Звезда показала карактер и добила Асвел након великог преокрета!

Кошаркаши Црвене звезде остварили су победу на гостовању екипи Асвела у оквиру 18. кола Евролиге. Након -21 у првом полувремену Звезда је сјајном игром успела да оствари преокрет и на крају добије изузетно битан меч на путу ка ТОП 8 Евролиге. Дуел је тројком решио Пантер 2 секунде пре краја и поставио конaчних 83:80.

У саставу Црвене звезде нема Чарлса Џенкинса, а поред њега због повреде са екипом није отпутовао ни Филип Човић. Такође, од раније у саставу нема Стратоса Перпероглуа чији се повратак на паркет ускоро очекује. У састав се после краће паузе због повреде враћа Џејмс Гист док је Мајкл Оџо остао ван конкуренције за овај меч.

Тренер Драган Шакота одлучио се за идентичну старту петорку као у претходним мечевима (Лорензо – Лазић – Берон – Симанић – Кузмић).

Прва четвртина:

Црвено-бели нису добро отворили меч. Лајти је отворио утакмицу поенима са дистанце, а Звезда је након изгубљене лопте испод свог коша дозволила свом противнику да само након минута игре поведе са 7:0. Убрзо је Лајти постигао још 2 лака поена након продора па је Шакота морао да реагује тајмаутом након непуна 2 минута игре. Успела је Звезда да се упише из тајмаута преко Лоренза који је постигао једно од два слободна бацања. Ипак, лоше је Звезда на старту меча градила под својим обручем па је Асвел након новог офанзивног скока и тројке Лајтија отишао на двоцифрену предност (12:1).

Лорензо је био и први играч гостију који је постигао поене из игре, а онда је то урадио и Јагодић-Куриџа који се том приликом и повредио па је морао да напусти игру. Ништа Звезда није могла да одрбани, а видно нервозан Драган Шакота је добио техничку због приговора. После тројке Пејна Асвел је отишао на већ великих 22:5, док на другој страни Берон није успео да узврати истом мером па је тренер српског шампиона морао да реагује и другим тајмаутом.

Раздрмао је мало други тајмаут играче Звезде који су поенима Штимца и Брауна направили мини серију 5:0 и смањили на 22:10 на 2 минута до краја прве четвртине. Ипак, Асвел је за мање од минута узвратио серијом 6:0 и отишао на највећих +18. До краја прве четвртине српски шампион је смањио заостатак за 1 поен, а прва четвртина окончана је резултатом 30:13 у корист домаћина. Била је ово једна од најлошијих четвртина Звезде у Евролиги ове сезоне, како дефанзивно, тако и офанзивно.

Друга четвртина:

Друга деоница је почела изгубљеном лоптом на обе стране терена. Једна од ретких ствари која је функционисала у игри Звезде је сарадња Лоренза и Штимца који је постигао нове поене на аситенцију плејмејкера Звезде. Међутим, дефанзивни скок је још увек представљао проблем па је Пејн постигао лаке поене након још једног офанзивног скока. Сарадња Лоренза и Штимца је још једном виђена у следећем нападу, док је Лајти отишао у свлачионицу пошто му је пукла аркада. Одбрана Звезде је и даље слабо шта успевала да одбрани, док је у нападу Штимац углавном био тај који је поентирао у прва 3 минута (34:19).

Успела је Звезда након пар бољих одбрана и нових поена Штимца и 4 везана Пантера да приђе на 36:25, али је поново врло лако допустила противнику да поврати предност стечену у првој четвртини (41:26). На половини игре у другој четвртини се отишло на први једноминутми одмор.

Поентирали су изабраници Драгана Шакоте из тајмаута преко Кевина Пантера. О агресивности Звездине одбране довољно говори чињеница да су црвено-бели први фаул у другој четвртини направили на нешто више од 3 минута до краја полувремена. Ипак, везала је Звезда поново пар добрих одбрана, али је због лошег грађења коша опет кажњена, овога пута новом тројком Пејна (44:27), а скок нису успели да стабилизују ни у наредним нападима Асвела, док је у нападу недостајало нешто више концентрације. На 01:41 до краја друге четвртине тренер домаћина је затражио свој први тајмаут, али његова екипа није поентирала из тог напада. До одласка на одмор Асвел је успео да оде на максималних +21, а Јовановић је у последњој секунди првог полувремена смањио на 19 поена разлике. На крају је виђена и помало бизарна ситуација јер је Звездан Митровић затражио тајмаут на 0.1 секунди до краја, али било је то мало времена да би Асвел поентирао па се на одмор отишло резултатом 49:30 у корист француског представника.

Најефикаснији у редовима Звезде у првом полувремену био је Штимац са 13 поена, а њега су пратили Пантер са 6 и Лорензо са 5 поена. Код домаћина се највише истакао Пејн са 10 поена. Црвено-бели су у првом полувремену имали свега 3 дефанзивна скока што довољно говори о проблемима приликом грађења свог обруча, а свега 6 тимских асистенција и 8 изгубљених лопти говори о недовољно доброј игри у нападу.

Трећа четвртина:

Добро је отворила Звезда трећу четвртину. Прво је Давидовац поентирао на асистенцију Лоренза, а онда је Лорензо постигао тројку и своје прве поене још након прве четвртине. Имао је Лорензо прилику следећем нападу прилику да новом тројком спусти предност гостију на 11 поена, али је уместо тога Асвел отишао поново на +17 након фаула Лазића на шуту за 3 поена (52:35). Ипак, Звезда поново прави серију 5:0 преко Лоренза и Давидовца, само што је тројку овога пута погодио Дејан Давидовац и довео Звезду на -12. Стегла је Звезда одбрану у почетним минутима другог полувремена и стабилизовала скок, а након полагања Берона Звезда је пришла на -10. Звездан Митровић је због приговора судијама добио техничку што је Берон искористио да доведе Звезду на једноцифрен минус након дужег времена. Међутим, након дискутабилне судијске одлуке и техничке грешке Лазићу Асвел поново одлази на +12 (55:43). Црвено-бели тада праве и трећи пут серију 5:0, а овога пута су актери били Давидовац и Добрић. Међутим, лоша вест за Звезду била је повреда зглоба Лоренза Брауна због које је морао да оде на клупу, а њега је заменио Пантер. На нешто мање од 4 минута до краја треће четвртине се отишло на први ТВ тајмаутом у другом полувремену (57:50).

Из тајмаута је Звезда постигла чак 4 поена. Прво је Давидовац поентирао уз фаул, а онда је и Добрић погодио шут са полудистанце након што је претходно обезбедио офанзивни скок. На тај начин је Звезда пришла на само -3 на 3 минута до краја треће четвртине (59:54). Асвел је углавном своје поене постизао са линије за слободна бацања јер је Звезда рано испунила бонус, али то говори и о доста агресивнијој игри црвено-белих у одбрани. До краја четвртине српски шампион је постизао поене преко Штимца, Берона и Пантера који је тројком са звуком сирене довео Звезду на само -1 (65:64) и тако окончао сјајну четвртину црвено-белих.

Четврта четвртина:

Након што је Јовановић закуцао лопту у кош на 9 минута до краја утакмице Звезда је дошла до изједначења, први пут још од резултата 0:0. Маледон је на другој страни вратио предност Асвелу, али је добра вест за Звезду била повратак Лоренза Брауна на паркет. Управо је Лорензо повратио црвено-белима резултатско изједначење, а после поена Пантера са линије пенала Звезда је по први пут повела на мечу (74:72).

У наредна 2 и по минута није било поена из игре, једино су играчи Асвела били половични са линије за бацања. Ту монотонију је прекинуо поново Пантер и одвео Звезду на +3 (76:73), а на другој страни је Штимац одличном рампом зауставио Џекирија. Праву ерупцију на Звездиној клупи је изазвала тројка Владимира Штимца који је на тај начин постигао свој 21. поен и одвео Звезду на +6, а Звездан Митровић је добио другу техничку због приговора због чега је искључен.

Лорензо је након тајмаута промашио слободно бацање. Асвел није реализовао свој напад, а Џекири је направио фаул на скоку па је Штимац имао 2 слободна бацања која није реализовао. Француски представник поново није реализовао свој напад, а фул је сада изнудио Гист. Међутим, ни Гист није успео да реализује оба слободна бацања. На другој страни је Лајти поентирао на 40 секунди до краја и приближио Асвел на -4. Домаћини су одмах направили фаул и послали Лоренза Брауна на линију за слободна бацања од којих је Браун реализовао једно. Ломаш је на другој страни постигао тројку и довео Асвел на само -2 на 27 секунди до краја утакмице након чега је Шакота затражио тајмаут. Пантер је након тајмаута направио велику грешку и поклонио лопту Лајтију коме није било тешко да поентира у контри и донесе изједначење Асвелу на 15 секунди до краја. Пантер се искупио за грешку већ у следећем нападу погодивши тројку преко руке на 2 секунде до краја утакмице, након чега је тренер Асвела затражио тајмаут. У последњем нападу Штимац је изблокирао шут Ломаша и тиме донео победу Звезди од 83:80.

Најефикаснији у редовима Звезде био је Владимир Штимац са 21 поеном (без промашаја из игре), а њега су пратили Кевин Пантер са 18 и Лорензо Браун са 13 поена. Код домаћина је најефикаснији био Пејн са 17 поена.