Утисци после Либереца

Црвена звезда је пре две вечери уписала историјски тријумф победом од 5:1 над чешким представником. Екипа Дејана Станковића је оставила сјајан утисак.

И када је битно – ова Звезда може и уме

Највећи проблем екипе од доласка Дејана Станковића је чињеница да су играли много слабије у битним утакмицама. Екипа је често улазила у фазе панике и брзоплетости чим не да гол на време, полемисало се и о потенцијалном психичком проблему током битних утакмица али Црвена звезда је у досадашње две утакмице у групној фази Лиге Европе доказала да је тај проблем у најмању руку умањила. Утакмица са Либерецом је носила огромну тежину и три бода су била од круцијалне важности али играчи нису пали под тај притисак као у неким ранијим утакмицама и одиграли једну од најбољих утакмица у сезони.

Тактичко сазревање Дејана Станковића

Над шефом стручног штаба се појавио велику упитник након квалификација за Лигу Шампиона током овог лета. Покушавао је шеф стручног штаба да променама формације и одређеним идејама остави свој печат – играла је Црвена звезда и 4-4-2 и 4-2-3-1 и 4-1-4-1, Бен и Вукановић су играли на позицији шпица као изненађења и у недостатку бољих решења, ротирали су се штопери, гурао је звездину децу па их склањао у битним утакмицама, и сам Станковић је врло вероватно свестан да је неретко умео да омане са тим. Ипак млади стручњак је остао доследан својој визији и идејама и у досадашње две утакмице показао изузетно тренерско знање великим променама. У Зинсхајму је Звезда заиграла са три штопера и одиграла врло добар меч против јаког противника, а против Либереца је враћена формација 4-2-3-1 у којој је Катаи дејствовао на позицији офанзивног везног а Иванић по левом боку.

Може се без ручне и у Европи

Врло вероватно се све један навијач ухватио за главу након примљеног гола на самом крају полувремена. Није Звезда искористила неке зицере, кажњени су голом и неке раније године су нанеле трауме навијачима. Можда је било очекивано да се Црвена звезда повуче у другом полувремену али је екипа изашла и подигла ритам још више. Директним нападима једним за другим екипа је стигла до резултата 5:1 који је могао бити још убедљивији. Показала је екипа неколико пута у домаћем првенству да уме да напуни противничку мрежу до врха али сада су показали да могу одиграти утакмицу без ручне чак и када је од велике важности.

Тандем Иванић – Катаи и Беново васкрсење

Иванић и Катаи су ове сезоне покретачко гориво Црвене звезде. Два најбоља играча екипе су поново узела конце игре у своје руке и сјајно су дириговали на терену. На терену се сјајно надопуњују и изгледају као да неколико година играју заједно. У четвртак су имали и велику помоћ у виду Ел Фарду Бена који је одиграо можда и најбољу утакмицу у Црвеној звезди. Често је Бен давао најбитније голове али је умео да и у тим утакмицама спава и одједном уђе у шансу коју реализује. Ове сезоне је Бен играо доста лоше и многи навијачи су зажалили због његове нереализоване продаје, али репрезентативац Комора је узвратио можда и најбољом партијом од доласка. Изузетном кретњом је улазио у добре позиције за пријем, одигравао је лопту брзо и напред и био је изузетно тежак за чување.

Екипа је након нешто лошијег утиска у дербију оставила сјајан утисак на две европске утакмице и чини се подигла форму на веома добар ниво пред изузетно важну утакмицу са Гентом.