Звезда се нада још једној великој победи – стиже Барселона

Кошаркаши Црвене звезде сутра од 19 часова дочекују екипу Барселоне у оквиру 21. кола Евролиге. Црвено-белима ова утакмица долази после велике победе у Мадриду, док је Барселона славила у Москви против екипе ЦСКА.У првој утакмици ове сезоне, Барселона је славила у Блауграни 78:65.

Фото: Евролига

Барселона је основана још 1926. године, и као таква, најстарији је клуб у Лиги Ендеса. Освојили су 18 шампионских титула, уз 25 трофеја у купу. У европским оквирима највећи успех је наравно два пута освајана Евролига – 2003. и 2010. године. Освојили су и два везана Сапорта купа 85′ и 86′ године. Претходних сезона нису баш успешни, а у прилог томе говори и податак да су последњи пут шампиони Шпаније били још 2014. године, када су се последњи пут и пласирали на Фајнал фор Евролиге. Од те „ере Ћавија Пасквала“, Барселона се тражи и упркос великим улагањима резултати изостају. Пасквал је водио Барселону до четири шампионске титуле и три купа, као и до поменутог освајања Евролиге 2010. године, када су екипу предводили Хуан Карлос Наваро, Пит Мајкл, Бонифејс Ендонг, Еразем Лорбек, Рики Рубио…

фото: ккцз

Барселону је покушао да на стари пут врати легендарни Светислав Пешић, али изузев два освојена Купа Краља није било већих помака. Претходне сезоне поново су остали без титуле у Шпанији упркос огромним улагањима (Миротић, Дејвис, Хигинс, Абринес, Дилејни) и то је била „кап која је прелила чашу“. Растанак са Пешићем је био неминован, а заменио га је „ученик“, Шарунас Јасикевичијус. Наиме, Пешић је био тренер Јасикевичијусу у свом првом мандату у Барселони, када се између осталог Барселона први пут попела на кров Европе 2003. године. Понајбољи играч у Пешићевом тиму био је управо Јасикевичијус, уз Бодирогу и Навара. Поред промене тренера, Барселона је претрпела је и незнатне промене у ростеру… Као велико појачање доведен је Ник Калатес уместо Дилејнија, а екипу су напустили и вишегодишњи играчи Томић и Рибас.

Прaви тест за црвено-беле је долазак другопласиране екипе на табели, Барселоне, која има скор 14-6. У Београд долазе појачани за Дејвиса и Миротића, који није играо претходних 20-ак дана, и након сјајне партије у дербију Евролиге у Москви где су победили ЦСKА са убедљивих 88:75.

Црвено-бели одмах по завршетку утакмице у Београду одлазе на четвородневни пут у Бар и Истанбул на утакмице са Морнаром и Анадолу Ефесом.