Увертира пред дерби – „фењераш“ Евролиге у Београду

Кошаркаши Црвене звезде дочекаће сутра од 20 часова и 45 минута екипу Химкија у оквиру 29. кола Евролиге. Црвено-бели су у понедељак савладали Сплит и тако везали пету узастопну регионалну победу, док је ситуација на „европском фронту“ потпуно другачија… Поразом у Пиреју у претходном колу, Звезда је нанизала осми узастопни пораз. Против Химкија на домаћем паркету имају, на папиру, „идеалну“ прилику да прекину тај непријатан низ.

Руски тим, који се пре свега три сезоне нашао у Топ 8 фази, заузима готово целим током сезоне последњу позицију на табели. У почетку су имали велике проблеме са повредама, зараженим играчима, међутим и након комплетирања тима порази су се наставили. Чињеница да су остварили свега три победе након 27 одиграних утакмица довољно говори какву сезону има Химки. У ВТБ лиги су на половичном учинку (8-8). Екипу Химкија напустили су Монро, Јеребко, Јовић и Бертанс, а низ одлазака ће вероватно наставити и Букер (дуже време није са тимом). Средином јануара смењен је тренер Римас Куртинаитис, којег је наследио помоћник Андреј Малцев. У претпрошлом колу Евролиге савладали су мадридски Реал, док су пре пар дана у оквиру ВТБ лиге изненадили и Зенит. Утакмицу против Зенита прескочио је Швед због бола у леђима, а Химки су предводили Мики са 20 поена и Меколум са 16.

„ШВЕД И ОСТАЛИ“

Лидер екипе сезонама уназад је Алексеј Швед. Ове сезоне у Евролиги просечно уписује 19,2 поена и 8,1 асистенцију… Други је стрелац и први асистент Евролиге. Такође, руски бек узима највише шутева по утакмици у целом такмичењу – преко 16, које погађа са 38% успешности. Поред Шведа, највећа опасност су Американци – Ерик Меколум и Џордан Мики. Меколум је изузетно квалитетан кошгетер и често је у сенци Шведа. Више воли да игра у петорци у којој није Швед. Мики је други стрелац тима и најбољи скакач… Овај амерички центар просечно бележи 13,8 поена и 5,5 скокова. Услед бројних одлазака и изостанка Тиме, остатак ростера чине претежно домаћи играчи – Карасјов, Монија, Зајцев, Воронов, Понкрашов, Валијев, Шарапов…

ТИМСКА СТАТИСТИКА

Химки је тим који дозвољава ривалима највећи број поена – по утакмици просечно примају 90,8 поена. Један од разлога што „држе фењер“ јесу и лоши проценти шута из игре… За два поена тимски шутирају 51,6%, док је за три поена 35,9%. Занимљиво је да су у врху по просечном броју асистенција (18,7 – пети), за шта је најзаслужнији Швед, који важи и за највећег „потрошача“ (највише изгубљених лопти, узетих шутева…). Параметар у којем се такође налази у врху је број украдених лопти, а лидер у том сегменту је агресивни бек Зајцев.

УГЛАВНОМ ПОБЕЂУЈЕ ДОМАЋИН

Црвена звезда и Химки одиграли су у Евролиги седам сусрета, а руски представник је успешнији остваривши пет победа. У сваком од међусобних дуела славио је домаћин, изузев у сезони 2017/18 када је Химки однео победу из Београда (најефикаснији Швед са 29 поена).

У првом делу актуелне сезоне у „Митишчи арени“ славио је Химки резултатом 83:77. Сјајан је био Меколум са 23 поена (4/5 шутирао тројке), а дабл-дабл учинке уписали су Швед (15 поена, 12 асистенција) и Мики (11 поена, 11 скокова).