ЗВЕЗДИН ПРОЛАЗ ДАЉЕ: Шта је било добро, а шта може да се побољша?

Црвено-бели су победом против Спартакса (2:0, голове постигли Бен и Крстичић) оверили пролаз у друго коло квалификација, где их, на опште изненађење, чека литванска Судува. Шта наши момци морају да побољшају како би оправдали улогу фаворита и у другом колу?

Звезда је заслужено прошла даље, у оба меча била је конкретнији ривал, а сада, уместо ишчекиваног двомеча са АПОЕЛ-ом, наш тим иде на мегдан литванској Судуви. У наредним данима ћемо се додатно упознати са нашим новим ривалом, којег већ следеће недеље чекамо на Маракани, у оквиру првог меча другог кола квалификација за Лигу Шампиона.

ПОЗИТИВНО – МИРНОЋА, СИГУРНОСТ, НЕТАКНУТА МРЕЖА, БЕН

Иако су црвено-бели свој први гол у овом двомечу постигли прилично касно, ниједног тренутка није деловало да је било ко нервозан, или у паници. Шеф Милојевић пренео је сигурност и смиреност на своје момке, који су стрпљиво нападали, чекали своју шансу, и на крају је материјализовали. Није ово био лак двомеч, без обзира на то што је Звезда имала огромну улогу фаворита, али је на крају све завршено без већих турбуленција. Није занемарљива ни чињеница да Звезда није примила гол, и да одбрана која је практично целокупна остала на окупу, уз одређену доселекцију, већ делује као синхронизован оркестар. Борјан није имао пуно посла у 180 минута првог кола, надамо се да ће тако остати и у наредном колу.

Један од играча који се истакао у овом двомечу, а постигао је и гол данас, био је Ел Фарду Бен, који је наставио тамо где је стао на крају минуле сезоне. Он би заиста могао да буде џокер шефа Милојевића у овој сезoни, и неко око којег ће се базирати нападачки део игре.

ЗА ПОБОЉШАЊЕ – НАПАДАЧ, ЛЕВА СТРАНА, ФИЗИЧКА СПРЕМА

Голим оком је било видљиво да Звезди недостаје расни голгетер који ће и полуприлику умети у оваквом мечу да претвори у гол. Можда би Звезда са Боаћијем или нападачем сличног калибра много раније решила неизвесност проласка даље, па да се не би долазило у беспотребна искушења у наредним рундама, императив број један пред нашим спортским сектором је довођење и адаптација новог појачања. Сва је прилика да ће то бити повратник Ричмонд Боаћи, који би већ од следеће недеље поново требало да истрчи на стадион Маракана.

Са друге стране, осовина Родић-Радоњић није добро функционисала. Да ли је у питању умор од Светског првенства, чињеница да су пропустили добар део припрема због обавеза у Русији, или нешто треће, јасно је да два капитално важна играча за наш тим брзо морају да пронађу форму. Радоњић, мада конкретан, често је умео да губи лопту у дриблингу, да бира погрешна решења и генерално је оставио утисак играча који може и мора боље. Такође, Родићеви центаршутеви су углавном бивали блокирани, а они који су пролазили до казненог простора били су недовољно снажни да би угрозили гол ривала. Не сумњамо да ће ова два квалитетна играча пронаћи своју форму већ колико у следећем колу.

Лоренцо Ебисилио је стигао са епитетом великог појачања и новог креатора игре, а публика на Маракани је имала прилику уживо да га упозна. Холандски везиста у глобалу није одиграо лош меч, али је изостао конкретан учинак који се очекује од играча који има богато искуство и изванредан педигре који га прати још из времена Ајакса. Можда слабији допринос лежи у чињеници да је Ебисилио и даље видно неспреман, те ће сваким даном морати да подиже ниво форме како би радио оно што се од њега очекује.

Црвена звезда у суботу од 20:00 у оквиру првог кола Суперлиге дочекује Динамо из Врања, а следеће недеље игра друго коло квалификација за Лигу Шампиона, такође на Маракани, против екипе Судуве.