Звезда се храбро борила, али поклекла у завршници

Кошаркаши Црвене звезде поражени су у оквиру 21. кола Евролиге. Боља од њих била је екипа Барселона резултатом 86:82.

Тренер Драган Шакота извео је своју стандардну стартну петорку, само је прехлађеног Лазића заменио Добрић (Лорензо – Берон – Добрић – Симанић – Кузмић). Утаккицу је поенима отворио Огњен Кузмић након што је првобитно покупио свој промашај. Вођство Звезде је дуплирао други Огњен у екипи – Огњен Добрић, а након тројке Симанића повели су црвено-бели 7:2 и на тај начин одлично отворили утакмицу. Ипак, до првог тајмаута Барселона је успела да дође до изједначења (11:11). Занимљиво је да је први фаул на утакмици досуђен тек након шест и по минута игре када је Миротић погодио уз фаул и на тај начин донео вођство Барселони од 16:13. Управо је Миротић задавао огромне проблеме Звезди који је након нешто мање од 8 минута игре уписао већ 14 поена. До краја прве четвртине Барселона је стекла двоцифрену предност и са предношћу од 10 поена окончала тај период (29:19).

На почетку друге четвртине Звезда је заиграла нешто чвршће у одбрани што је одмах дало резултата. Након уводних поена Томића, Звезда прави серију 6:0 и прилази на 31:25, што је натерало Светислава Пешића да затражи свој први тајмаут на утакмици. Из тајмаута је Лорензо Браун успео да украде још једну лопту и асистира Џенкинсу на полагању чиме је Звезда пришла на само -4. Добру енергију у игри Звезде унели су Гист и Штимац, а након изласка Лоренза Брауна из игре, Звезда је посегла и за зонском одбраном чиме је додатно збунила кошаркаше Барселоне. Пришла је Звезда на -2 након поготка Штимца са полудистанце (38:36), па је Светислав Пешић затражио још један тајмаут. Ни то није помогло шпанском представнику јер је након друге овосезонске тројке Владимира Штимца повела 42:39. Миротић је до краја полувремена уписао још 2 поена и тиме поставио коначних 42:41 у корист црвено-белих након првог полувремена.

Барселона је трећу четвртину отворила са две узастопне тројке, али су их редом враћали прво Добрић, а онда и Берон. Тада је домаћин направио серију од 7:0 и повео 54:48, а у међувремену је и Шакота добио техничку грешку услед незадовољства суђењем. Ипак, Звезда није дозволила Барселони да се у том периоду одлеи, па се на ТВ тајмаут отишло након коша уз фаул Гиста при резултату 58:54. Поново је Звезда стегла своју одбрану, а након блокаде Штимца и тројке Пантера у контри успела поново да поведе (61:60), па је Пешић реаговао новим тајмаутом. Није се охладила Пантерова рука на једмоминутном одмору па је већ у првом следећем нападу погодио своју другу тројку и донео Звезди +4. Барселона није имала решења у нападу, а након поена са линије за слободна бацања, Никола Јовановић је донео Звезди максималних +6. До краја четвртине Барселона је успела да смањи на -4 након сумњивог фаула над Томићем (66:62).

На почетку последње деонице Барселона је значајно појачала агресивност у одбрани, што јој је одмах донело резултат. Звезда је прва 4 и по минута постигла само 2 поена и то у свом првом нападу преко Кузмића, док је са друге стране домаћин постигао чак 15 и преокренуо резултат у потпуности у своју корист. Предводници серије Барселоме били су Ориола и Абринес. Серију Барселоне је прекинуо Лоремнзо Браун најлепшим потезом на утакмици – постеризацијом Ориоле. У следећем нападу је Штимац погодио још једну тројку и приближио Звезду на само -1. Имала је Звезда напад и за вођство, али Пантер није погодио тројку. Највећи проблем Звезди у завршници је био дефанзивни скок. Након тројке Рибаса, Барса је отишла на великих +6 на мање од минута до краја, што је била недостижна разлика за црвено-беле. На крају коначних 86:82 у корист Барселоне.

У поразу Црвене звезде од Барселоне у Палау Блауграни најефикаснији је био Лорензо Браун са 15 поена и 8 асистенција. Следили су га Пантер са 13 и Гист и Штимац са по 12 поена. Листу стрелаца у тиму Барселоне предводио је Никола Миротић са 25 поена, а двоцифрен је био само још Дејвис.