Звезда у Железнику започиње нови низ

Кошаркаши Црвене звезде у суботу гостују екипи ФМП-а у оквиру 5. кола АБА лиге. Утакмица се игра у „ФМП Арени“, а меч почиње у 18 часова и 30 минута.

Кошаркаши Црвене звезде су у Еврокупу показали да су од крви и меса, а екипа Бреше им је нанела први овосезонски пораз. На тај начин је прекинута победничка серија изабраника Милана Томића, која датира још од почетка припремног периода. Кошаркаши ће покушати да новом победом што пре забораве пораз и лошу игру у Италији, али и наставе низ победа у регионалном шампионату и задрже лидерску позицију.

Наш тим је у досадашњем делу првенства уписао све победе, док је домаћин остварио по 2 победе и 2 пораза. Тим Владимира Јовановића је показао знатно бољу игру на домаћем терену него у гостима. У Железнику су пали хрватски представници – Задар и Цибона. Екипа ФМП-а је знатно шутерски расположенија када игра на свом паркету. У оба наврата им је мало фалило да стигну до „стотке“. Будућност и Мега су разоткрили многе мане домаћина и без већих проблема из тих мечева изашли као победници.

Поређења ради, екипа ФМП-а у АБА лиги просечно постиже  78 поена, а наш тим 85. Процети шута за 2 и за 3 су на страни црвено-белих, а наш тим треба да обрати пажњу на офанзивни скок популарних „пантера“ из Железника.

 

Покретачка снага домаћина су Матиц Ребец и Драган Апић. Могло би се рећи да је Апић централна фигура тима из Железника. Он је најефикаснији играч „пантера“, најбољи скакач и играч са убедљиво најбољим индексом у редовима домаћина. Апића очекује велика борба са Звездиним горостасима на овом мечу. Пот и Ребец, који су задужени за организовање игре ФМП-а, су и најбољи додавачи, али исто тако имају и великих проблема са изгубљеним лоптама. Уз њих двојицу, највећи потрошач лопти је Јеремић. Такође, Ребец и Јеремић представљају највећу претњу Томићевом тиму на шуту за 3 поена. Матиц Ребец је познат по „лудим“ и далекометним тројкама. Права је „чигра“ и дефинитивно је неко ко је у стању да Звездиним бековима зада највише мука.

Екипа ФМП-а је прошле сезоне намучила Црвену звезду у финалној серији домаћег шампионата. Свим играчима „пантера“, управо су утакмице са црвено-белима најбоља прилика да се докажу, наметну и купе карту у једном правцу из Железника за Мали Калемегдан.

Тренер Милан Томић очекује борбену утакмицу против врло перспективног и младог тима:

„Очекује нас тешка утакмица, против једне младе, талентоване екипе која је то и показала са две победе у досадашњем делу сезоне. Морамо да одиграмо добро, да будемо сконцентрисани свих 40 минута, о чему сам већ говорио и раније. Зашто је то важно, видело се претходних дана. ФМП са својом младошћу доноси много енергије и трчања. Мораћемо да уведемо утакмицу у ритам који нама одговора, како бисмо дошли до победе у овом мечу“, рекао је тренер цврено-белих, који пред овај меч нема проблема са повредама играча.

Бранко Лазић: „Меч у Железнику нам долази након првог пораза у сезони, међутим већ смо заборавили ту утакмицу, извукли поуке, наставили да радимо, и разумљиво, желимо да се вратимо у победнички ритам. ФМП и ове године има квалитет, младост која доноси доста енергије на паркету. Драган Апић има до сада одличну сезону, забележили су две победе на свом паркету. То значи да ћемо морати да одиграмо добру утакмицу, исправимо грешке и уз добру концентрацију дођемо до важних бодова“.