Звезда распуцана у нападу, али је од одбране све кренуло! (АНАЛИЗА)

Кошаркаши Црвене звезде забележили су синоћ прву победу у Евролиги савладавши екипу Басконије убедљивим резултатом 90-73. Иако ће већини навијача остати у сећању рапсодија и шутерска клиника наших кошаркаша, треба пре свега похвалити одбрану која је свих 40 минута била на врхунском нивоу и омогућила Звезди да у трећој четвртини крене у фуриозну серију која је на крају донела победу.

Фото: ККЦЗ

Звезда је од самог старта кренула са јако агресивном одбраном на спољној линији противника. Треба посебно напоменути да су сви играчи који су играли данас дали свој максимум на овом делу терена, те да су играли агресивно и пожртвовано што је довело до менталног замора играча Басконије који су у више наврата изгубили лопту својим грешкама. Када противник целу утакмицу дише за вратом пада фокус и губи се концентрација која је потребна у нападу. Басконија је чак 17 пута изгубила лопту и Звезда је из тих грешака убацила 18 поена, што је статистички податак са којим ће Саша Обрадовић сигурно бити задовољан. Истина, Звезда је такође изгубила велики број лопти (16) али о томе нешто мало касније.

Оно што је такође Звезда радила савршено синоћ јесте одбрана од пик&рола која је затворила све прилазе обручу и отерала Басконију из рекета. Дефанзивни принципи су били једноставни – скупљање и заустављање продора, брзе ротације уколико лопта оде на линију за три поена, као и преузимање пика уколико истиче време за напад. Издвојили смо пар ситуација како бисмо показали како су ови принципи функционисали синоћ.

У првој ситуацији напад је већ истицао – Вилдоса је одиграо пик са Џекиријем који је Звезда покушала агресивно да одбрани. Кузмић је био постављен високо али је Вилдоса сјајно пронашао Џекирија на тзв. шорт ролу (центар не иде ка кошу већ се зауставља ка пеналу). Међутим, Звезда је већ скупила у рекету и одсекла Џекирија – Лазић је предвидео додавање и одмах се поставио испред њега а Симоновић је такође напустио свог човека у рекету и отишао испред коша. Гиедраитис је овде остављен сам, додуше он јесте добар шутер и воли ове позиције (и синоћ је имао одлично шутерско вече и погодио је шест тројки) али је у овом нападу промашио цео обруч. Треба похвалити Лазића који је успео да истрчи до Гиедраитиса и да му засмета при шуту.

Вилдоса у овом нападу поново игра централни пик са Џекиријем и овога пута Џекири је поставио добар блок па Лојд не успева да се врати на свог човека. Међутим, Кузмић је овде фантастично испратио Вилдосу који је остао без угла за додавање, осим за Гиедраитиса на десној страни. Џекирија је преузео Лојд, а Хол поново из ћошка долази да помогне и спречи лаке поене.

Централни пик за Басконију су овде одиграли Хенри и Џекири. Хенри је одличан плејмејкер али није толика опасност као шутер и Волден је прво отишао испод пика, затим је Рит одсекао линију продора Хенрију, а Волден му је такође пришао и фактички су га на тај начин удвојили, па је Хенри изгубио дриблинг. Као што видите на слици, Хенри није никако могао да иде у продор јер је ту био и Лазић испод коша, а и Давидовац је у рекету да помогне. Хенри је на крају успео да провуче пас Полонари, који је погодио тројку али ово је била одлична одбрана јер Хенри није имао добар угао за додавање и бацио је лош пас Полонари. Давидовац је стигао да дигне руку али је Полонара погодио упркос свему овоме.

Вилдоса овде поново игра централни пик који су играчи Звезде преузели тако да је Кузмић остао на Вилдоси, а Хол је преузео Џекирија. На овој слици можемо видети један јако битан детаљ који покреће даље Звездине ротације – пре свега Лојд напушта Хенрија и даје му шут за три поена, иде да помогне Холу који има мисмеч и сече линију додавања ка Џекирију. Вилдоса затим даје пас Хенрију на коме ротира Хол, док Лојд остаје на Џекирију.

У наставку напада Гиедраитис је покушао из ћошка да крене у продор али отвореног пута ка кошу нема, Хол у потпуности пушта Хенрија и помаже на продору, а ту је и Симоновић који се поново шуња у рекету. На крају овог поседа, Басконија је пронашла Џекирија на ниском посту, где је имао мисмеч са Лојдом. Симоновић је одмах удвојио и на крају херој је био Хол, који је поново оставио Хенрија потпуно самог, помогао у рекету и лупио рампу.

На овој слици остало је још само још десет секунди у нападу. Гиедраитис је одиграо пик са Џекиријем, који су играчи Звезде преузели тако да је Кузмић остао на Гиедраитису, а Лазић доле на Џекирију. Овде наши кошаркаши препознају мисмеч и раде изузетно добре ротације – Симоновић се спушта доле да помогне Лазићу, док је Хол, такође, испод и налази се на линији додавања ка Хенрију али спреман да одмах изротира на Полонари уколико добије пас од Џекирија, што се на крају и десило. Хол је одмах изротирао ка Полонари, који је био принуђен да шутне за три преко руке.

Најзад, један од најбољих дефанзивних поседа синоћ се догодио у трећој четвртини:

Акција Басконије је кренула са централним пиком Џекирија и Хенрија. Хенри затим уручује лопту Гиедраитису, који креће у продор, али је приморан да узме лопту у руке јер нема где да прође! Три играча Звезде су му у потпуности одсекла пут ка кошу и сада је Гиедраитис у тешкој ситуацији јер је напад стао на једанаест секунди до краја поседа.

Лопта затим иде ка Џекирију коме прилази Хол да га обесхрабри од било каквог другој покушаја осим додавања.

Последња секвенца је права мајсторија – Џекири сада шаље лопту ка Вилдоси како би са њим одиграо пик. С обзиром да истиче време за напад, Кузмић преузима Вилдосу (који се спетљао са лоптом), а Хол не преузима Џекирија, већ се мења са Симоновићем тако да Симоновић преузима Џекирија, а Хол Вилдосу. Ово преузимање је толико добро одрађено да Симоновић тачно зна куда је Џекири кренуо и искусно се поставља за фаул у нападу!

Епилог Звездине дефанзивне клинике је следећи – Басконија је шутнула више тројки него шутева за два поена и упркос солидним процентима за три. За два поена су шутирали само 42% из игре, што је заиста поражавајућ учинак. Осим тога, Џекири је потпуно заустављен и није имао ниједан кош из игре, а када се одузму поени из транзиције и офанзивног скока, Басконија је постигла само четири (!) коша у рекету.

Дакле, Звезда је синоћ показала да ће и ова сезоне бити веома јака и дисциплинована у одбрани и да ће противнцима требати комплетна партија и детаљан план у нападу како би се изборили са притиском и ротацијама које ће Звезда спремити. Наши кошаркаши су и прошлу утакмицу против Фенерхбачеа одиграли јако добро у одбрани, али то је све пало у други план због лошег учинка у нападу. Међутим, синоћ смо видели како то може изгледати када и напад фунционише, а и ту ће Звезда сигурно бити све боља и боља што више сезона одмиче. Пре свега, и даље се могу видети трагови неуиграности, показивање прстима и сугерисање где треба стајати и кретати се. Такође, доласком Тејлора Рочестија, празни минути у креацији, који настају када Хол изађе из игре, би такође требали бити решени.

Оно што највише може да радује Звездине навијаче јесте да је Саша Обрадовић скоцкао екипу која ће свако вече давати максимум у одбрани, која неће дати противнику ни минут опуштања и где сви играчи имају своје место и своју улогу, а то није мала ствар. Прошле сезоне, Звезда је инвидуално имала много већи потенцијал у одбрани, али због учесталих промена тренера никада није у целости претворила инвидуални квалитет у тимски учинак. Саша Обрадовић пак, за сада, демонстрира да, када имате јасан план и када га у целости спроведете, индивидуални дефанзивни квалитети не морају бити толико битни.