Звезда се нада чуду у Блауграни

Нема предаха за кошаркаше Црвене звезде, које након велике победе у Милану, очекује ново гостовање – екипи Барселоне. Утакмица почиње у 21 час, а правду ће делити судијска тројка у саставу Луиђи Ламоника, Ана Пантер и Гитис Вилиус. За разлику од гостовања у Медиоланум Форуму, овога пута традиција не иде на руку црвено-белима… Звезда никада није славила у Блауграни, а и генерално Барселона је у серији победа на домаћем паркету (последњи пораз још од Билбаа средином јануара).

Барселона је основана још 1926. године, и као таква, најстарији је клуб у Лиги Ендеса. Освојили су 18 шампионских титула, уз 25 трофеја у купу. У европским оквирима највећи успех је наравно два пута освајана Евролига – 2003. и 2010. године. Освојили су и два везана Сапорта купа 85′ и 86′ године. Претходних сезона нису баш успешни, а у прилог томе говори и податак да су последњи пут шампиони Шпаније били још 2014. године, када су се последњи пут и пласирали на Фајнал фор Евролиге. Од те „ере Ћавија Пасквала“, Барселона се тражи и упркос великим улагањима резултати изостају. Пасквал је водио Барселону до четири шампионске титуле и три купа, као и до поменутог освајања Евролиге 2010. године, када су екипу предводили Хуан Карлос Наваро, Пит Мајкл, Бонифејс Ендонг, Еразем Лорбек, Рики Рубио…

Барселону је покушао да на стари пут врати легендарни Светислав Пешић, али изузев два освојена Купа Краља није било већих помака. Претходне сезоне поново су остали без титуле у Шпанији упркос огромним улагањима (Миротић, Дејвис, Хигинс, Абринес, Дилејни) и то је била „кап која је прелила чашу“. Растанак са Пешићем је био неминован, а заменио га је „ученик“, Шарунас Јасикевичијус. Наиме, Пешић је био тренер Јасикевичијусу у свом првом мандату у Барселони, када се између осталог Барселона први пут попела на кров Европе 2003. године. Понајбољи играч у Пешићевом тиму био је управо Јасикевичијус, уз Бодирогу и Навара. Поред промене тренера, Барселона је претрпела је и незнатне промене у ростеру… Као велико појачање доведен је Ник Калатес уместо Дилејнија, а екипу су напустили и вишегодишњи играчи Томић и Рибас.

Барселона тренутно добро стоји на „оба фронта“. У Евролиги су на учинку 7-1, док су у Лиги Ендеса на 8-2. Прва звезда тима је Никола Миротић, Ник Калатес „диригује“ игром Барселоне, а дубина у ростеру Барселоне гарант је да ривал никад није безбрижан јер су Хигинс, Кјурик, Абринес, Дејвис и остали, сви редом способни да направе велики проблем ривалу на обе стране паркета.

Црвено-бели никада нису славили у Барселони, а најближи су били претходне сезоне (86:82 за домаћина), када су почетком последње деонице имали и „+6“. Од сезоне 2014/15, када су се две екипе сусреле у Топ 16 фази Евролиге, одиграно је укупно осам међусобних сусрета, а Звезда је славила два пута – 2016. (76:65) и 2017. године (90:82).