УНИШТАВАЊЕ ЗВЕЗДЕ: Зашто ФСС после Толета опет директно ради против Црвене звезде?!

Славиша Кокеза и његов Фудбалски савез Србије су донели још једну одлуку директно против Црвенe звезде. Одлучили су да смање број странаца са досадашњих шест на четири. То су одлучили они који су на почетку ове сезоне исто тако донели одлуку да је дозвољено имати шест  странаца. Тиме су показали апсолутно незнање и некомпетентност, jер су за мање од годину дана изменили правило које су сами донели.

Ипак, нису га они мењали у интересу српског фудбала, већ са жељом да оштете Звезду. Ево и зашто:

– Ко у српском фудбалу има више од четири странца осим Звезде? Нико. Значи само је Звезда проблем и само она мора да испашта.

– Како ће то квалитет лиге да се поправи ако Звезда буде имала два квалитетна играча мање? Никако. Сви остају на истом, а то је муљ у коме је српски фудбал. Само Звезда испашта.

– На којим то позицијама где игра шест Звездиних странаца има бољих играча у лиги? Ни на једној. Где су ти велики трансфери играча из наше лиге који нису могли у Звезду јер им странац заузима место? Где су ти играчи из домаће лиге у репрезентативним селекцијама? Колико их игра стандардно у, рецимо младој репрезентацији? А Звездина три странца су репрезентативци. Они који нису играли су у Борусији из Дортмунда и Ајаксу. Како ће њихов евентуални одлазак ојачати лигу? Никако. Циљ је да се Звезда ослаби.

– Каже председник савеза: „Гледао сам дерби и нисам био задовољан“. Па је л’ се дерби играо због његовог задовољства? Замислите да председник енглеског савеза гледа Арсенал и каже: „Е, мени се ово не свиђа, смените Венгера или ћу увести правило да нема страних тренера“. Притом председник нашег савеза заборавља да је у редовима комшија већина била домаћих играча и да нису показали ни одиграли ништа више. Ипак, ако он није задовољан правило се мора мењати. Шта он има да буде задовољан или не Звездином игром? Па нема, али хоће да је ослаби.

– Председник савеза мисли да он може да управља клубовима и да је изнад њих. Њему се нешто не свиђа и он ће да мења у клубовима. У нашем бар постоји могућност директних избора, па што не проба тако да мења? Зашто се не потруди да тој лиги обезбеди услове? Да нађе јаког спонзора? Не, криви су странци па ће све да процвета. А Звезду, ипак, треба ослабити.

– Али председник зна у какав проблем гура Звезду. Он је био за правило за шест странаца и Звезда их је довела толико на вишегодишње уговоре. И шта сада? Да их отпушта и исплаћује им све до краја уговора? И шта ако не желе да оду. Да имамо скупу клупу за резерве? Таквим потезом Звезда може директно да буде жестоко оштећена. Али то је и смисао свега.

– Да ли се због Звездиних странаца позитивно пише у Европи баш о том дербију? Наравно. Да ли су изашли бројни интервјуи у француским и холандским медијима о дербију и његовим учесницима. И зар савезу тај публицтет не треба? Наравно да не. Битно је да све остане у мраку да се лакше влада. И да се Звезда ослаби.

– И наши играчи су негде странци. И наша земља хоће у Европску унију где за њене грађане нема ограничења у којој земљи ће играти. Али савез то не занима. Два Звездина странца су проблем и због тога пропаде цела лига. Па није ли гледа наш меч са Лудогорецом и видео тим препун странаца? Тим који је после ушао у Лигу шампиона. Јесте, али треба Звезду ослабити.

– Је л Звезда мора да погоди са сваким странцем? Нека се председник савеза сети какве је он играче доводио у клуб и колико су коштали,а колико показали… Притом сви играчи првог тима Звезде су или актуелни или бивши или повремени репрезентативци својих земаља. Чак и неки који шансу чекају из другог плана…

– И тако гледајући дерби председник савеза није приметио какву је кардиналну грешку направио мењањем главног судије. Приметио је да Звезда има вишка странаца. Као што је цела лига стала уз председника савеза приликом промене арбитара, тако је и сада пристала да мења правило које њу не погађа. Само Звезду.

– И уместо да Одбор за хитна питања ФСС донесе одлуку да се систем такмичења промени и да се пред плеј оф не одузимају бодови, он спас српског фудбала виде у томе да буду два странца мање у Звезди. И ето решења… Како се раније нису тога сетили, имали бисмо лигу бар у нивоу Португалске. Пордон и не бисмо, тамо нема овог ограничења.

Разлога је још сигурно,а све се своди на самовољу једног човека, пуки популизам и жељу да се Звезда пред европске битне на лето доведе у проблем. Само остаје питање, шта ће бити ако нам фудбал догодине не процвета? Ко ће тада бити крив? Знамо да онај који га води сигурно неће. Вероватно опет неки странац…