Жалгирис прекинуо Звездин низ победа

Кошаркаши Црвене звезде доживели су пораз у оквиру 19. кола Евролиге. Боља од њих била је екипа Жалгириса резултатом 76:70.

Тренер Драган Шакота одлучио се за идентичну стартну петорку као и у претходним мечевима (Лорензо – Берон – Лазић – Симанић – Кузмић).

Добро је Црвена звезда отворила утакмицу. Искористили су црвено-бели одличну енергију са трибина и повели са 4:0 преко Кузмића и Лазића. Ипак, Жалгирис је убрзо узвратио серијом 11:0 чији је зачетник био Милакнис са чак 3 тројке. На први ТВ тајмаут се отишло са предношћу гостију од 11:7. Кузмић је у уводним минутима био најбољи појединац Звезде. Са две узастопне рампе, неколико офанзивних скокова и асистенције за Лоренза на шуту за 3 поена, натерао је тренера гостију да затражи нови тајмаут. Након тајмаута виђена су два најлепша потеза на утакмици. Прво је Лорензо закуцао након украдене лопте, а онда је у следећем нападу одлично набацио лопту Симанићу на обруч и распалио публику у београдској Арени. До краја уводне деонице Жалгирис је успео да задржи вођство стечено почетком утакмице (22:20).

Почетак друге четвртине је обележила не баш најорганизованија игра и једних и других. За црвено-беле је углавном поентирао Кевин Пантер шутевима са дистанце. Тројку за повратак минималног вођства погодио је Огњен Добрић након чега се отишло на ТВ тајмаут (32:31). Највише проблема у другој четвртини изабаниима Драгана Шакоте је задавао бивши кошаркаш Звезде – Кеј-Си Риверс. Након што у првој четвртини није улазио, у другој је врло брзо везао 8 поена, али је Звезда одржавала прикључак. На велики одмор се отишло резултатом 38:38.

Друго полувреме је Звезда одлично отворила. Симанић је тројком и рампом подигао атмосферу до усијања, а Берон је додатно распалио својом првом тројком за серију Звезде 7:0. Морао је трофејни тренер гостију тајмаутом да прекида серију српског шампиона. И успео је, Жалгирис је узвратио серијом 11:0. Задржавао је Жалгирист ту предност све до краја треће деонице и у одлучујућих 10 минута ушао предношћу од 57:53.

Четврту четвртину Жалгирис отвара серијом 5:0 и одлази на највећих +9 након чега је Драган Шакота затражио тајмаут. Неке судијске одлуке су изазвале доста негодовања код Звездине публике. Није успевала Звезда да нађе права решења у нападу. На 3 минута до краја је пришла на -5 након закуцавања Фиста после чега се отишло на једноминутни одмор. Ипак, до краја утакмице црвено-бели нису успели да преокрену резултат па је на тај начин прекинут низ победа Звезде (70:76).

Најефикаснији у редовима Звезде био је Лорензо Браун са 14 поена.