Шта пролаз Судуве значи за Звездине европске квалификације?

Као што смо вас већ упознали у досадашњим текстовима о еврокалкулацијама, УЕФА је свој досадашњи једноставни систем квалификација заменила правим галиматијасом.

Несумњиво, пролаз Судуве преко АПОЕЛ-а ће Звезди донети лакшег противника у другом колу квалификација, ако дозволимо слободу да победника означимо слабијим у односу на пораженог.

Ипак, овај пролаз је значајaн и због још једне разлике.

Да је АПОЕЛ прошао у друго коло, и да га је наш клуб избацио, „преузели“ бисмо њихов повлашћени коефицијент у жребу за треће коло квалификација за Лигу шампиона. Пошто се то није десило, добили смо противника са мањим коефицијентом, што значи да у евентуалном жребу за треће коло квалификација за Лигу шампиона, прођемо ли Судуву, свакако не бисмо били повлашћени.

Уколико прођемо литванског представника, нећемо бити носиоци, а могући противници биће нам: Салцбург, Лудогорец, Селтик, Легија, Астана и Карабаг. Ако бисмо извукли и избацили Салбург, Лудогорец или Селтик, били бисмо и носиоци у четвртом колу квалификација за Лигу шампиона, такозваном плејофу. То не важи уколико извучемо Легију, Астану или Карабаг – идемо у последњу рунду, али као неповлашћена екипа.

Још једна важна информација: ако избацимо Судуву, дефинитивно бисмо били носиоци у четвртом колу квалификација за Лигу Европе.