У21 и странци: Декијеве дилеме пред дерби

Правилник ФСС-а у великој мери кроји састав Црвене звезде пред дерби..

Правила Фудбаслког савеза Србије кажу да на терен мора изаћи постава са два играча рођена 1999 године или касније и максимално четири странца у протоколу. У овом трентуку три играча фигурирају за два места предвиђена за У21 играче и пет озбиљних опција за четири места предвиђена за странце.

Вељко Николић, Његош Петровић и Жељко Гаврић су у овом тренутку три опције Дејана Станковићаа а два играча ће добити шансу од почетка утакмице. Жељко Гаврић није блистао у пролећном делу сезоне, форма му је итекако варирала и био је далеко од нивоа који су поставили остали офанзивци. Иако на први поглед делује реално да Петровић и Николић буду стартери, то би врло вероватно значило и да се Секу Саного сели на клупу што би био огроман проблем јер се стамени везњак наметнуо као један од кључних играча овог тима и целу сезону игра у сјајној форми. Убацивање Жељка Гаврића би исто тако значило да неко од офанзивних фудбалера остане на клупи – врло вероватно Ел Фарду Бен – и питање је да ли се тај ризик исплати. Не треба заборавити и да је Гаврић од појављивања у првом тиму Црвене звезде врло брзо постао миљеник публике и можда би му управо дерби могао бити прилика да се покаже у пуном сјају. Станковић је на претходном дербију одабрао стартну поставу са чак три играча која испуњавају У21 квоту али овога пута на располагању неће имати повређеног Страхињу Ераковића. Никола Крстовић је у овом тренутку далеко од стартне поставе.

Још већи проблем за Станковића ће бити како да изабере четири странца. За место у протоколу у овом тренутку конкуришу Бен, Канга, Фалћинели, Саного и Фалко. Изостављање из протокола у једној од кључних утакмица у сезони може имати велики психолошки утицај на играча тако да ће Станковић имати врло деликатан задатак како да одабере четворицу играча. Делује да су Секу Саного и Ел Фарду Бен једини сигурни. Друга два играча ће се тражити између Фалћинелија, Филипа Фалка и Гелора Канге.

Иако можда у првих мах делује као потпуно нереално, постоји неколико аргумената због чега би Фалћинели могао остати ван протокола у среду. Станковић је показао у неколико наврата да се не боји да Ел Фарду Бена гурне у сам шпиц, тиме би отворио простор за Гаврића или Филипа Фалка, а притом на располагању има и распуцаног Павкова који је већ погађао у дерби мечевима. Управо због тога делује да би евентуалним изостављањем Италијана изгубио најмање, иако не треба подценити његову скок игру и способност да сачува лопту и помогне екипи у изградњи напада.

Гелор Канга је у овом тренутку жртва У21 правила јер је извесно да би Габонац заузео место у стартној постави поред Секу Санога као у двомечу са Миланом док ће овако меч почети са клупе чак иако се нађе у протоколу. И Канга је погађао против Партизана и има искуство потребно за овакве утакмице. Питање је каква би се порука послала Филипу Фалку уколико би остао ван тима у дербију с’ обзиром да је Фалко оправдао сваки минут који му је указан до сада и неоспорно се ради о креативном играчу са сјајним индивидуалним карактеристикама. Управо тип играча какав је Фалко уме да заблиста на утакмицама као што је вечити дерби.

Неће Станковић имати слободу у одабиру стартне поставе као што је имао у две утакмице са Миланом, мораће да се држи правила, али је млади стручњак показао да рачуна на сваког играча и да се не либи да пружи прилику свакоме. Три реалне опције за утакмицу са Партизаном су:

Опција 1

Борјан – Гајић, Милуновић, Дегенек, Родић – Петровић, Николић – Бен, Иванић, Катаи – Фалћинели

Опција 2

Борјан – Гајић, Милуновић, Дегенек, Родић – Саного, Петровић/Николић – Гаврић, Иванић, Катаи – Фалћинели

Опција 3

Борјан – Гајић, Милуновић, Дегенек, Родић – Саного, Петровић/Николић – Гаврић, Иванић, Катаи – Бен