Звезда као јунак грчке трагедије

Фудбалери Црвене звезде нису успели да обезбеде европско пролеће, а цела полусезона некако подсећа на класике грчке трагедије.

Чувено грчко позориште одигравало се још у шестом веку пре нове ере, а свој златни период доживљава кроз чувени пети век пре нове ере, један од најплоднонснијих периода у историји човечанства. Те представе су се одигравале на чувеним Великим Дионизијама, посвећене као и што име говори богу Дионису, на разним класичним позоришним сценама тога доба, а љубитељима грчке историје сигурно је познат Епидаурус. Ипак, иако Звезда није учествовала на Дионизијама у Епидаурусу, сличност се назире, јер је конкурисала у највећем фудбалском такмичењу на стадиону Јоргос Караискакис.

Драмски текст као да су писали највећи грчки трагичари: Есхил, Софокле и Еурипид, само што главни јунак није био неки бог из њихове митологије или чувени војсковођа у тројанским ратовима, већ фудбалски клуб Црвена звезда.

Звезда није постала јунак трагедије јер је са собом носила проклетсво предака као Едип, она се тог проклетства решила после Стразбура и Бордоа, Звезда је начинила највећу казну у грчкој трагедији – хибрис, оглушила се на вољу богова, осетила се охолост, а то богови не праштају, те је најстрожије и кажњена, као Ксеркс, Ајант или Хиполит. Погрешила је на много начина, прелазни рок, цене карата, вођење на инострана гостовања неких који нису њени навијачи, све су то грешке које више силе не праштају.

Јучерашња утакмица испоштовала је и Аристотелова правила приликом писања драме, а то су јединство радње, места и времена, а као и свака трагедија из грчке класике и ова се завршила трагично по главног јунака.

Остала је још утакмица са Чукаричким, па да се од следеће године пређе са класичног периода на хеленистички, а на клубу је да одабере да ли ће пратити Аристофанову сатиричну комедију или више грађанску новоантичку комедију Менандра.