од могућих 5 на земљи. Партизанов млади Страхиња Павловић је имао 8 од 15 освојених дуела а Марк Валијенте 8 од 17. Ипак тоталну доминацију успоставио је Александар Шћекић који је освојио 86% ваздушних дуела изгубивши свега 2 од 14, и био је најбољи на мечу у том сегменту. Звездин дефанзивни везиста Бранко Јовичић је освојио са 7 од могућих 20 дуела и са веома лошим процентом успешности додавања од 66%.

Играчи Партизана су одузели 16 лопти на половини нашег тима док је Црвена звезда одузела 12 иако је Партизан био тај који се нешто више бранио. То јасно показује колико играчи нису имали храбрости да додатно притисну и нападну Партизан да изнуде грешку. Укупно је Црвена звезда изгубила 92 лопте наспрам Партизанових 88.

Вељко Симић је за читаво полувреме покушао само два дриблинга од чега му је успео само један. Бен је имао само 4 од од 9 успешних дриблинга. Марко Марин је био доминантан и у овом сегменту са 8 успешних од 11 дриблинга. Најчешћа комбинација у Црвеној звезди су биле Гајић-Боаћи и Марин-Гајић. Ипак Гајић је меч завршио без иједног центаршута па се може закључити да је новајлија био доста агилан и активан за разлику од Стојковића али да се у завршници није снашао играјући на супротној страни. Чекаће Гајић да добије шансу и на својој природној позицији како би исказао свој пун потенцијал.