Урош Рачић, човек од поверења Владана Милојевића

Млади везиста Црвене звезде добија све више простора у првом тиму…

Пласман у Лигу Европе неумитно је условио шири играчки кадар, па је било јасно да ће током сезоне већи број играча добијати прилику да се докаже шефу Милојевићу и да одговори задацима и потребама клуба реномеа Црвене звезде. Можда би се многи одлучили за „сигурнију“ варијанту са искуснијим првотимцима који би имали статус резерве, али тренер црвено-белих, Владан Милојевић, показао је да нимало не бежи од тога да указује поверење младим играчима и да им даје велики простор у игри.

ПРЕ САМО ПОЛА ГОДИНЕ – ТОТАЛНО ДРУГАЧИЈА СИТУАЦИЈА

Једна од већих критика која је била упућена ка Милојевићевом претходнику, Грофу Божовићу, тицала се скоро комплетног одсуства давања прилике млађим играчима. Гроф је имао свој систем рада који је подразумевао ослањање на старије снаге, углавном оне које је у одређеном периоду своје каријере тренирао, попут Предрага Сикимића, што је био опасан преседан – Звезда као тим нестабилних финансија морала је да се окрене производњи и афирмацији младих играча, што значи да тренер првог тима мора да буде тај визионар и стваралац који ће сваке сезне да одабере по неколико, по његовом мишљењу најспремнијих, играча за први тим.

Владан Милојевић је читаву ову перспективу окренуо на другу, позитивну страну – пре свега је одлучио да се много више ослања на домаће у односу на стране снаге, а затим је показао велику спремност да ради са младим играчима. Играчи који одскачу међу њима, по минутажи и учинку, свакако су Рачић и Аџић.

Рачић је ове сезоне већ скупио преко 500 минута и овим темпом ће, уколико га повреде заобиђу, имати веома пристојну минутажу која ће бити сасвим довољна многобројним европским скаутима да пажљиво сагледају његове квалитете и можда пошаљу конкретну понуду на адресу Црвене звезде. Звезда би се на тај начин вратила проверено квалитетном систему форсирања младих играча који стасавају у нашем првом тиму, добијају простор и касније донесу финансијску добит клубу који их је лансирао у сениорски фудбал.

МИЛОЈЕВИЋ ЈЕ СПРЕМАН ЖЕСТОКО ДА РАДИ НА ИСПРАВЉАЊУ МАНА СВАКОГ ИГРАЧА

Рачић, као и сваки други млади играч, има својих мана и има простор за велики напредак. У јучерашњем мечу против Лучана је прелако испао код гола и оставио Борјана самог испред противничког играча. Мада је и Борјан, истини за вољу, могао боље да покрије ближи угао, ипак је Рачић био тај који је олако дозволио противнику да дође у изгледну шансу. Ипак, све је то део фудбалског одрастања и нешто на шта Црвена звезда мора да буде спремна. Управо је и ово сегмент који је изузетно важан приликом евалуације рада Владана Милојевића – свестан је да његови играчи имају (велики) простор за напредак и спреман је да са њима ради на томе. Рачић има простора за хитрију, једноставнију и сигурнију игру, са мање ризичних попречних пасова, има простора и да више користи леву ногу којом је синоћ постигао гол, и то су све неке финесе на којима стручни штаб жели да ради са њима. Нема никакве сумње да ће Звездин везиста добијати простор и у наставку и да ће бити неко чији ће се напредак помно пратити и анализирати.