Времеплов: Звезда прегазила Партизан и остварила рекордну победу!

На данашњи дан, 17. новембра 1968. године, Црвена звезда је победила вечитог ривала са 6-1.

Ова утакмица ушла је у богату историју клуба са Маракане јер је у питању, до дана данашњег, најубедљивија победа над Партизаном. У Београду је 17. новембра 1968. године било лоше време и цео дан је падала киша, па је на трибинама било свега 25 000 гледалаца. Срећници, који су дошли на Маракану упркос томе, имали су прилике да виде пљусак голова у мрежи вечитог ривала и буду сведоци стварања историје.

По извештајима новинара, фудбалери Црвене звезде толико су добро играли у 43. дербију да ни двоцифрена победа над Партизаном не би била незаслужена. Звезда је повела голом Остојића у 15, исти играч је у 21. минуту повисио на 2:0, а Катић је 24. смањио на 2:1. Тим резултатом отишли су на одмор. У наставку – Звездина рапсодија. Павловић у 48, Антонијевић у 51, поново Остојић у 60. и Џајић у 87. торпедовали су црно-беле.

Ову велику победу, са Миљаном Миљанићем на клупи, извојевали су: Дујковић, Ђорић, Кривокућа, Павловић, Дојчиновски, Кленковски, Антонијевић, Остојић, Лазаревић, Аћимовић и Џајић.

Јован Куле Аћимовић био је мотор тадашње Звездине машине, и истиче да никада неће заборавити ову утакмицу.

– Била је то чудна утакмица, велика утакмица, једна од оних која вам обележи каријеру. Никад је нећу заборавити, из два разлога. Први, зато што смо сви ми звездаши годинама морали да трпимо зачикавања наших другара из Партизана за оне њихове велике победе и, други, зато што смо само неколико дана пре дербија играли у Купу шампиона у Шкотској и претрпели пораз од Глазгов Ренџерса од 5:1. И сад, замислите, тмурно време, киша, а у свима нама зебња – сад ако попијемо „петицу“ и од Партизана, где ћемо да се сакријемо? И онда, из тог страха, упловимо у једну велику, највећу победу. На крају је Стева Остојић дао три гола, а ја сам у свим новинама за игру добио десетку.

И “први српски бек“, Милован Ђорић, алијас Бата Ђора, био је актер утакмице, за коју сматра да је могла и убедљивије да се заврши.

– Многи људи су ми причали после да су хтели да се поједу од муке што су због оне одвратне кише у последњи час одустали од одласка на стадион . А ми смо играли као у трансу, поготово друго полувреме. Могли смо да дамо још три-четири гола, просто смо се утркивали ко ће бити стрелац – присећао се Милован Ђорић.

Иван Ћурковић остаће забележен у историји као голман који је на једној утакмици примио највише голова од Црвене звезде. Нерадо се сећа овог меча, и прича како Партизанови играчи данима нису смели да изађу у град због тога.

– Нико од нас то није очекивао. Сећам се, Бобек нам је био тренер и био је пренеражен развојем догађаја на терену. Џајић је мучио Бајића, ништа му није могао. Павика ми је дао страшан гол с ивице шеснаестерца. Данима после ове утакмице нико од нас није ишао у град – признао је Ћурковић.