Станковић о досадашњем раду на Маракани, очекивањима, Италији, Иванићу…

Тренер Црвене звезде Дејан Станковић у интервјуу за Моцарт Спорт говорио је о досадашњем раду у Црвеној звезди, очекивањима у наставку сезоне, идејама у игри. Дотакао се и играчког кадра као и играча из Суперлиге Србије.

На почетку Станковић се дотакао тренутног изгледа Црвене звезде:

И када сам живео и радио у Италији долазио сам овде. Ово је мој клуб и мој град. Увек је за мене Црвена звезда велика. Без обзира на у ситуацију у којој се налази. Овај клуб је много напредовао од периода када сам ја био играч. То се да осетити. Пријатно сам изненађен како Црвена звезда изгледа сада. Стварно је тако – започео је тренер црвено-белих.

Ви сте као велико име пристали да будете тренер великог клуба на почетку каријере?

Па да ли има нешто лепше него када дођеш у клуб који те је направио од кратких панталоница, и сада када си на неком новом почетку. Ја се не коцкам, нисам хазардер. Ја сам реалиста у животу. Ово не гледам као коцку, већ одговорност. Пре свега према самом себи, затим фамилији, играчима, клубу и пре свега навијачима.

Сматрате ли да сте од почетка мандата имали довољну подршку јавности, навијача и медија?

То је нормално, знате ме како дете Звезде, играча, капитена репрезентације, интернационалца из Италије. Сви су били жељни да виде како ће то Деки да ради на клупи. Радим поштено. Бићу оцењиван по резултатима, јер то је основ. Не видим зашто бих био критикован и хваљен због других ствари. Знам како то функционише. Ја нисам играо крикет, него фудбал. Знам шта се дешава у фудбалу. Осетио сам огромну подршку навијача, поверење клуба… Медији не могу да ми креирају мишљење и натерају да променим одлуку. Поштујем вас и знам да радите свој посао. Не знам како то да опишем, а да не будем арогантан. Ништа не може да ми промени састав, формацију, мишљење о некоме.

Звезда је, у позитивном смислу, хистеричан клуб. То нема нигде на Балкану, о тренеру се сваки дан прича и пише?

Немојте да мислите да у Италији није био огроман притисак, па онда и приликом долазака у репрезентацију. Да се плашим притиска, не бих ово прихватио. Ово је свакодневни рад, на свему. Пре свега на себи. Kонтрола притиска је огромна.

фото: ©STAR SPORT

Kолико сте успели да имплементирате све ваше идеје у игру Црвене звезде, када је реч о тактици. Било је светлих момената, али и врло тешких тренутака?

Ово је маратон. Увек може боље. Битно је да скапираш чиме располажеш и да то ставиш у функцију на терену. Тежим ка томе. Kолики год си перфекциониста, у фудбалу ће увек нешто да ти недостаје. Kо је гледао мечеве против Борца и Напретка, могао је да види напредак. Kада сам говорио да они не могу да стоје на ногама, стварно сам то мислио. Онај ко то жели да препозна – препознаће. Kо не жели, он то неће и када будемо имали 100 посто посед лопте и побеђивали 5:0. Полако се види све што хоћу. Још смо на 50 или 60 посто могућности. Има још времена да се слегну припреме, верујемо у то што радимо.

Да ли вас нервира када чујете да сте тренер почетник?

То је чињеница, али је исто тако чињеница да сам био помоћник у Удинама. То је Серија А. Много тога се ту научи. И тамо је притисак. Борба за опстанак, један клуб у граду. Делује као мало, али то је као да си у Њујорку. Тако гледају на клуб и град. Много сам тамо научио и тачно знам шта нећу. Годину дана Серије А, није баш да нигде нисам радио.

У Србији имају, најблаже речено, лепо мишљење о тренерима из Италије, гледају их као на тактичке генијалце, због Анћелотија, Kонтеа, Гасперинија, Сарија… Да ли вам то ствара додатни притиак, да ће навијачи од вас очекивати чуда?

Нема чуда, нити чаробног штапића. Kултура рада је нешто најбоље из италијанске школе, као и приврженост послу. Kао и кристално јасне идеје у игри које морају да буду присутне. Мораш да препознаш какву екипу имаш. И онда само рад, рад, рад. Мораш да имаш циљ, ја тачно знам шта радим. Јесте ово почетак, али долазим после 16 година играња у Италији и тренерске сезоне у Удинама. Полако, не кажем да све знам, али добро знам шта не знам.

Од ког играча очекујете да направи озбиљан искорак у односу на прошлу сезону? И Иванић и Петровић и Николић су под вашим вођством имали светле тренутке, али не и константност. Kао бивши везиста светског формата, да ли очекујете да бар једног од њих направите „аждајом“?

Добро, била је и корона. Почели су да играју. Очекујем од њих да буду спремни да играју у сваком тренутку када буду позвани да буду у стартној постави. Било би глупо да добијеш шансу, а да у глави ниси спреман. Да размишљаш, почео сам ову утакмиицу, а ону нисам, можда Мистер не рачуна на мене. Ако почеш тиме да се бавиш, у криву си. Мораш да се спремаш као да ћеш да играш 90 минута. И то сваку. Никада се не зна када можеш да Звезди донесеш добре ствари. Од те тројице што сте набројали очекујем – МНОГО! Можда и више од оног што они објективно могу. Радимо на томе и мислим да су сви они индивидуално напредовали. Говорим о Вељи, Гаври, Његошу, Мићку (Иванић прим.аут). Није то било сјајно и бајно, али се враћа.

Нико не спори да је Иванић есенција талента, али почео је да показује неке знаке живота, али сви верују да можете да га пробудите и од њега направите једног од најбољих играча Звезде?

Он је пробуђен. Озбиљно пробуђен. Да ли сте гледали против Борца и Напретка? Он је био један од најбољих играча.Без проблема може да игра на све три позиције у офанзивном делу везног реда. Полулево, полудесно, иза шпица, тог слободњака.

Да ли осећате да сте највећи плус код навијача добили због тога што сте у тим гурнули Звездину децу у ватру?

Поносан сам, али нисам ја никога гурао. Kао што не можеш да котрљаш коцку. Не може на силу ништа у животу. Дошао је Радуловић, затим Kрстовић, Чупа Ераковић. Ту су и Бабић, затим Матић, који се мени свиђа. Имамо ресурсе, као што сада играју Вељко Николић, Његош и Гаврић. Али не могу да играју девет клинаца, мора да се пронађе баланс. Замислите да пустим дете против Лудогореца да изгори? Није ствар у томе да их пустимо, и вратимо у омладинце.

А шта сматрате својим највећим успехом као тренером Црвене звезде?

То што сам дошао у Звезду.

Цео интервју прочитајте на порталу Моцарт Спорт.